Jadrnička in obnova

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matejofski
Viceadmiral

Jadrnička in obnova

OdgovorNapisal/-a matejofski » Sr Apr 05, 2017 22:15

Zdravo,

v Piran hodimo že dolgo časa in kljub ostalim projektom, med drugim obnovi nedokončanega ketcha (bom v kratkem kaj objavil), sva se z očetom navdušila nad 6 m jadrnico, ki je več let samevala v Piranu. Prodajalec je bil verjetno vesel, da jo je prodal ... všeč mi je bilo, da je primerna za dnevna jadranja, saj se v Piranu brez barke res nima človek kam za dat ... :)

Slika

Slika

Notri je bila polna vode in svinjarije in nekaj obiskov na morju je trajalo, da se je posušila in prezračila.

Pa je prišel dan za dvig v Portorožu :) Baje bi bil Fonda zainteresiran, ene 20 kg školjk je bilo gori ... Pa saj ne zamerim vsem, ki so jo fotografirali med dvigom iz vode in se cinično smejali zraven - saj jaz bi se tudi, če le ne bi bila to naša nova pridobitev .......

Slika

Pa se je začelo. Že krtača in voda sta naredili nekaj ...

Slika

Lepi sončni dnevi so bili, sva fajn nežno obrusila in pokitala z epoxyjem, vmes z mojstrom plastičarjem odkrila, da je del zgleda celo iz kevlarja.

Slika

Te dni dobi še na novo zbrušen in pobarvan jambor, nove dvižnice, privezne vrvi in pripone, barvanje nad vodno linijo in pod vodno linijo (valov odličen primer in AF, hvala val!) :)

Čaka naš še zaključek, upajmo na čimbolj stabilno vreme ta vikend, saj bomo barvali :) In jo naredili še malo lepšo.

LP, Matej
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Apr 05, 2017 22:32

:D bravo matejofski, ta bo glisirala :wink: seveda ko bo zrihtana 8) :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 06, 2017 15:17

Pa v veter bo šla ko raketa ,glej kako kobilo ma,globoko ko vrag
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Pe Apr 28, 2017 18:42

No, tako je pa bilo malo kasneje (po nekaj tednih v bistvu):
Slika

In nato po plovbi do "domače luke" :) Žal ni bilo vetra, zato sva plula z motorjem, pa je letelo kot raketa :)

Slika

Zdaj pa čaka na kakšne krajše ture po piranskem zalivu :) Ostaja še raster, ki rabi obnovo, ampak v tokratni akciji je bilo prenovljeno praktično vse ostalo, tako da je zaenkrat dovolj.

V času v marini sem izvedel še nekaj zadev o barki - je kopija nemšega modela Electra, izdelal jo je g. Zupančič iz okolice LJ, bilo jih je izdelanih več, z nekaterimi so baje jadrali tudi po bohinjskem jezeru.

Nekaj ljudi v marini Portorož je res carjev, vedno pripravljeni pomagati in se lahko zaneseš na njih, kakšen pa je tudi delal sive lase (in posredno povzročil zamudo), ampak ne bom preveč o imenih :)

LP, Matej
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Apr 29, 2017 13:38

Jej jej kakšen lastnik je bil, da se mu jebe, kakšna je bila.Upam, da je bila cena primerna izgledu jadrnice.Bravo ob nakupu, ker si ji verjetno rešil ime in čast.Verjetno je še precej takih zapuščenih, ki takole propadajo.
Veliko užitkov in tudi postranskih pogledov prejšnega lastnika, ki si mogoče misli, da ti jo je prepoceni prodal. :lol: Čestitke.
mašinfirer
primozvel
Kapitan

OdgovorNapisal/-a primozvel » So Apr 29, 2017 21:18

Zanima me če veš kako se obnovi raster.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Apr 29, 2017 21:52

Uff to pa je raketa. Bravo za obnovo. Najprej jo moraš začutit na kopnem, ko jo pobožaš po boku, potem pa na vodi, ko ujameš veter in bolid zdrsi po gladini. A jadra si tudi obnovil?
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » So Apr 29, 2017 22:37

Čemu služi ta "cev" na premcu? Na prvih slikah je nekaj not, na zadnji je prazno.
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Apr 30, 2017 08:07

Marchi napisal/-a:Uff to pa je raketa. Bravo za obnovo. Najprej jo moraš začutit na kopnem, ko jo pobožaš po boku, potem pa na vodi, ko ujameš veter in bolid zdrsi po gladini. A jadra si tudi obnovil?

