Antifriz - Volvo penta Type 90

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
snwl
Admiral

Antifriz - Volvo penta Type 90

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Jun 23, 2017 10:44

V motorju MD2040 imam omenjeni antifriz, ki je zelene barve. Včasih je Volvo imenoval ta tip antifriza Type 90, danes pa ga je nadomestil kar z izrazom "Coolant".
Torej moje vprašanje. Volvo priporoča menjavo hladilne tekočine na 2 leti. Ali pri menjavi strogo uporabljate VP Coolant (green or blue) ali pa posežete po alternativi. Dejstvo je, da Volvo ne proizvaja olja, filtrov, hladilnih tekočin,... Predvidevam, da katerikoli antifriz tipa G05, G11, G48 oz. če izpolnjuje standard ASTM 4985 bi moral biti OK.
In za konec še od kje moja dilena. Kupil 1 l VP antifriz-a (zelenega), ki je prišel s poštnino nekaj blizu 23 €. Mi pride naprej misel :"Dok ima ovaca bit če i vune!" :evil:
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Jun 23, 2017 12:59

Kolikor vem je pomembno le to, da je pravi za baker. Nam so nekoč v Patrola ulili tistega za aluminij, in je mimogrede požrlo izmenjevalec.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Pe Jun 23, 2017 13:17

Hvala za razmišljanje. Torej mene bolj zanimajo osebne izkušnje lastnikov, ki imajo motor MD20XX. Torej nekaj v stilu:" Jaz uprabljam ...."
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

Re:

OdgovorNapisal/-a francelj » Pe Sep 08, 2017 23:15

SR 290 napisal/-a:Kolikor vem je pomembno le to, da je pravi za baker. Nam so nekoč v Patrola ulili tistega za aluminij, in je mimogrede požrlo izmenjevalec.

Kje pa bi lahko našel podatek ali je antifriz primren za baker ali ne?
Največ kar najdem na netu, je tole: http://donsnotes.com/home_garden/auto/antifreeze.html

Vprašal sem na Petrol, kjer so odgovorili takole:
"Spoštovani, po meni dostopnih informacijah Volvo Penta za starejše motorje priporoča Volvo Penta coolant green, za novejše pa Volvo Penta coolant VCS, ki je rumene barve in je OAT antifriz. Kaj točno oz. kakšne inhibitorje ima Volvo Penta coolant green nisem uspel ugotoviti, predvidevam pa....
Glede vaše skrbi za pomanjkljivo zaščito bakrenih komponent pri OAT antifrizih, vam zagotavljam, da temu ni tako. OAT antifrizi ravno tako oz. še bolje ščitijo pred rjavenjem in korozijo, kot klasični antifrizi. Tudi rok menjave je pri njih zato daljši. Zato vam predlagam, da tudi v naprej še uporabljate OAT antifriz (npr. G12)."

G12 je (tudi in še posebej) za aluminij. Kateri pa je bil tisti, ki je škodoval bakru?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

Re: Antifriz - Volvo penta Type 90

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 09, 2017 01:23

Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Sep 09, 2017 17:26

Kje pa prodajajo tega Castrola?
Na uradni strani Castrol za Slovenijo ga ni. Našel sem ga na neki avstrijski strani, pa še tam niso prepričani ali ga imajo na zalogi. Mogoče ti pa uspe najti še kakšno specifikacijo, kjer omenjajo kompatibilnost z bakrom in to po možnosti za kak antifriz, ki ga lahko kupim za vogalom. Naprimer pri Potokarju, kjer imajo na zalogi antifrize vseh barv, na njih pa piše predvsem in skoraj samo Potokar ;-)

Vseeno bi me zanimalo kateri je bil tisti antifriz, ki je delal škodo SR 290.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Sep 09, 2017 21:27

Skor prepričan sem, da se SF da dobit v eurotonu po naročilu. Drgač mal je zmeda ker je bil to do nedavno castrol antifreeze SF. Zdej so pa ta radicool ime not vrinl nevem zakaj.

https://www.euroton.si/avtodeli/castrol ... 17246.aspx

Nf majo na zalogi torej tudi SF lahko dobijo po moje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov