Obnova čolna G-370

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Ne Maj 15, 2016 20:36

Joj kako grozno velike slike :roll:
A ni obstajala neka omejitev velikosti :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 16, 2016 09:04

Ja tud mene moti ampak ko nalagam iz telefona na forum je use skup zelo zapleteno ker v arhivu(na telefonu) pa hočem met slike take velikosti... Zato sem že spraševal če se ne da uredit (kot na veliko drugih forumih) da se slika avtomatsko sama pomanjša na neko velikost ki je primerna forumu... Odgovora nisem dobil.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 16, 2016 09:08

Misliš SR290 da bo treba? Ker nisem pa naredil ključnega kar piše v priročniku da bi mogo glavno gred pri reedvalve-jih postružit pod kotom in malenkost zmanjšat fi in tam se potem resnično poveča pretok. Ni pa tule luštno dize menjat ker je reeees nedostopno in šraufaš kake pou ure ziher...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 16, 2016 14:05

Povečal si pretok zraka in v kolikor bi to storil ob enako velikem uplinjaču, bi moral dat not manjše šobe, ker bi potegnilo preveč goriva. Če si pustil difuzor uplinjača enak, verjetno lahko pričakuješ črne svečke. V kolikor je tole v ameriškem "brigs&Straton" stilu, se zna zgodit, da bo mešanica presuha. Po prvi vožnji boš vedel, ampak v kolikor sprememba ne bo potrebna, potem nisi motorja prav nič izboljšal.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 16, 2016 14:43

ja to mi je jasno da sem pretok povečal. Ampak kot si rekel če gre čez uplinjač več zraka potem tud potegne več goriva. Je pa zadeva polna stopnic ja (bila). Rad bi še dal lijake na uplinjače pa me muči za plac ker je vse na tesno pa zauga pol nimam več. Sicer tud brez zauga užge če ga kako sekundo dlje verglaš. A kdo ve kje bi dobil te dize da bi pol mal poskuso če bo treba? Če bo zmes prerevna ga bo tak zamoril kokr bom dal gas. Če bo pa prebogata bo pa tudi len in črne svečke ane?
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Po Maj 16, 2016 14:48

lahko jih kupiš manjše pa povrtavaš do željene velikosti. oziroma piliš. ampak to gre samo na gor, drugače moraš s srebrom lotat (cin oksidira prehitro.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 16, 2016 14:54

mi zaupaš kako trgovino ki jih prodaja? po možnosti blizu celja...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 16, 2016 15:10

Marcel_Mastnak napisal/-a: Če bo zmes prerevna ga bo tak zamoril kokr bom dal gas. Če bo pa prebogata bo pa tudi len in črne svečke ane?

Če z preveč suhim zlezeš iz vode bo letelo ko svinja, dokler ne prime ali prebije bata in verjetno bo klenkal.
Če je preveč moker bo dobro potegnil in se leno vrtel. Ne bo se pregreval, lahko pa kontra seka.

V kolikor nimaš prostora za trobente je tudi ravna plata z zaokroženim robom boljša od ravne cevi.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Po Maj 16, 2016 16:13

A gres ti na kasn race?Z enim morkeplovcem sva sla presnji teden po tak coln.Mislim.da no 18-ka dost Tale tvoj bo kaj trupa imel v vodi? :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Maj 16, 2016 16:44

:D Originalni trup je namenjen motorju T18 in z 50 konji že pošteno ploska po vodi. Tale je dovolj preoblikovan, da bp prenese malo večjo moč. :D
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Maj 16, 2016 22:03

Nevem kako plato si mel u mislih to pri uplinjačih? Cibro ne grem na race ampak mi je strast imet oldtimerja ki je tehnološko dost dovršen da ti naredi kurjo kožo in nasmeh okol glave ko daš gas! :D Zdaj ko no blo trima je bla nekje tretjina trupa v vodi v idealnih pogojih. Trim bo pa pomagal da skočim iz vode in da bo potem pri glisiranju čoln mal bolj nazaj nagnjen in če se da da bi šel samo po padkeelu. Če to uspe nevem al bom dal mir al pa bom raskiral kakih 150-200 eur za inox choper prop ki je pa s5 razred dalje od teh alu mikserjev.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 17, 2016 07:19

Marcel_Mastnak napisal/-a:Nevem kako plato si mel u mislih to pri uplinjačih?

Klasičen vhod zraka v uplinjač pri izvenkrmnih je ena ravna prisekana cev. Ker je pred njo pokrov motorja, dolžino pa moraš pustit, je najenostavnejpa rešitev ravna plošča ali prirobnica okrog vstopnika. Robove stika z cevjo kolikor je možno zaokrožiš in dobiš nekaj med trobento in izvrtino v ravni plati. Tak vstop ima precej manj upora od ravne cevi. Že brez zaokrožitve roba je upor polovica prejšnjega, če bi imel možnost na prehodu iz ravne stene v cev izdelat radius z premerom enakim premera cevi, bi bil upor vstopnika le še okrog 5% prejšnjega. Vse ostalo je nekje vmes.
Glede na to, da se v vplinjaču dogajajo visoke hitrosti in znatni podtlaki, posledična razlika v končnem pretoku zraka skozi motor ni zanemarljiva.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Maj 17, 2016 09:17

Na pamet. Če je difuzor 25mm mora bit tudi radij trobente 25mm? kako se kalkulira dolžina trobente in konus?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Maj 17, 2016 11:41

Dolžino trobente navadno vključijo v celotno dolžino sesalnega kanala. Pri tebi to verjetno ni tak problem, ker nimaš resonance, z njo pa ta dolžina precej pomeni. Konusa ne rabiš, 25 mm difuzor naj bi imel 12,5 mm radij trobente, ampak že tretina tega radija je dovolj vblizu, da ni treba pretiravat, ker kasneje dobivaš moč po kapljicah.
Pri teh hitrostih se zrak preneha trgat, ko je polmer "trobente" vstopnika nad 4 mm in to je glavno. Zato pravim, ravna stena-prirobnica z zaokroženim robom luknje.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » To Maj 17, 2016 14:37

kaj mi mi brez tebe?! Sicer sm mislo če bom dobil glede dolžine trobente kako formulo ker bom rabil za jawo :) ampak tam je en uplinjač in dve resonanci kar pa s5 use spremeni ziher...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti