Fugiranje teak

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

Fugiranje teak

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Sep 09, 2024 13:34

Na tistem zadnjem podestu, preden skočiš v vodo, sem imel tikovino. Letvice so se obrabile, fuge pa tudi. Lepilo je puščalo črno barvo, če stopiš gor, zato sem vse ostrgal dol do plastike. Kot kaže je je sonce uničilo maso. Barka je stara 30 let, mislim da je tudi obloga tako stara.
Za lepljenje poznam Sikaflex 290 DC PRO in pripadajoči aktivator. A obstaja kaj boljšega, da ga UV prehitro ne uniči?
Kaj če bi lepil z DC290, fugiral pa z Emfimastic 50 PU, ki ga uporablja SR290 kakšna 2km bližje vesolju, kot imamo mi barke, kjer je UV sevanje še precej močnejše?
igorb
Admiral

Re: Fugiranje teak

OdgovorNapisal/-a igorb » To Sep 10, 2024 10:45

vzemi Kent za lepljenje in za fuge in bo zdržalo vsaj naslednjih 10 let
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Sep 10, 2024 13:15

Sikaflex 290 DC PRO je za fuge, ne za lepljenje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » To Sep 10, 2024 16:20

igorb napisal/-a:vzemi Kent za lepljenje in za fuge in bo zdržalo vsaj naslednjih 10 let

Našel sem Kent rotabond 2000, piše da je ok za navtiko, ne najdem pa ali je dober tudi za tik. Pa kakšen aktivator rabiš, ker se na tik skoraj nič ne prime. Kaj misliš?

lp

motorni
Darh
Admiral
Kraj: Tu bolje- Pula

OdgovorNapisal/-a Darh » To Sep 10, 2024 19:18

Vse fuge posteno ocistis, to pomeni, da ne sme ostati popolnoma NIČ starega “silikona”, ga pobrusis, nato ocistis z acetonom, ter namazrs z primerjem in nato spedi fugiranje.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Sep 11, 2024 07:36

Hvala za vse odgovore.
Sedaj vem tole:
lepil bom z Sikaflex-298
aktivator oziroma predpremaz bo Sika Primer-290 DC
Za fuge pa še nisem prepričan, ali Sikaflex 290 DC ali Emfimastic PU50.

Od Kenta pa ne najdem, kateri produkt bi bil pravi za tole, Igorb, lahko poveš kateri kent si mislil, teh kentov je nekaj deset

lp

motorni
Budra
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Budra » Sr Sep 11, 2024 08:44

Glede fugiranja s poliuretani sem zelo skeptičen. Površinsko odporen na UV sevanje verjetno ni noben poliuretan, tudi ne ta, ki je kot ofporen deklariran. Precej boljši naj bi bili MS polimeri. Tudi med le temi so razlike. Poskušajte pogooglati "teak caulking". Boste našli precej podatkov o testiranju raznih proizvodov. Mogoče bo pomagalo.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Sep 13, 2024 12:43

kent ne vem stevilke vprašaš je isti za fugiranje in lepljenje sam sem naredil z enim produktom od TKK ker mi je njihova gospa povedala da je ista stvar edino kar moraš bit 100% je da je res vse zalepljeno in zatesnjeno ker ko enkrat pride voda spodaj in sonce segreje nastane para in dvigne teak mislim da je isto pri siki,letvice zunanji rob žagaš ali poskoblaš pod kotom ( obrnen V) stisneš lepilo noter ko se res posuši porežeš z olfo nekje bodo nastale luknjice pazljivo pokitaš še tiste
in zbrusiš
barko sem sicer prodal ampak imajo še zmeraj isti teak oz na enem pokrovu sem uporabil, akacijev les in ni razlike
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » So Sep 14, 2024 00:13

Hvala za odgovor. Letvice sem dobil, Polona Rak s.p. ima trgovino Sealbo z barvami in podobnim, njen mož pa je mizar in se ukvarja s tikom. Sedaj moram počakati da dobim novo sidrno verigo, da bom lahko nalepil letvice. Pa malo lepše vreme.

lp

motorni
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Nov 27, 2024 22:45

Še epilog te zgodbe.
V Tramontani sem kupil fugirno maso TDS SIS 440. Deščice sem zložil skupaj, vmes pa vžigalice za distanco. Na mizi, prekriti s polivinilom, sem fuge zapolnil s fugirno maso. TDS zahteva nanos BREZ primerja.
Slika
Čez dva dni sem zapolnil še tisto, kar je manjkalo in pustil en teden. Nato sem porezal višek z olfa nožem in ploščo pobrusil s tračnim brusilnikom.
Medtem sem kupil sidrno verigo pri Vodušku in so mi jo pripeljali domov. Na koncu verige je bil listek, na katerem je pisalo http://www.comiter.hr. Kot kaže Vodušek kupuje verige v Zagrebu. Verigo sem zamenjal ampak sem staro še pustil noter. Skupaj 150kg verige na premcu je bilo dovolj, da sem imel krmni podest lepo na suhem.
Ostrgal in pobrusil sem vso staro lepilno maso in površino obrisal z acetonom. Okrog sem nalepil tesakrep, pa na zgornjo površino tika tudi. Poliester sem namazal z aktivatorjem 205, tik pa s primerjem 290 DC, oboje od Sike in pustil eno uro. Nato sem z lopatko nanesel lepilo sikaflex 298 in položil gor pripravljene deščice. Potem smo šli domov, tako da bo slika končnega izgleda naslednjič.

lp

motorni
spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » Če Nov 28, 2024 08:28

Super opisan postopek :wink:
Ne pozabi se koncne slike
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Ne Jan 05, 2025 15:15

Zamenjati moram fuge na tiku. Če se še uporablja trak, ki se ga nalepi na dno fuge, kje to kupiti??

A je mogoče že kakšen konsenz glede fugirne mase. Sika, TKK, TDS, Kent??? Trgovina vsaka hvali svojo robo.

Hvala za info.

MKN
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Ne Jan 05, 2025 15:49

Za delno obnovo bi se jaz posvetoval s profesionalci, ki se s tem ukvarjajo. Npr. Jernej Rak, Zg. Pirniče, naslov in telefon dam na ZS.
Navigare vivere est.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Ne Jan 05, 2025 16:08

Hvala. Google mi je našel kontakt.

LP MKN
Uporabniški avatar
motorni
Admiral