Jadra so nova :) Ker smo dvignili bum za ene 15 cm (bil je ravno na visini vratu, ko sedis), bo se verjetno treba do jadrarja :)

Pri vsem brusenju in kitanju boke dobro 'zacutis', dobro si napisal :)

LP
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Apr 30, 2017 08:13

navtik_borut napisal/-a:Čemu služi ta "cev" na premcu? Na prvih slikah je nekaj not, na zadnji je prazno.

Gre za kosnik (penon) za trebuh za genaker. Imeli smo ga do konca zunaj, da je bil prebarvan, zdaj je pa do konca notri pospravljen in izgleda kot da ga ni :)

Ven gre okoli meter in pol in ko je odprt, zgleda barcica se bolj strupeno! :)
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Apr 30, 2017 08:18

primozvel napisal/-a:Zanima me če veš kako se obnovi raster.

Se vecji mojstri tu gor, mi bomo napravili tako: karseda ocistili obstojec raster, zascitili in nanesli na obstojecega Kiwigrip ali neko drugo varianto, kar je v bistvu barva z 'grudicami'. Sem se pogovarjal z enim, ki je tako napravil in mu odlicno sluzi. To naceloma lahko delas tudi v vodi... Verjetno je sicer boljsa varianta, da pobrusis obstojec raster dol prej in se kaj pokitas in potem nanos rastra...
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Ne Apr 30, 2017 10:37

Jaz sem namestil Kiwigrip. Po 4 letih se vedno kot nov. Priporocam.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

OdgovorNapisal/-a widmann » Ne Apr 30, 2017 14:06

matejofski napisal/-a:

Se vecji mojstri tu gor, mi bomo napravili tako: karseda ocistili obstojec raster, zascitili in nanesli na obstojecega Kiwigrip ali neko drugo varianto, kar je v bistvu barva z 'grudicami'. Sem se pogovarjal z enim, ki je tako napravil in mu odlicno sluzi. To naceloma lahko delas tudi v vodi... Verjetno je sicer boljsa varianta, da pobrusis obstojec raster dol prej in se kaj pokitas in potem nanos rastra...

Lepo si jo popravil in sčistil tiste školjke zdaj izgleda kot nova jadrnic res je lepa. :D

Školjke in nesnaga na trupu so zgledale res sramotno za prejšnega lastnika. :roll:
Koliko ur ste potrebovali,da ste odstranili nesnago s trupa??

lp
Das Ist Valter
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Ne Apr 30, 2017 22:02

widmann napisal/-a:
matejofski napisal/-a:

Lepo si jo popravil in sčistil tiste školjke zdaj izgleda kot nova jadrnic res je lepa. :D

Školjke in nesnaga na trupu so zgledale res sramotno za prejšnega lastnika. :roll:
Koliko ur ste potrebovali,da ste odstranili nesnago s trupa??

lp

Pranje s pritiskom je spralo ene 65% dol, pri tokratnem čiščenju so nam povedali za "rešket", ki je za drajsanje večih starih plasti iz barke čisti zakon. Gre za orodje z rezilom in dobesedno odrežeš stran plasti, moraš pa paziti, da ne greš pregloboko. Včasih pride zelo prav, ko bi brusil dalj časa, tu pa potegneš. Res pa je, da roke potem bolijo :)

Skupaj "rešketiranja" in brušenja do začetka kitanja pribl. 1 dan in pol oz. še kaj malega več dva ne preveč fizinčnega dela navajena zanesenjaka :)
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

Re:

OdgovorNapisal/-a mato » Sr Avg 23, 2017 11:34

evovii napisal/-a:Jaz sem namestil Kiwigrip. Po 4 letih se vedno kot nov. Priporocam.

Živijo,

Kje si nabavil Kiwigrip?
Mato :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: modro morje in 6 gostov