Radio in zvočniki v gliserju

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Feb 17, 2014 22:28

Ko si že vprašal... Ti dam mnenje "od foha"... :D

Je pa to samo moje mnenje, ki je dobronamerno.

Kar nameravaš je ena velika kmetija. Če je namen, da boš opažen (in deležen zgražanja) potem ja sicer pa ne.

- subwoofer na čolnu nima kaj delat, sploh ne na gumenjaku. Nima nobenega fizikalnega mehanizma, da dela karkoli drugega kot mehanske vibracije - ropot.
- Zelo malo sub-sat sistemov dejansko deluje tako kot je treba. Roko na srce, v Hi-Fi rangu nisem slišal še nobenega. S tem da govorim o napram čolnu idealnih pogojih.

Kar je po moje smiselno je sledeče:

- dober marine avtoradio, če je nekaj kar ima > t.i. 50W po kanalu je povsem puna kapa.
- 2x dober marine dvosistemski zvočnik do 18cm premera.
- čimboljša montaža - dušenje vibracij oz. zvoka zadaj
- usb vhod je po mojem mnenju nuja, kar danes ni več problem.
- pomembno je tudi da so zvočniki nameščeni na mestu kjer imajo smisel (en zvočnik v konzolo poleg volana in drugi v stransko steno konzole je plafon nesmisla)

Na takšnem čolnu enostavno za high end in za <50Hz ni možnosti. Škoda časa in denarja.

Imam dostop do precej akustične opreme, tudi nekaj znanja in kar nekaj let izkušenj, vem kako morajo stvari bit in verjemi v teh pogojih = no go
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Feb 17, 2014 22:55

Se strinjam z napisanim, hec je bi le v tem, da sem iskal ojačevalec in dobil v roke 4x 85W pri 8ohm. Najbrž ni čudno, da me je zasrbela kakšna hard obdelava.

Prav veliko prostora za dodatne zvočnike (na pametnih lokacijah) nimam več

http://shrani.si/f/2x/9x/vuFYkRJ/20131026145331.jpg

hja, mogoče grem v nabavo še enega para marine zvočnikov in ju vgradim na nasprotnih lokacijah obsotoječih?

Ognja za vse štiri bo še preveč.
https://vodovod-rh.si/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Feb 17, 2014 23:03

Jaz imam sicer mal večjo jadrnico od tega čolna,slišna je pa kr na ruti dobro :lol:
Notri so Blaupunktovi 3 sistemci,zunaj pa Alpine marine 2 sistemci 16 cm premera,pa v podpalubju skrit 760 W ojačevalec tudi Blaupunkt.Zvok pa dopolnjuje niskotonec Blaupunkt.
Ti Alpine zvočniki ustvarijo zelo dober in realen zvok in bi ti jih priporočal,delali ti bodo pa tud na 50 W krasno in zagotovo dovolj glasno na čolnu.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 18, 2014 00:13

@ Roberth1

Slika postavitve zvočnikov ki si jo nalepil tudi spada v kategorijo plafona...

En zvočnik v konzoli in drug v sedežu - zamaknjena sta torej za cca 1 meter. Hitrost zvoka je 344m/s, kar pomeni da pri 344 Hz delujeta proti sebi. Ta frekvenca je ključna za področje vokala, trdoto in definicijo bobnov, veliko inštrumenov ima funtament ravno okoli teh frekvenc...

Na čolnu sicer zaradi oblike korita sodelujejo druge frekvence in odštevanje ni popolno, ampak dejstvo je, da se zgoraj navedeni mehanizem zgodi. In kje je potem smisel iskanja svete mane v subih, ojačevalcih in ostali klumpariji? Sub načeloma dopolnjuje zvočno sliko in "pomaga" glavnim zvočnikom. Najprej naj glavni zvočniki delajo vsaj na pribl. ok, potem so subi na vrsti, če že.

Tako kot polanc pravi - ma izkušnje s svojimi alpine in jaz mu čisto verjamem. Nek dober dvosistemc in 50w je povsem dovolj. Pravilna montaža je bolj problem.

Sam sem predvsem zaradi potencialne vgradnje zvočnikov namesto inox rollbara vzel perutničke. In te imajo na notranji strani pokrov kamor naj bi se zvočniki vgradili. No, js bom z Gorki-jevo pomočjo naredu nove pokrove, s ploskvijo pod kotom, tako kot bom presodu za zvočnike, obdelal notranji volumen perutničk, zmontiral v točno simetrijo, zatesnil in na koncu z 2x t.i. 50w pognal vse skupaj. Ko bo fertik bom zmeril akustiko in na polagi meritve naredil korekcijski eq (frekvence-faze-dinamika). Nato bom sprocesiral vso muziko na usb ključ in to je to. Tako prakso imam tudi iz avtomobilov in se je odlično obnesla. In nikjer nobenih subov, bog ne daj. Če imaš poštiman zvok na fullrangih in če niso razdalje (volumen) v katerega zvočnik emitira preveliki, potem subi niso potrebni, ker več škode kot koristi naredijo. (imaš frekvenčni odziv in imaš tranzientni odziv, po formulah sta oba isto, v praksi pa nista)....
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Feb 18, 2014 15:54

http://x.vukajlija.com/var/products/pos ... /samar.jpg

OK,sam sem hotel nabasat sub na lokacijo zadnjega zvočnika. Ta zvočnik bi postavil v konzolo poleg že vgrajenega.

Sub bi se dalo uskladiti s phase shift.

Vprašanje sem postavil, ker nimam izkušenj z lokacijami. Vem da se na čolnu veliko dogaja zaradi prenosa zvoka in zato se ne bi rad ujel v kakšno zanko, ki je v teh vodah znana.

Drugače pa ni nobenih težav pri avto/hišni akustiki, čolna se pa bojim zaradi prenosa zvoka po konstrukciji (kjer je hitrost btw popolnoma drugačna).

Aja pa še vsem tistim, ki akustiko računajo - ne, ne da se vse računati. To je podobna zgodba, kot -
http://www.imdb.com/title/tt0412080/

Torej, hvala za konstruktivne komentarje.
https://vodovod-rh.si/
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 18, 2014 17:07

Evo še en kr konstruktiven komentar.V petek grem na barko,prid na pir in poslušanje,pa kak USB s seboj imej z svojo muziko,ki jo poznaš morda iz avta..,pa boš sam slišal,pa kake razdalje pomeril ...
Barka je pa v Valdoltri.Moj tel 041 554 028
LP Iztok
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Feb 18, 2014 18:36

Drugače pa ni nobenih težav pri avto/hišni akustiki, čolna se pa bojim zaradi prenosa zvoka po konstrukciji (kjer je hitrost btw popolnoma drugačna).

Problem prenosa zvoka po konstrukciji čolna in s tem povezane probleme zmanjšuje dobra izvedba montaže.

Aja pa še vsem tistim, ki akustiko računajo - ne, ne da se vse računati.

Res je. Zelo težko je kaj konkretnega zračunati. Se pa da z razumevanjem problematike da doseči zelo veliko.
nejc6969
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a nejc6969 » Če Jul 23, 2015 01:08

Pozdravljeni, zanima me, če se da priklopit radio direktno na alternator (ali kako že nastaja energija za števec in luč na mojem čolnu hehe laik sem v tem), ki je v izven krmnem motorju, ker nimam akumulatorja na čolnu. Pač jaz bi imel tako, da bi se radio ob vžigu motorja prižgal in ob izklopu motorja ugasnil. Na tak način mi deluje elektronski števec hitrosti (na njem tudi kaže globino, temp. morja) in sidrna (bela) luč. Po možnosti bi te dve stvari začasno izklopil če bi slučajno porabljalo preveč energije. Prosim za pomoč HVALA LP Nejc
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jul 23, 2015 07:29

Kar direktno priklopit ne bo šlo. Napetost preveč niha, ima veliko motenj... Tudi deloval bo vsakič z nule, ker bo ob odsotnosti napajanja pač pozabil tisto kar si sicer zapomni.
nejc6969
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a nejc6969 » Če Jul 23, 2015 11:26

Potem ni čisto nobene možnosti? Kako pa potem delata števec in luč, če mi lahko še to razložite, kako da pri tem napetost ne niha? Pa itak bi izklopil luč in števec ob uporabi radia Hvala Lp :roll:
nejc6969
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a nejc6969 » Če Jul 23, 2015 11:30

na www.avtoakustika.com forumu mi je eden od njih odgovoril takole: Če je na izhodu iz alternatorja 12V-14V potem bi moralo delati :?
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Jul 23, 2015 12:26

Nejc6969,

kakšen motor pa imaš, seveda, če ni skrivnost?

Lep pozdrav.
nejc6969
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a nejc6969 » Če Jul 23, 2015 12:55

Wisdom napisal/-a:Nejc6969,

Lep pozdrav.

Imam tohatsu 25 4 taktni z volanom
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Če Jul 23, 2015 13:04

Najprej odgovori na to vprašanje, potem pa še preveri če ima motor vgrajen regulator polnjenja akumulatorja.
če ima potem bi mogoče šlo, je pa spodnje pisanje na mestu in jaz tega ne bi storil. (uničenje radia)
sicer pa 40-45Ah akumulator ni kaj več kot 50€.

nejc6969 napisal/-a:na www.avtoakustika.com forumu mi je eden od njih odgovoril takole: Če je na izhodu iz alternatorja 12V-14V potem bi moralo delati :?

V vseh navodilih od avtomobilov in tudi izven-krmnih motorjev namenjenim za delo z akumulatorjem je lepo napisano da je prepovedano odklopiti akumulator me delovanjem.

Zakaj, akumulator delno deluje kot velik kondenzator in gladi napetost, drugič je pa kot breme. Alternator brez nekega bremene lahko "pobegne" nenadoma se mu zviša napetost, kar je pa za elektronske naprave smrt.

Potem ni čisto nobene možnosti? Kako pa potem delata števec in luč, če mi lahko še to razložite, kako da pri tem napetost ne niha? Pa itak bi izklopil luč in števec ob uporabi radia Hvala Lp

Taki pobegi se zgodijo ko se odklopi porabnik (žarnica).
Mato :wink:
nejc6969
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a nejc6969 » Če Jul 23, 2015 13:14

Motor je kot sem zgoraj že napisal, tohatsu 25 4 taktni
isti kot ta samo da nima takega propelerja in je na ročni vžig

http://smalloutboards.com/n2504e.htm

Kdo je na strani

Po forumu brska: dj75 in 10 gostov