Tesnila oken
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Tesnila oken
Prijatelju so začela na veliko puščati okna na Elan 331. Nikjer ne najde primernega tesnila. Pozna kdo rešitev?

Re: Tesnila oken
Samo en nasvet...
Pri meni se je pokazalo, da za puščanje na oknih sploh ni bil vzrok gumi tesnilo ampak je popustil spoj (tesnilni silikon/sika) med okvirjem in steklom.
Banalna svar ampak sem seveda avtomatično krivil tesnilno gumo in šele po menjavi, ko je še vedno piščalo, sem ugotovil kje zares pušča.
Pri meni se je pokazalo, da za puščanje na oknih sploh ni bil vzrok gumi tesnilo ampak je popustil spoj (tesnilni silikon/sika) med okvirjem in steklom.
Banalna svar ampak sem seveda avtomatično krivil tesnilno gumo in šele po menjavi, ko je še vedno piščalo, sem ugotovil kje zares pušča.
slika?Leut napisal/-a:Prijatelju so začela na veliko puščati okna na Elan 331. Nikjer ne najde primernega tesnila. Pozna kdo rešitev?
Slika
"NI SPLOH" 
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Predvidevam, da ima Elanka 331 okna Lewmar, tip "Old Standard". Identificira jih takole:

Kako sem puščanje oken rešil jaz:
1) Najprej sem nabavil novo tesnilo med aluminijastim okvirjem in steklom. Naročiš ga v Seawave Lesce (http://www.seawave-marine.si/). Jih pokličeš in že takoj vedo katero tesnilo je pravo, vprašajo samo koliko metrov rabiš in pošljejo. Potem sem nabavil še slikon 3M, oznaka 3200, kupil v Motomarine.
2) Naslednja menjava so bila O-ring tesnila v zatičih. O-ring sem naročil prek eBay-a, dobiš jih temle trgovcu:Klik!. Rastaviš zatiče, zamenjaš O-ring.
Ko sem opravil zgornji točki 1. in 2. so okna še vedno puščala enako kot prej.
3) Šele naslednje je rešilo problem: Na sliki zgoraj so puščice na zarezo/spoj v aluminijastem okviru okna. Tesnilo, ki je bilo prej notri je povsem razpadlo in to na vseh oknih. Ta spoj sem očistil in ga zasilikoniral s prej omenjenim 3M 3200. In eno, nič več puščanja. Sumim, da je prejšnje spoje razjedlo kako čistilo ali sredstvo za poliranje, saj so vsa okna pričela puščati naenkrat v isti sezoni, prej pa nič.

Kako sem puščanje oken rešil jaz:
1) Najprej sem nabavil novo tesnilo med aluminijastim okvirjem in steklom. Naročiš ga v Seawave Lesce (http://www.seawave-marine.si/). Jih pokličeš in že takoj vedo katero tesnilo je pravo, vprašajo samo koliko metrov rabiš in pošljejo. Potem sem nabavil še slikon 3M, oznaka 3200, kupil v Motomarine.
2) Naslednja menjava so bila O-ring tesnila v zatičih. O-ring sem naročil prek eBay-a, dobiš jih temle trgovcu:Klik!. Rastaviš zatiče, zamenjaš O-ring.
Ko sem opravil zgornji točki 1. in 2. so okna še vedno puščala enako kot prej.
3) Šele naslednje je rešilo problem: Na sliki zgoraj so puščice na zarezo/spoj v aluminijastem okviru okna. Tesnilo, ki je bilo prej notri je povsem razpadlo in to na vseh oknih. Ta spoj sem očistil in ga zasilikoniral s prej omenjenim 3M 3200. In eno, nič več puščanja. Sumim, da je prejšnje spoje razjedlo kako čistilo ali sredstvo za poliranje, saj so vsa okna pričela puščati naenkrat v isti sezoni, prej pa nič.
glens napisal/-a:Samo en nasvet...
Glens, a je šlo morda za isto, kot jaz opisujem zgoraj?
Grega295 napisal/-a:glens napisal/-a:Samo en nasvet...
Glens, a je šlo morda za isto, kot jaz opisujem zgoraj?
Točno to, samo ti si to veliko bolje opisal.
Sicer je pri meni šlo za palubna okna in motorno plovilo, koraki so bili pa identični tvojim
Grega ali si samo spoj očistil in zatesnil ali je bilo treba še kaj več razstavit?
Marchi napisal/-a:Grega ali si samo spoj očistil in zatesnil ali je bilo treba še kaj več razstavit?
Samo očistil in na novo zasilikoniral, nisem nič rastavil. Je pa bilo tega čigumija kar nekaj. Najprej z manjšim izvijačem, nato aluminijaste robove še z acetonom. Če bi želel razstaviti, bi moral posem stran vzeti alu okvir. Morda naslednjič, če spet začne puščat.
Okna so Nemo, tesnilo je na spodnji fotki.

Grega295 napisal/-a:Marchi napisal/-a:Grega ali si samo spoj očistil in zatesnil ali je bilo treba še kaj več razstavit?
Samo očistil in na novo zasilikoniral, nisem nič rastavil. Je pa bilo tega čigumija kar nekaj. Najprej z manjšim izvijačem, nato aluminijaste robove še z acetonom. Če bi želel razstaviti, bi moral posem stran vzeti alu okvir. Morda naslednjič, če spet začne puščat.
Super, hvala za to informacijo!
Leut napisal/-a:Okna so Nemo, tesnilo je na spodnji fotki.
Morda za probati tukaj: https://www.whitworths.com.au/nemo-hatc ... -seal-2-5m
-
EleneSelene
- Štabni praporščak
Pozdravljeni
Imam stranska okna Lewmar Size 4 New Standard katerim bom menjal tesnilo.
V navodih o Menjavi tesnila piše (PDF Navodilo), da tesnilo namažeš s "silikonskim tesnilom":
5) Applies sealant
Apply a bead of silicone sealant all the way around the inside of the cavity.
Prosim za informacijo katero Silikonsko tesnilo, mast, žavba... je ustrezna.
V naprej hvala in lep pozdra ter vse dobro vsem!
Imam stranska okna Lewmar Size 4 New Standard katerim bom menjal tesnilo.
V navodih o Menjavi tesnila piše (PDF Navodilo), da tesnilo namažeš s "silikonskim tesnilom":
5) Applies sealant
Apply a bead of silicone sealant all the way around the inside of the cavity.
Prosim za informacijo katero Silikonsko tesnilo, mast, žavba... je ustrezna.
V naprej hvala in lep pozdra ter vse dobro vsem!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov