Utekanje novega motorja
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Re: Utekanje novega motorja
Zdravo,
imam mercruiser 4.3 v6 l:94
ker mi je voda zalila motor sem moral menjati batne obročke ter ojnične ležaje.
Ker je to sedaj novo na motorju, me zanima kako je z utekanjem.
Hvala
LP
imam mercruiser 4.3 v6 l:94
ker mi je voda zalila motor sem moral menjati batne obročke ter ojnične ležaje.
Ker je to sedaj novo na motorju, me zanima kako je z utekanjem.
Hvala
LP
kot vsak drug motor na začetku ne goni do konca in čimveč menjaj število obratov prvih 10-20 ur.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Hvala!
Poleg tega v štartu uporabi čimbolj navadno olje ne kakšne full sintetike in po utekanju zamenjaj z oljem po izbiri skupaj a filtrom.
Zakaj pa na začetku ,ko so deli še neprilagojeni in neutečeni čim bolj navadno olje? A nimajo navadna olja slabši mazalni učinek,pa temperaturno obstojnost pa slabše mazanje v prvih trenutkih delovanja?
polanc napisal/-a:Zakaj pa na začetku ,ko so deli še neprilagojeni in neutečeni čim bolj navadno olje? A nimajo navadna olja slabši mazalni učinek,pa temperaturno obstojnost pa slabše mazanje v prvih trenutkih delovanja?
To zanima tudi mene
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Ker se ob morebitni neprilagojenosti delov ned sabo z slabso kvaliteto olja ustvarja vec trenja in se deli med sabo prej utecejo (zbrusijo na grobo receno)
Potem ko je zadeva utecena pa dobi kvalitetno olje za cim majn trenja.
Bolje je da se morebitne neravnine odstranijo takoj v startu kot da bi zaradi dobrega olja kasneje ustvarjale trenje in gretje na posameznih delih motorja. Vse to sem napisal najbolj plasticno kar se je dalo.
Potem ko je zadeva utecena pa dobi kvalitetno olje za cim majn trenja.
Bolje je da se morebitne neravnine odstranijo takoj v startu kot da bi zaradi dobrega olja kasneje ustvarjale trenje in gretje na posameznih delih motorja. Vse to sem napisal najbolj plasticno kar se je dalo.
Pol je najboljš prve pol ure kr brez olja laufat se bojo kosi najbolj prilagodil..
To so spet ene fore se mi zdi.Ko kupiš nov avto ti tud ne nalijejo salatenoil not na začetku....
Kot je v bibliji amen, je v motoroznanstvu to kar smo zapisali.
Deli se (kot je napisal nekje marcel) morajo spoznati med seboj. Ne kot kolegi na peru ali solatnem olju ampak na dimenzijski ravni ker kot ti nikoli ne boš dobil točnega občutka kako se je spustiti po toboganu v recimo moravskih toplicah dokler se dejansko ne boš spustil, tako noben znanstvenik ne zna narest bata, ki bi bil 100% upasan iz prve.
Danes so nekatera sintetična olja res izjemna in skoraj ne dopuščajo utekanja tako da bi se le to vleklo bistveno dlje kot bi si uporabnik želel. (čimprej jasno)
Kar se novih reči tiče, na grobo so vsi avtomobili že vtečeni ker nikol ti noben ne da avta z motorjem, ki še ni bil vžgan. Oni to pač po tolerančnem sistemu od do zmečejo skupaj, prižgejo za pol ure in če ne crkne super ostalo se pa pač pri tebi vteče kolkr se in to je to.
Če pa hočeš dober motor al pa od motorja vse kar ti lahko ponudi pol pa je to dokaj kritčno. Poleg tega da komponente zmečeš skupaj ožjem tolerančnem oknu.
Maš tudi specifična run-in olja ampak tudi povsm navado najcenejše olje bo opravilo svoje delo.
Poanta na veliko piše že na spodnji kantici in sicer "non friction modified". Friction modifiers so dodatki v oljih, ki bistveno zmanjšajo trenje, ki je pri vtekanju nujno potrebno.
Več o tem:
http://www.enginebuildermag.com/2014/10 ... ube-needs/

Deli se (kot je napisal nekje marcel) morajo spoznati med seboj. Ne kot kolegi na peru ali solatnem olju ampak na dimenzijski ravni ker kot ti nikoli ne boš dobil točnega občutka kako se je spustiti po toboganu v recimo moravskih toplicah dokler se dejansko ne boš spustil, tako noben znanstvenik ne zna narest bata, ki bi bil 100% upasan iz prve.
Danes so nekatera sintetična olja res izjemna in skoraj ne dopuščajo utekanja tako da bi se le to vleklo bistveno dlje kot bi si uporabnik želel. (čimprej jasno)
Kar se novih reči tiče, na grobo so vsi avtomobili že vtečeni ker nikol ti noben ne da avta z motorjem, ki še ni bil vžgan. Oni to pač po tolerančnem sistemu od do zmečejo skupaj, prižgejo za pol ure in če ne crkne super ostalo se pa pač pri tebi vteče kolkr se in to je to.
Če pa hočeš dober motor al pa od motorja vse kar ti lahko ponudi pol pa je to dokaj kritčno. Poleg tega da komponente zmečeš skupaj ožjem tolerančnem oknu.
Maš tudi specifična run-in olja ampak tudi povsm navado najcenejše olje bo opravilo svoje delo.
Poanta na veliko piše že na spodnji kantici in sicer "non friction modified". Friction modifiers so dodatki v oljih, ki bistveno zmanjšajo trenje, ki je pri vtekanju nujno potrebno.
Več o tem:
http://www.enginebuildermag.com/2014/10 ... ube-needs/

Hvala,tole pa nisem vedu in sem narobe razmišljal.Čim boljše ole na začetku,da ja nebi pršlo do kakih obrab...
No evo, pa smo spet tam kjer smo bili pred 5imi leti.
Je pa gotovo nekaj na tem, se spomnim, ko smo na strojni šoli kot vajenci pilili železo in ti je kakšnen "prijazen" sošolec na skrivaj z mastno roko potegnil po komadu, takoj je bilo konec piljenja in pila je samo še drsela po površini, brez da bi kaj materjala odvzela.
Je pa gotovo nekaj na tem, se spomnim, ko smo na strojni šoli kot vajenci pilili železo in ti je kakšnen "prijazen" sošolec na skrivaj z mastno roko potegnil po komadu, takoj je bilo konec piljenja in pila je samo še drsela po površini, brez da bi kaj materjala odvzela.
Se zahvaljujem za obrazložitve tudi jaz
Človek se pač uči celo življenje in vedno izve še kaj, česar doslej ni poznal
Človek se pač uči celo življenje in vedno izve še kaj, česar doslej ni poznal
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Olje je kri motorja in, če je bilo tolk denarja za obnovo in nove dele, boste pa not zlival eno čorbo za brušenje neravnin, kake neravnine, a se mate za mehanike
.Jest si tega nebi privoščil.Če je za vse denar, naj bo še za dobro olje.Prvi zagon motorja je kot rojstvo otroka, menda mu ja nudiš najbolje.
mašinfirer
Denar za dobro olje rabiš po tem ko se motor uteče. Do takrat pa rabiš samo olje, ki bo čimbolje omogočilo utekanje in odneslo svinjarijo oziroma opilke od utekanja v filter.
Čudi me, da ti "mašinfirer", ki se imaš očitno za nekako mojstra nekih motorjev padeš na čistih osnovah. Kje je pol še kaj malo bolj kompliciranega.
Čudi me, da ti "mašinfirer", ki se imaš očitno za nekako mojstra nekih motorjev padeš na čistih osnovah. Kje je pol še kaj malo bolj kompliciranega.
Hoj!
Zelo zanimiv članek o uporabi maziv pri vtekanju motorja z notranjim izgorevanjem je napisan na povezavi. Je pa v angleščini.
Zelo zanimiv članek o uporabi maziv pri vtekanju motorja z notranjim izgorevanjem je napisan na povezavi. Je pa v angleščini.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta