električni winch

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

električni winch

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Pe Feb 07, 2020 19:45

Tukaj se vse zve.
Upam :)
Pozna kdo mojstra, ki bi popravlja/servisira reduktor za električni winch.
Hvala za sugestije.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: električni winch

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Feb 07, 2020 20:08

Kakšna je napaka? Drugače zobnike ti lahko zrihtajo v podjetju Strojna gonila Maribor.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Feb 08, 2020 10:22

evovii napisal/-a:Kakšna je napaka? Drugače zobnike ti lahko zrihtajo v podjetju Strojna gonila Maribor.

Winch je začel grdo ružiti. Verjetno je kakšna kroglica v ležaju zdrobljena. Problem je v tem, kako hudiča odpreti. Motor je italijanski Bonfiglioli, ampak bi raje našla mojstra kje bižje.

Lani sva motor pod winchem odmontirala in na roko veliko, težko genovo zvijala. Ne bi več, čeprav je šlo.
Prijatelj, ki se je ponudil, da nama bo čez poletje priskrbel telefon od nekoga, ki mu je nekje pri Brežicah popravil sidrni winch (delal je pri Kovisu, ampak je šel menda na svoje), je malo pozabil, potem pa je še ugotovil, da nima ne imena, ne telefona od mojstra. Se zgodi...

Bom pokukala na Strojna gonila, najbrž imajo svojo stran.
Hvala, Andrej!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » So Feb 08, 2020 17:28

Za Bonfiglioli so zastopniki Tehimpex iz Ajdovscine. Ce je njihov motor potem je po vsej verjetnosti tudi ostalo.
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » So Feb 08, 2020 23:06

evovii napisal/-a:Za Bonfiglioli so zastopniki Tehimpex iz Ajdovscine. Ce je njihov motor potem je po vsej verjetnosti tudi ostalo.

Oooo, hvala!!!!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Feb 09, 2020 01:30

Drugace smo pa tudi mi zastopniki samo za en del Bonfigliolija (planetni reduktorji). Ce ti ne uspe zrihtat pri Tehimpexu se lahko slisimo na zs pa bom preveril direktno pri dobavitelju. Sam bom pa rabil kaksno sliko winca in pa ce je kje kaksna oznaka (ploscia na motorju oz wincu) pa ti lahko jaz preverim.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 09, 2020 08:13

V reduktorju sta dva zobnika, eden je polžast, drugi nalaga nanj in ta ponavadi prične preskakovet in sliši se kot ružeje.Ozobljenje je bolj fino in zaradi obrabe preskakuje.Lahko pa je šel ležaj, ki je pod krono navijalca, ta je najbolj izpostavljen morski vodi, ki prihaja od navijanja verige, vsa voda, ki se sceja z verige pa pa se steka tudi na ta ležaj, ki je zaščiten s semeringom, če ga je sploh še kaj.Tudi vinč je treba vsakih nekaj let sneti in poservisirati.Napaka pri mnogih je ta, da se popravlja šele takrat, ko zadeva crkne.Saj pregovor(hrvaški) pravi-bolje sprečit nego lečit.Jaz dam zobnike delat v Kranj(Peternelj).Skratka vinč je treba podret, pozamenjat tistih par semeringov in par ležajev, ohišje mal speskat in prebarvat pa mal namazat in zadeva bo spet laufala.
mašinfirer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 09, 2020 10:06

habibi Vll napisal/-a:V reduktorju sta dva zobnika, eden je polžast, drugi nelaga nanj in ta ponavadi prične preskakovat in sliši se kot ružeje.Ozobljenje je bolj fino in zaradi obrabe preskakuje.Lahko pa je šel ležaj, ki je pod krono navijalca, ta je najbolj izpostavljen morski vodi, ki prihaja od navijanja verige, vsa voda, ki se sceja z verige pa pa se steka tudi na ta ležaj, ki je zaščiten s semeringom, če ga je sploh še kaj.Tudi vinč je treba vsakih nekaj let sneti in poservisirati.Napaka pri mnogih je ta, da se popravlja šele takrat, ko zadeva crkne.Saj pregovor(hrvaški) pravi-bolje sprečit nego lečit.Jaz dam zobnike delat v Kranj(Peternelj).Skratka vinč je treba podret, pozamenjat tistih par semeringov in par ležajev, ohišje mal speskat in prebarvat pa mal namazat in zadeva bo spet laufala.
mašinfirer
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 09, 2020 11:16

habibi Vll napisal/-a:
habibi Vll napisal/-a:V reduktorju sta dva zobnika, eden je polžast, drugi nelaga nanj in ta ponavadi prične preskakovat in sliši se kot ružeje.Ozobljenje je bolj fino in zaradi obrabe preskakuje.Lahko pa je šel ležaj, ki je pod krono navijalca, ta je najbolj izpostavljen morski vodi, ki prihaja od navijanja verige, vsa voda, ki se sceja z verige pa pa se steka tudi na ta ležaj, ki je zaščiten s semeringom, če ga je sploh še kaj.Tudi vinč je treba vsakih nekaj let sneti in poservisirati.Napaka pri mnogih je ta, da se popravlja šele takrat, ko zadeva crkne.Saj pregovor(hrvaški) pravi-bolje sprečit nego lečit.Jaz dam zobnike delat v Kranj(Peternelj).Skratka vinč je treba podret, pozamenjat tistih par semeringov in par ležajev, ohišje mal speskat in prebarvat pa mal namazat in zadeva bo spet laufala.

Hvala za nasvet, Habibi, ampak gre za Harknov winch za navijanje genove, s katerim ni nič narobe, če delaš z njim na roke, elektromotor ki ga poganja ruži. Ta motor je monitan pod palubo, pod winchem. Ni še videl slane vode.
Problem je, kako priti do tega polža itd.., ker je vse v enem kosu in ga kapitan ne zna razstaviti. Je le humanist, čeprav je postal v vseh letih tudi del mehanika, električarja, jadrarja...
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 09, 2020 11:23

evovii napisal/-a:Drugace smo pa tudi mi zastopniki samo za en del Bonfigliolija (planetni reduktorji). Ce ti ne uspe zrihtat pri Tehimpexu se lahko slisimo na zs pa bom preveril direktno pri dobavitelju. Sam bom pa rabil kaksno sliko winca in pa ce je kje kaksna oznaka (ploscia na motorju oz wincu) pa ti lahko jaz preverim.

Super, važno je, da se kje blizu najde nekdo, ki zna priti v "jetra" te živali. Levi ne dela problemov, desnega pa je očitno gospod, ki je tolažil lastnikovo vdovo očitno poškodoval, ker je winch uporabljal za privezovanje barke (s predebelo vrvjo). Podatke s ploščice posredujem, takoj ko govorim s kapitanom. Slikico tudi pošljem. Hvala še enkrat, Andrej.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 09, 2020 13:12

Ja zdej bolj kapiram, najprej sem mislil, ko rečeš vinč, se pač pomislil na sidrni.Pol sem šele skapiral, da je za genovo. :oops:
mašinfirer
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 09, 2020 18:10

habibi Vll napisal/-a:Ja zdej bolj kapiram, najprej sem mislil, ko rečeš vinč, se pač pomislil na sidrni.Pol sem šele skapiral, da je za genovo. :oops:

Ze zgodi, še posebej, takrat ko hočeš hitro pomagati. Hvala, Habibi

Takole nekako zgleda:

https://www.harken.com/productdetail.aspx?id=13140

in tudi jaz se nisem prav izrazila, ni za navijanje genove (boben) ampak za premetavanje jadra z enega boka na drugi.
Nazadnje spremenil od kapitana zena, dne Ne Feb 09, 2020 18:14, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 09, 2020 18:14

Pa tud ročni del vinča je nujno podret in zobnike očistit in z HARKENOVO mastjo podmazat.Za vinče je mal posebna,je pa vsaka boljša kot da je suh vinč.Le tam ko preskakuje zaskočka v vinču..ko se sliši klak klak klak ko navijaš mora biti taka mast ki se ne strdi saj pol nekaj časa prijema le en zobek in se unič vinč,kar je pa drago..LP Iztok
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Feb 09, 2020 18:33

polanc napisal/-a:Pa tud ročni del vinča je nujno podret in zobnike očistit in z HARKENOVO mastjo podmazat.Za vinče je mal posebna,je pa vsaka boljša kot da je suh vinč.Le tam ko preskakuje zaskočka v vinču..ko se sliši klak klak klak ko navijaš mora biti taka mast ki se ne strdi saj pol nekaj časa prijema le en zobek in se unič vinč,kar je pa drago..LP Iztok

Ne skrbi, redno servisirano.In to tako, kot je treba. Problem je v motorju oz. prenosih. Tu pa lahko predlagaš kakšno pametno, Polanc.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 09, 2020 18:47

Nisem nič slabega hotel,je bil le dobro nameren namig..pa tudi drugi so ti že vse potrebno povedali..

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta