Vzdrževanje in Obnova lesa

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Vzdrževanje in Obnova lesa

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 27, 2020 10:31

Odpiran temo o obnovi lesa. NT o tem piše v temi o kompletni obnovi njegove Gib'Sea 114
Ta tema pa bo namenjena samo vprašanjem povezanim z obnovo lesa (predvsem notranjega, pohištvo, podnice ...)

Nikola T. napisal/-a:Z ženo se odločiva, da prelakirava kompletno ves les na barki, saj sva morala tako ali tako prelakirati pobrušen les okoli oken katerega so pobarvali z belo, ker ponekod niso dobro zaščitili oken, ko so barko barvali.
Slika

Brušenje je potekalo z brusnim papirjem 240 in 320 na 4mm peni.
Slika

Slika

.... Medtem še nekajkrat prebrusiva vse stene in pohištvo saj sva nanesla 3 nove sloje laka. Lakirala sva zvaljčkom z odličnim lakom, ki mi ga je priporočil Darh. Tudi glede postopka mi je vse razložil in z rezultatom obnove celotnega lesa sem izjemno zadovoljen. Naučil me je tudi, kako popraviti vdrtine, pokitat luknje in jih nato s posebnim flomastrom zamaskirat tako, da ko sva prelakirala steno, ki je prej imela več luknjic od slik le teh ni več opaziti. SUPER rezultat!!! Če nebi spoznal Darha tega ne bi upal sam narediti. HLALA za nasvete !!! Sedaj izgleda les kot nov.
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Vzdrževanje in Obnova lesa

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 27, 2020 10:32

evovii napisal/-a:NT vse čestitke in kapo dol za tak projekt. Tudi sam sem lastnik 40 let stare barke ki potrebuje ogromno nege. Jaz imam vsako zimo kakšen projekt (lansko leto zamenjava motorja), da pa se takole lotiš vse v enem kosu pa vem kakšen zalogaj je to tako da samo kapo dol. viewtopic.php?f=16&t=2865&start=75
Moj naslednji projekt je popravilo in lakiranje lesa na barki pa bi prosil če lahko malo več napišeš kako si se lotil obnove lesenih površin. Glede ena tvoje slike mislim, da imam sam v barki isti les kot ti zato me zanimajo podrobnosti (kakšen lak, valjček, kako si saniral poškodbe). Na nekaterih stenah so luknje, ki bi jih bilo treba zapolniti, itd.
Citat:
Medtem še nekajkrat prebrusiva vse stene in pohištvo saj sva nanesla 3 nove sloje laka. Lakirala sva zvaljčkom z odličnim lakom, ki mi ga je priporočil Darh. Tudi glede postopka mi je vse razložil in z rezultatom obnove celotnega lesa sem izjemno zadovoljen. Naučil me je tudi, kako popraviti vdrtine, pokitat luknje in jih nato s posebnim flomastrom zamaskirat tako, da ko sva prelakirala steno, ki je prej imela več luknjic od slik le teh ni več opaziti. SUPER rezultat!!! Če nebi spoznal Darha tega ne bi upal sam narediti. HLALA za nasvete !!! Sedaj izgleda les kot nov.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 27, 2020 10:32

al napisal/-a:tudi jaz se pripročam za nasvet glede lakiranja lesenih površin.
lani sem odnesel domov vse podnice, “pofenal”, postrgal, na rahlo pobrusil in polakiral. zamudno delo. poiščem kakšno fotko.

nekaj vdolbin sem zapolnil tako, da sem ujet prah v sesalcu zamesal z lakom in “poflikal” a rezultat mi ni povsem vsec...

to zimo se želim lotit omaric v salonu... pa na steni so oz bodo luknje od TVja m, ki gre iz barke dol...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 27, 2020 10:38

Tudi mene zanima, kako sanirati:
- majhne luknjice "plesen" na vratih
- različne barvne odtenke lesa (tam kamor seže sonce, je seveda barva abšlesala in je svetlejša kot v senčnih delih)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Jul 27, 2020 12:37

Pravkar delam na detaljih glede obnove nekaterih dotrajanih okvirjev... Tukaj bom opisal postopek, kje sem nabavil materiale... skratka moje izkušnje, ki niti najmanj nisem mizar, pa mi je kljub vsemu uspelo doseči rezultat, ki me je presenetil in navdušil oba z ženo tako, da sva se odločila obnoviti popolnoma ves les in predelne stene na barki.

Ko sedaj ob malici pogledam stene in se spominjam, kako je bilo prej, lahko rečem, da si nisem niti najmanj mislil, da je možno kaj takega sploh doseči. Imeti moraš le prave informacije, voljo in vsekakor prave materiale, če imaš v bližini Darha pa je uspeh zagotovljen.

Zaključno letvico pod stropom sem poškodoval ob demontaži. Z namizno modelarsko cirkularko sem izrezal poškodovani del po dolgem. Nato sem ga vpel v primež in z žago za železo natančno odrezal še po širini. Vse sem zbrusil z na letvico nalepljenim brusnim papirjem 180. Letvico mi je podaril Darh. Samo na tak način lahko dosežeš oster kot, ko vse previdno pobrusiš.
Ko se je vse ujemalo sem uporabil 5 minutni epoksi UHU. Najprej sem uporabljal epoksi lepilo z daljšim časom delovanja, vendar za taka popravila ga je potem preveč odteklo in ni zaprlo večje reže. Z večjo režo mislim režo, ki meri celo manj od 1mm!

Z epoksijem zlepljen kos nove deščice na okrasni zaključni letvici. Ob lepljenju sem košček priletil z zaščitnim samolepilnim trakom, da ga je držalo na mestu dokler se lepilo ni strdilo.
Slika

Popravilo okvirjev, katere je vlaga na stikih poškodovala. Najprej sem vse zalepil z epoksijem, nato pa bom vse pobrusil in polakiral z valjčkom. Postopek lakiranja in katere materiale sem uporabil še sledi skupaj z opisom tekočega dela.

Razni okvirji
Slika
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » Po Jul 27, 2020 16:51

@Marchi- plesen na lesu
To se ponavadi ne da popraviti, ker se vedno prepozno prepozna plesen. Plesen pride v les, ker je nekje pocil lak in vlaga “ hop not”, se les napne, “zadihta” tisto razpoko in goba- plesen dela svoje. Opazis jo, ko je prepozno, oz. lahko les zbrusis, to pomeni 1mm, 2mm, mogoce ze 5mm, kar pri furnirju vemo da ne gre, ker je sama debelina furnirja ponavadi pod 1 mm!
Se pravi pozabi na obnovo, sprejmi da si nekaj “z.....” in zacni razmisljati o konkretnem popravilu -zamenjavi.

Plesen iz recimo oblacil ne dobis, pa vsi vemo da obstajajo razni preparati, pa kuhanje in nevem kaj se, pa ne gre intudi v stanovanju je problem ce jo enkrat dobimo, lahko jo trenutno prebelimo, za resitev je pa samo izsusevanje sten, dobra in PRAVILNA izolacija, ter prebelis.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jul 27, 2020 18:20

Saj ne vem če je plesen. Se mi čudno zdi, ker so samo vrata, na katera sije sonce malo pika sta sem pa tja.
Lahko opises postopek popravila luknjic z "flomastrom" kot piše NT.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Jul 27, 2020 22:31

flomaster dobiš v dolocenem ralu to je barvni odtenek lesa ali barve uporabis ga za zunanje popravilo površine in sicer tako da lepo in pazljivo pobarvaš čez barvo,čez flomaster lahko lakiraš ali kako drugace barvaš,če pride plesen na povrsini se je najlazje resis da pošpricaš les z varikino katera les tudi razbarva in potem barvaš čez,kar se tiče barv
dobiš za les enako prozoren temelj ali izolator katerega pobarvaš površino prej prebrusis z papirjem cca 200 z gibi ki gredo v smeri lesenih vlaken,lahko tudi z rotacijsko brusilko vendar koncni efekt ne bo enak kot rocno,potem drugi sloj temeja brusis z papirjem granulacije 400 in kasneje 600 ce zelis brezhibno je na voljo se papir 800 vendar je to skoraj pretiravanje potem dobis skoraj perfektno oz za nas neznalce super vendar profi oko opazi se precej napak,ni barva tista ki je odlocilna odlocilna je priprava povrsine za barvanje.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » To Jul 28, 2020 11:09

Z varikino lahko belis les, tudi dejansko mal pobere plesen , cisto vse pa ne, se vedno bodo crne pikice in svetlejsi fleki, vse kar si namazal, skratka unicis do konca, ce se igras z tem.
Varekina je za surov les, ce vse belis!
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » To Jul 28, 2020 11:18

Za kitanje luknjic od vijakov ali kaksne razpoke, se uporablja za to namenjen kit ali pa voski. Nikoli se ne kita z prahom pomesanim z lakom, sploh pa ne z prahom, ki si pred tem brusil ze lakirano povrsino. Tukaj imas mesanico novega laka in starega laka nimas nic ali pa skoraj nic delcev lesa od brusenja. To zadevo se posluzujejo bolj kot ne samo parketarji, ker oni pa dejansko imajo prah lesa ko to brusijo.
Kite, voske, flomastre imajo mislim da najvec v KLP (obrtna cona Zeje pri Komendi) pojdi tja z vzorcem da vidis kaj ti barvno najbolj ustreza, ker jih imajo “tamali milijon” in to ne mores kar kupit vseha.
Zadeva je poceni, par €.
Ce zadevo pokitas jo je skoraj obvezno tudi polakirati, imajo tudi v KLP lak v spreju.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Feb 03, 2021 19:44

Prejel sem ZS in vprašanje prestavljam kar v ustrezno temo.
Kovač napisal/-a:.. kakšen je postopek za obnovo lesenih delov v jadrnici.

Predlagam, da najprej poslikaš stanje na barki in na podlagi tega poskušamo skupaj ugotoviti najbolj primeren postopek. Na forumu je tudi Darh ki mi je posredoval ogromno zelo pametnih nasvetov. Nikoli si namreč nisem mislil, da je možno les obnoviti tako, da izgleda skoraj kot novo ali pa zelo malo rabljeno. Je pa res, da so postopki od detalja do detalja lahko rahlo različni ali pa potrebujejo drugačen pristop.
Relativno lepe stene a vse spraskane z relativno globokimi razami so mi kazile pregradno steno. Nisem verjel, da je kaj takšnega možno sanirati tako dobro, da sedaj niti sam ne najdem mest, kjer je bila stena izjemno grdo poškodovana. Vedno ko je padla svetloba na predelno steno me je obšel tisti slab občutek, ko si nemočen in misliš, da take poškodbe ni možno odpraviti.
Srečal sem Darha, se naučil delati z lakom katerega mi je svetoval in nenačrtovano sva z ženo popolnoma sanirala les in stene v celi barki. Vse sva prešmirglala in na roke polakirala z valjčkom. Več pa povemo sproti, ko bo kdo zastavil konkretna vprašanja.
LP Iztok :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Feb 03, 2021 20:51

Evo še moja amaterska.
Pred dvema letoma sem se lotil sanacije podna.

Nekako takole je izgledalo na začetku (to je del, ki je bil najbolj bogi/ pri stopnicah in kopalnici):
Slika

Svetovali so mi vsega boga od tega, da kupim nov poden, do tega, da se porezka in da nov furnir...
No, jaz sem se odločil za obnovo. Potrpljenja imam dovolj, časa še več pa da vidimo.
Stručkote v tej temi prosim za komentarje, grajo itd.. Namreč lotil se bom počasi še nekaterih delov (miza v salonu, obroba v kuhinji).

Najprej sem nežno (da ne požgem lesa/obaravam črno) lotil odstranjevanja laka (nekje ga je bilo več, nekje manj; tale del na prejšnji sliki je bil, kot rečeno, najbolj kritičen).
Fen, strgalo in počasi...

Slika

Vse sem nato narahlo pobrusil. Luknje sem poizkušal "kitati" ravno tako, kot @Darh piše da se NE dela.
A to sem kmalu videl in ugotovil, da je bolje, če pač le očistim udrtine in polakiram. Poden ni bil tako zbit (bolj je bil problem dotrajan lak).
Letvice sem obnovil, zamenjal... Pri meni je barka deck salon in imam celo klet spodaj, tko da je en kup teh pokrovov obitih z letvicami. Zamudno delo. Tudi zato sem vse skupaj narahlo pobrusil, da sem spravil na gladko.

Sledi lakiranje (3x.. oz. ne vem več...)
Slika

Lakiral sem z vodnim lakom za parket (Sayerlack). Kill me ampak po dveh sezonah je še vedno enako dobro.
Kakšen boljši nasvet? Ne vem, se mi vseeno zdi, da ta moj način odstopa od vseh predlaganih lakov (kar sem bral) in sedem, osem slojev lakiranja... Where did I go wrong.. if?

Slika

Takole izgleda. Del, ki je obnovljen in del ki še čaka (to je bilo slikano takrat en vikend; sem namreč vse porihtal, da ne bo kdo mislil, da še kaj čaka:)...
Slika
na sliki je seveda mišljeno “obnovljeno” in “še neobnovljeno” ne pa lakirano/nelakirano.

dans sm pa več napisal v teme o obnovi k v korono:) I'll get some friends back :mrgreen:
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Sr Feb 03, 2021 21:53

Jaz kot prvo, nebi in verjetno ne bom nikoli vec grel laka da ga odstranim. Sem to ze delal in imel parkrat postene probleme. Furnir je odstopil. Pa sem vse zivo pocel bolj grel, manj grel, grel z presledki, grel z navadnim fenom, ker industrijski ali visokotemperaturni so kar hudi.
Problem nastane, ko pogrejes lak, da postane mehak, pogrejes tudi furnir. Furnir ko se segreje mi odvzames vlago in se skrci. Ko se krci pa lepilo popusti, ker ni istih raztezanj furnir-lepilo-plosca.
Jaz vedno brusim, dobro masinco, nov papir in gasa, pa brez sesalca tega ne pocet.
Lak Sayerlack je zelo kvaliteten, sem ene 10 let delal z njim, ampak z PU ne vodnim, tega nemaram. Da sem zamenjal lak je bil vzrok samo rumenenje laka, mogoce so sedaj kaj uredili.
Nic ni narobe ce si z tem lakom delal, naredi vse z istim lakom do konca in toplo priporocam obnovo laka po cca 5 letih, ce opazis pocen lak, bog ne daj ze crne fleke pod lakom, potem si zamudil.
Da bi dajal 8 slojev laka, so pa spet drugi postopki.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Feb 03, 2021 22:15

Aha ok.
No jaz sem zelo previdno grel in vmes umikal..
Brusit si nisem upal, ker so me toliko prestrašili, da bom hitro čez furnir.

Sem pa potem vseeno vzel mašinco (delam z Mirko) in seveda sesalec pa pobrusil na fino.

Torej praviš, naj nadaljujem s tem lakom?
Tudi tole obrobo v kuhinji(rdeča puščica nafotki spodaj), ki je redno mokra od pomivanja itd..? Je to pravi lak?
Kar se več slojev tiče- to sem bral... ampak je potem dovolj recimo 3?

Slika
sorij. nimam druge fotke.
Darh
Admiral

OdgovorNapisal/-a Darh » Če Feb 04, 2021 04:46

Razlicni laki razlicno porumenijo, zato jaz sigurno nebi menjal vmes.
Druga kabina mogoce, ampak Sayerlack je kvaliteten lak, nevem pa kot sem ze omenil za vodnega.
Rob v kuhinji tudi z temu prebarvaj, sej ce lak drzi drzi. Nima biti kaj, ce pa poci to pa lahko vsak, zato pa cez par let obnova. Samo zmatiras (z gobico) in ena roka laka.
Furnir res lahko hitro prebrusis, ampak mislis da si dobil star lak ven iz lesnih por? Nisi. Pobrusil si in polakiral.
Lak se ponavadi odstranjuje da se kaj ne “zgrize” med sabo, ali pa ce ni bila prava priprava, drugace se brusi.
3 sloje je za enkrat dovolj.
Kar veselo naprej z delom, pa pazi z gretjem.
Lpd

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov