Orodje za Bravo 3 nogo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Orodje za Bravo 3 nogo

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 17, 2020 16:57

Lep pozdrav,

na pogonu Bravo 3 sem opazil da je rahlo masten na izhodu gredi, pa me zanima če kdo ima orodje za razdret spodnji del noge.

in sicer sledeče orodje:

Mercrusiser številke:

91–805374 1
91-805382T
91-805374
91-805457T1
91-43578A1

sedaj 91-805457T1 in 91-805374 bom izdelal sam, ker ni nič drugega kot 72mm cevni ključ in en konec laserskega odreza. Če ima kdo ostalo za posodit bi bil vesel, drugače bom primoran kupit orodje.
boris1
Admiral
Kontakt:

Re: Orodje za Bravo 3 nogo

OdgovorNapisal/-a boris1 » Po Maj 18, 2020 20:43

Vprašaj v Yuki.
LP
Boris
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Maj 19, 2020 10:16

boris1 napisal/-a:Vprašaj v Yuki.

sem včeraj kupil cel set (cca. 450 evrov). Čakam da pride, potem pa akcija. Bom poslikal cel postopek kako in kaj.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Jun 05, 2020 18:43

tako

orodje je prišlo, olje je prišlo, tesnila so prišla

Slika

Slika

Slika

sedaj manjka še piramida za montažo semeringov (bom po potrebi izstružil iz PP plastike), ker je prišla malce kasneje do dobavitelja pa še ni pri meni, ampak to bom že preživel, ključ 72 sem pa tudi našel v stari opremi iz časov, ko sem še po bagrih plezal.

tako da bom za vikend razdrl, premeril in če bo vse v redu, sestavil nazaj z novimi tesnili in novim oljem.

ključ sem pa naredil iz 1.4404 tako da ne bo rjavel preveč, pa 15mm debeline. cena 30 evrov.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Jun 05, 2020 20:02

Tole orodje si kupil za 450€? Pa stružnica je pri hiši?
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jun 05, 2020 21:09

Če boš delal replike orodja bi mene zanimal set.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Jun 05, 2020 21:09

Marcel_Mastnak napisal/-a:Tole orodje si kupil za 450€? Pa stružnica je pri hiši?

ne, sem potem z avstrijcem dosegel konsenz. en orodje me še čaka v Grazu, ostalo sm pa sam naredil. Stroški so bili 180 evrov. verjemi da ne boš šel za 85 evrov stružit tega orodja, to je premera 100mm pa teže ene 2 kile. struženo, varjeno, reskano in še enkrat postruženo. to naj kar kitajčki delajo
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Jun 05, 2020 21:32

sem šel vseeno iz firbca na eno staro stojalo za izvenkrmni motor dodelat nosilc za nogo

Slika

zagotovljeno mi je bilo, da je bilo po tem ko je šel čoln v suho marino - sneti propelerji ter zamenjano olje v peti

sedaj meni matica ne zgleda da bi jo kdo tačkal v zadnjih dveh letih...

Slika

od drugega propelerja še manj, ker sem najprej 10 min drgnil stran školjke

Slika

zato mi tudi ni blo do slikanja, ker sem mislil s ključem 70 it do nekoga na obisk....ko sem snel držalo za ležaje se mi je seveda prikazala marija

Slika

voda, moka, rja, samo olja ni bilo...to se mi je dozdevalo že ko sem olje iztočil preden sem snel spodnji del noge.

Pri tem da sem svoje čase dal skozi TGM mašinerije več skozi roke, in to izključno na defektažah na novih strojih in garancijah na rabljenih, mi ni treba kaj veliko gledat da vem kaj imam pred seboj....semeringi obrabljeni 1mm, zapoliran rob da bi lahko ležajno ohišje brez strahu po*ukal brez bojazni da se ti bo kaj zataknilo...

Slika

čežana kamorkoli pogledaš...lise na valčkih ležajev - rja. pač bo treba vse ležaje nove, cela peta, vse pač ven, tudi tisto kar je na vrhu.

Slika

Teće iz babaroge....

Slika

pa še koline na enem stranskem ponku

Slika

seveda mi je vsak "priznan" morjeplovec dopovedoval da je sigurno os kriva, in da sem zadel nekam. No to sva že po domače s Paletom na Rabu ppogledala, pa os ni opletala, pa sem jo vseeno še v stružnico vpel

https://youtu.be/xOap69titcI

1.5 stotinke pleše

in na sredini 1 stotinko, pri tem da je samo obrisana s cunjo in ima še malce flekov od rje - ker pač novo olje vsebuje vodo. to nimamo kej debatirat...

https://youtu.be/GD4bxAtbJx4

ma sem slabe volje, grem na pir pa ko j*** tole zdele. slab petkov večer...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Jun 05, 2020 21:33

AEgir napisal/-a:Če boš delal replike orodja bi mene zanimal set.

porihtal si bom tole nogo pol ga bom pa v kanto zagnal. sem tolk razjezen da bom šu do Habibija na prešo pa bova skup dokončala tegobe.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Jun 05, 2020 22:22

Auč. Sožalje.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Jun 05, 2020 22:26

Niswm razumel. Rekel si da je bilo poservisirano. To je starooo olje pa se voda vmes.
:?:
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » So Jun 06, 2020 02:08

Tole pa res ni lep pogled
Uporabniški avatar
SebastjanM
Admiral

OdgovorNapisal/-a SebastjanM » So Jun 06, 2020 07:27

Zdaj si že mimo psihološkega udarca in razdrl si. To velik šteje. Porihtal boš pa tudi boljše kot bi ti verjetno na kakem servisu. Bo pa plovba slajša 8)
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » So Jun 06, 2020 09:07

Kremi, prpel mi unga serviserja pa da mo damo jajca v prešo. :evil:
mašinfirer
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jun 06, 2020 17:39

Habibi - bom, sam da nogo prej zrihtam

evo ležaje sem nalovil po sloveniji skupaj, jih dobim v ponedeljek, sem pa šel pogledat če lahko te "začasno" vgradim nazaj. na določenih strojih, je bilo ceneje če si pregledal ležajna mesta, ocenil koliko časa še da do konca zropota in gre v velik remont, po domače "kot bi nabasal žaganje v menjalnik" kot pa da si izvajal popravilo in remont vseeno čez nekaj časa.

pa sem bil kar malce presenečen, ne toliko nad ležajem kot nad tekalno površino. Ležaj sam bi 50% mehankarjev vgradilo nazaj. na otip z nohtom se ne čuti nič. čeprav ima obarvane lise. "mal potegneš s cunjo pa si zmagal, toj vse dobr"

Slika

"mal potegneš s cunjo pa si zmagal, toj vse dobr"

Slika

no, pod elektromikroskopom je bila slika PRECEEEEJ drugačna...nagrižen materijal, korodiran, poškodovan ...v glavnem smeti.

https://youtu.be/UKMkjQXBU7k

potem sem se lotil še zunanje tekalne površine - sedeža

Lepo vidne poškodbe zaradi stanja - na srečo ta ležaj ne trpi vibracij drugih vplivov, pa tudi če bi jih, os ni obremenjena radialno ko stojijo propelerji pri miru. če bi pa naprimer ležaj obremenjeval s parimi tonami, zraven bi pa en stroj 24/7 povzročal vibracije, no potem bi bil pa hitro zanič. Sploh aksialno/radialni ležaji tega ne marajo.

Slika

poškodbe zaradi vode v ohišju ležaja - pa moji prstni odtisi. klasičen primer oksidacije površin zaradi vode.

Slika

še slika pod mikroskopom - jasno vidne pege rje ter načeta površina. tu sem odmaknil mikroskop malce, ker od blizu je bila samo rja ali samo poškodovano jeklo.

Slika

sedaj pa nagradno vprašanje. našel sem določeno mesto, ki ni poškodovano zaradi vdora vode, ne starega olja, ne stanja. prav tako ni zaradi šaltanja naprej nazaj, ali bognedaj da bi nekdo tolkel s propelerji po nečem. ležaj ima dovoljeno statično obremenitev skoraj 16 ton, ko pa se vrti pa 10.

Slika

za male sive celice še slika od mikroskopa. ima pa veze z dragimi privezi. površina ni korodirana, ni vtisnjena ampak je ???

Slika

kdor ugotovi si je zaslužil akumulator po želji.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov