Pozdravljeni!
Narediti si moram nov vez na morju, ker je stara veriga že precej nažrta, pa me zanima, če je možno uporabiti navadno verigo in koliko let bi zdržala, ker so pocinkane precej drage. Nameravam uporabiti vsaj 10mm debelo, še raje 12mm, dolžina pa 10m. Za pocinkano bi v navtični štacuni moral odšteti vsaj 100 do 140 eur! Če ima kdo izkušnje s tem, bi ga lepo prosil za nasvet. Hvala!
Veriga za vez
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Razmisli o teotiji sibkega clena. Ce bos coln za vec tisoc evrov vezal na poceni (tanko verigo), je to nesmotrno varcevanje. Odvisno je tudi od pogojev, v zalivu , kjer je coln privezan.Ena tramontana lahko odloca o tem , ali bo coln obstal na privezu ali pa ga bo kam naplaknilo!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Veriga bo itak predimenzionirana (imam 4,5m fišermana), saj bom dal močnejšo,težjo, da bo tudi večja sila za kompenziranje nihanj. Gre se pa zato, da sem si zrihtal poceni vez v mali "vaški" marini, ki pa ima že načeto verigo. Nočem pa preveč investirati zato, da mi potem drugo leto majstore ne reče, naj se vežem drugje, za kar obstaja velika verjetnost. Se pa strinjam glede ne-varčevanja na račun varnosti. Veriga bo popolnoma potopljena in je res v kalni, nestoječi vodi. Torej, veriga bo dovolj močna, mene samo zanima, če bi taka zdržala vsaj leto, dve, preden bi jo preveč nažrlo.
Glede na dolžino verige predvidevam, da je globina okrog +/- 5m. Predlagam, da si na kakšnem ladijskem odpadu poiščeš kakšno sidrno verigo večje ladje (okrog 20-25 mm), dolžine cca 3m, ki jo pričvrstiš na sidrni blok ( z karabinom), dalje do boje pa napelješ ustrezno debelejšo najlonsko vrv (podobno, kot uporabljajo ladje za privez, ali kot so na muringih v marinah). Tako ti bo čoln lepše "dihal" v valovitem morju, pa še rešil se boš problema vrtenja verige na sidrišču.
Verige se včasih čudno obnašajo. Jaz sem imel na sidrišču pocinkano desetko. Prva mi je ždržala kakih 6 let, druga pa je po treh sezonah, nekje na sredini, v dolžini cca pol metra, bila totalno nagrižena. Členki so bili debeli samo še 3-5mm. Ostali del varige pa kot nov
Verige se včasih čudno obnašajo. Jaz sem imel na sidrišču pocinkano desetko. Prva mi je ždržala kakih 6 let, druga pa je po treh sezonah, nekje na sredini, v dolžini cca pol metra, bila totalno nagrižena. Členki so bili debeli samo še 3-5mm. Ostali del varige pa kot nov
Veliko je že bilo povedanega in imam podobne izkušnje.
Jaz imam sicer verigo (pocinkano 8 mm) v vodi samo 3 mesece na leto in v štirih letih je postala že kar rjava vendar se premer členkov še ni bistveno zmanjšal, morda za par centlov. Od spodaj uporabljam še vzmet da malo blaži sunke. Gliser je 5.2 m in je veriga vzdržala vse vetrove v letu 2007 in 2008, ki so bili v Zadru. Od boje do čolna pa uporabljam vrv, vrv je vazana na verigo in ne na bojo. Pri močnem vetru pa boja s potapljanjem prav tako malo ublaži sunke.
LP
Jaz imam sicer verigo (pocinkano 8 mm) v vodi samo 3 mesece na leto in v štirih letih je postala že kar rjava vendar se premer členkov še ni bistveno zmanjšal, morda za par centlov. Od spodaj uporabljam še vzmet da malo blaži sunke. Gliser je 5.2 m in je veriga vzdržala vse vetrove v letu 2007 in 2008, ki so bili v Zadru. Od boje do čolna pa uporabljam vrv, vrv je vazana na verigo in ne na bojo. Pri močnem vetru pa boja s potapljanjem prav tako malo ublaži sunke.
LP
AT
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta