Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
To ni podobno Aquadrive, niti ne opravlja take funkcije.To kar tu prikazuje nima glavnega dela-odrivni ležaj-, ki prenaša potisno silo propelerja na motor, kar je bistvo tega.Sigma tega nima, ima le zglob, ki omogoča delno necentričnost.Aquadrive ima dvojni homokinetični zglob in odrivni ležaj.Tako, da med obratovanjem potisno silo prenaša ležaj, ekscentričnost in vibracije pa dvojni homo.zglob.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
-
Mtrobec
- Poročnik fregate
- Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje
Re: Doma narejen blažilnik vibracij ' Aquadrive'
Da ne bom odpiral nove teme bom kar tukaj vprašal.
Na spodnjem posnetku je motor (3ym20) kateri vibrira samo pri minimalnih obratih. Vibracij ni čutit na barki.
Sem v skrbeh zaradi Volvo tesnila, da ne bi popustilo.
Sumim da so nosilci motorja iztrošeni, za zamenjat ali je takšno vibriranje normalno?
Prosim za komentarje.
https://youtu.be/oFNMucna-mI
Na spodnjem posnetku je motor (3ym20) kateri vibrira samo pri minimalnih obratih. Vibracij ni čutit na barki.
Sem v skrbeh zaradi Volvo tesnila, da ne bi popustilo.
Sumim da so nosilci motorja iztrošeni, za zamenjat ali je takšno vibriranje normalno?
Prosim za komentarje.
https://youtu.be/oFNMucna-mI
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
- habibi Vll
- Admiral
Zakaj ta motor na posnetku tako trese, da bo res uničil še Volvo tesnilo, poglej kake nosilce motorja ima.To niso pravi nosilci, kot jih dobiš pri nakupu motorja.Te nosilce je zmontiral, ker je rabil višino motorja glede na osovino.Namesto, da bi naredil višjo trdo podlago in nanjo zmontiral original nosilce, je dal neke visoke gumijaste klocne.Ta motor je Lombardini, imam ga tudi sam in vem kaj dobiš pri nakupu, česar se ta lastnik ni držal(navodil).
mašinfirer
Izkušnja izpred 3 let:
Odločil sem se menjati nosilce motorja. Grem v Motomarine in preko tabele v katalogu preverimo & določimo kateri ne-originalni so primerni za Yanmar 2GM20. Celo na pogled so delovali povsem enaki kot originalni. Mehanik jih zmontira, ampak me kmalu kliče - motor se ob obremenitvi trese kot žolca. V drugo rundo sem seveda nabavil original nosilce in težav ni bilo.
Odločil sem se menjati nosilce motorja. Grem v Motomarine in preko tabele v katalogu preverimo & določimo kateri ne-originalni so primerni za Yanmar 2GM20. Celo na pogled so delovali povsem enaki kot originalni. Mehanik jih zmontira, ampak me kmalu kliče - motor se ob obremenitvi trese kot žolca. V drugo rundo sem seveda nabavil original nosilce in težav ni bilo.
Meni so originalni nosilici za Yanmar počili že nekaj krat in očitno nisem edini. Ko berem tuje forume vidim, da je tega kar nekaj. Preveril sem tudi višino montaže motorja ipd. in vse je tako kot mora bit. Poči pa vseeno. Nazadnje mi je origanal počil pred kakšnim mesecemi. Sem pa dal navarit na počen nosilec nov navoj vijaka kateremu smo odžagali glavo in ta za enkrat drži. Dobra stran vsega je, da sem že tako verziran z zamenjavo nosilcev, da zamenjavo enega opravim v 3/4 ure. Obeh pa v 1 1/4 
Mislim, da je razlog ta, da je material iz katerega so nosilci narejeni slab in zaradi utrujenosti poči. Pravzaprav zgleda, kad bi ga odrezal z mačeto.
Iščem varianto s kakšnimi drugimi nosilci z blažilici okrogle oblike.
Mislim, da je razlog ta, da je material iz katerega so nosilci narejeni slab in zaradi utrujenosti poči. Pravzaprav zgleda, kad bi ga odrezal z mačeto.
Iščem varianto s kakšnimi drugimi nosilci z blažilici okrogle oblike.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Če imate prostor, dajte med med matice in nosilce motorja distančnike - puše, tako da bo matica na samem koncu navoja.
Tako se bo podaljšalo steblo vijaka in hkrati tudi elastičnost samega vijaka. Material se bo manj utrujal.
Tako je pritrjenih veliko dinamično obremenjenih stvari.
Tako se bo podaljšalo steblo vijaka in hkrati tudi elastičnost samega vijaka. Material se bo manj utrujal.
Tako je pritrjenih veliko dinamično obremenjenih stvari.
Mato 
Zanima me ugradnja aqua driva pa brskam po zapisih
Edo,kaj pa kaj centriranje motorja ,ko menjaš nosilec? Se tud izvaja?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Moj sistem domačega Aquadriva sem nadgradil. Bom res moral napisati kakšen report.
polanc napisal/-a:Edo,kaj pa kaj centriranje motorja ,ko menjaš nosilec? Se tud izvaja?
Ne, ker je pogon na saildrive. Skupaj z motorjem dobiš tudi podstavek iz poliestra (gre za Yanmar), ki se vlaminira v trup ob izdelavi jadrnice. Z geometrijo podstavka je pozicija motorja že določena. Motor je fiksiran na podstavek v 3 točkah - spredaj dva nosilca (dva ostaneta prosta - motor je narejen univerzalno za oba pogona) in zadaj saildrive v eni točki.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Izvedbo tvojega zgloba sem že občudoval. Sedaj sem imel priliko spremeniti vpetje gredi vendar, ker sem se odločil za drugačen tesnilni ležaj, po izkušnjah in nasvetu Habibija, je sedaj lažje vzdrževanje in še omogočena je menjava ležaja brez snemanja gredi s plovila. Za menjavo gredi je pri meni zaradi skega potrebno demontirati motor in to mi prej z Volvo tesnilnim ležajem ni odgovarjalo. Sedaj lahko Motomarinov podoben tesnilni sistem podmazujem BP. Všeč mi je tudi, da ne potrebujem več odzračevat tesnilnega ležaja ob vsakokratni splovitvi.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta