Kalužna črpalka

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

Kalužna črpalka

OdgovorNapisal/-a Stopi » Po Maj 09, 2016 11:42

Obnavljam svoj "novi-stari" gumenjak in sem ugotovil, da je crknila tudi kalužna črpalka. Črpalka ni tista "navadna" oz. "potopna" ali kako se ji pač prav reče, ampak se montira višje, do najnižje točke pa ima potem speljano cev.

Slika

Navadne kalužne črpalke stanejo 10-20 EUR, takšna pa več kot 200 EUR. Kakšen predlog za cenejšo rešitev?

Montaža "potopne" odpade, saj bi moral monitrati 2 in narediti 2 luknji v dvojno dno, ker je dvojno dno razdeljeno na 2 ločena prekata. :?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Maj 09, 2016 12:15

Spodaj namontiraj samo stikalo, ki ti vključi črpalko, kjerkoli že je montirana. Seveda pa je cevka lahko tudi problematična varianta, ker ti potegne zrak in potem je hudič. Pumpa bo laufala na suho in bo crknila v nekaj minutah.
Tako da verjetno ima velika večina plovil to urejeno tako kot mora bit. Kalužna črpalka sodi v kalužo.
Stikalo
Slika
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Po Maj 09, 2016 19:08

Marchi napisal/-a:Spodaj namontiraj samo stikalo, ki ti vključi črpalko, kjerkoli že je montirana. Seveda pa je cevka lahko tudi problematična varianta, ker ti potegne zrak in potem je hudič. Pumpa bo laufala na suho in bo crknila v nekaj minutah.
Tako da verjetno ima velika večina plovil to urejeno tako kot mora bit. Kalužna črpalka sodi v kalužo.
Stikalo
Slika

Ni nujno. Tovrstne pumpe - sklepam na podlagi napisa: self priming 2 m, so ponavadi membranske. Niso centrifugalne ali impelerske. Take lahko tečejo več ur na suho brez škode in ne crknejo, ker voda ni uporabljena kot hladilno sredstvo za pumpo. Tudi jaz imam podobno kalužno črpalko, ki je montirana nad vodno linijo in izven kaluže. Ker ni na taki vlagi pumpa zanesljivo dela že dobrih 10 let in pričakujem, da bo še kar delala. Trenutno ni niti malo korodirana. Take pumpe imajo ponavadi manjše nazivne kapacitete pretoka, a jim pretok z višino dviga vode ne pade tako drasstično, kot pri centrifugalnih potopnih črpalkah.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Maj 09, 2016 19:57

To je črpalka,ki ni mišljena kot kalužna,čeprav vleče vodo,nima pa takega pretoka.Kalužna je v kaluži in je potopna in tudi tako skonstruirana.kalužna za 10-20 eu je res le tisto osnovno,ki nekaj brenči in lula.imaš že dobre črpalke od 50 eu naprej in z precej več pretoka kot tvoja(33 L).Ne priporočam ti pa nakupa kalužne z že vgrajenim elektronskim tipalom nivoja,100% da ni 100%-tna.Zaradi take se mi je že skoraj potopila barka.Prižgala se je in delala dokler ni crknu akomulator.Po posredovanju domačina,ki mi je rešil barko,mi je ostala nad vodo.Potem sem črpalko podru in vzel elektronko ven in zvezal na plovec,kot ga je prikazal Marchi.
mašinfirer
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » Po Maj 09, 2016 20:17

Na sliki je impelerska pumpa. :wink:
Ni najboljša izbira, ker ne sme delat na suho in, če dlje stoji, po tem ko je sesala slano vodo, se sol zasuši in blokira impeler. Potrebno jo je odpret in samo malo premaknit, da spet dela.
Po moje imaš dve možnosti:
Ali poveži prostora z luknjo v najnižjem delu, montiraj potopno črpalko in plovec
Ali montiraj 2 potopni črpalki in dva plovca.
nr7120
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a nr7120 » Po Maj 09, 2016 20:29

habibi Vll napisal/-a:To je črpalka,ki ni mišljena kot kalužna,čeprav vleče vodo,nima pa takega pretoka.Kalužna je v kaluži in je potopna in tudi tako skonstruirana.kalužna za 10-20 eu je res le tisto osnovno,ki nekaj brenči in lula.imaš že dobre črpalke od 50 eu naprej in z precej več pretoka kot tvoja(33 L).Ne priporočam ti pa nakupa kalužne z že vgrajenim elektronskim tipalom nivoja,100% da ni 100%-tna.Zaradi take se mi je že skoraj potopila barka.Prižgala se je in delala dokler ni crknu akomulator.Po posredovanju domačina,ki mi je rešil barko,mi je ostala nad vodo.Potem sem črpalko podru in vzel elektronko ven in zvezal na plovec,kot ga je prikazal Marchi.

Plovec se tudi lahko zatakne po par letih uporabe (orginalni rule plovec) in potem mas isto sranje.

Mam trenutno tole http://www.whalepumps.com/marine/produc ... art-Family in dela vredu. Lepo posesa vse iz zelo male in ozke bilge. Pa ko jo skuris zelo enostavno menjas motorček. (Naprimer ko jo pustiš med vožnjo po pomoti manualno vključeno pa kako uro laufa na prazno...Obstaja razlog zakaj so vsa prava stikala za bilge momentna na man poziciji in trajna na auto :x )

Potem pa še battery watcher od victrona da ne sprazniš aku pa en mali arduino z gprs plato ki ti sms poslje da je nekaj narobe ("low battery!" iz battery watcherja / "high bilge water" iz senzorja) :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 09, 2016 21:24

Obnovi staro črpalko, ki je vrhunska in zveži po shemi, ki jo najdeš v pdf tukaj...

Slika
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Maj 10, 2016 08:22

in kje se dobi ta škatla? (bilge box) ali jo moramo sami spajkat?

imam podobno črpalko, pa ni poceni (160EUR), princip pa isti - montirana nad kalužo, ter cev s predfiltrom v kaluži
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Maj 10, 2016 08:28

Vse piše na linku! :wink:
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Maj 10, 2016 08:44

ka si dober :)