kaj od 7-8 metrov, ca. 40.000 €, ca.4 ležišča. na prikolici!

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Nov 08, 2016 22:13

:D
Kako to misliš :?:
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Nov 08, 2016 22:23

Pomisli malo. Kolikšen odstotek kupcev bark jih kupi z dediščino ali pa s pomočjo lota?
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Nov 08, 2016 22:27

:D
Po moje so drugi špili v igri pri dragih barkah
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Sr Nov 09, 2016 09:27

Aleks je dobro napisal, bo kr držalo... če se komu da brat

Mene na 27 čevljih pride med 4000 in 6000 pa sem zelo šparoven plus, da imam zelo nepotratnega dizla brez kolektorjev, letnik 2009. Na grobo:

Letni privez 3 mesece 800
Suha marina 9 mesecev 600
redni servis motorja, pete, cinki, cca 500, odvisno, ker vsake 3 leta je impeler, cinki na motorju, pa manšete na 5
antifauling 200, ga sami naredimo
dvig/spust 150
zavarovanje, kasko 600
vinjeta 100
gorivo 60 ur 1300
Plus letne drobnarije, špage, polirpaste, drobna popravila... spimo pa izključno zase, nikoli v marinah.

Če bi imel barko v marini na lošinju je za mojo cena 2300 za 12 mesecev v vodi.

Toliko...
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Nov 09, 2016 16:30

Vsak si kupi čoln po svojih finančnih možnostih.Če imaš možnost imet 10.000 eu na leto za dopust jih pač imaš in si privoščiš.Na konec koncev pa se vsi vozikamo, vsak po svojih možnostih.Zato debata, kaj ti bo tak čoln k tolk pokur, pa nej pokur, saj si vsak sam plača pa naj hodi vsak dan po gostilnah jest, zakaj pa ne če finance dopuščajo.Men ni nerodno pojest kak mesni doručak al pa ribe iz konzerve, mi tako pač paše.Ne želim si več leteti po vodi, ker mi je bilo dovolj, eni pa še uživajo pa boh jim požegni, če jim paše.Zdej ko se vozim na izi(7 knot)saj vse vidim, kar mi je prej uhajalo.Med vožnjo jem,pijem se sprehajam tud ta staro za rit primem, pri glisiranju pa je ta stara skoz pizdila, ne morem kadit,joške me bolijo,sam sedet moram,piha,šprica itd.Pa si pravim al zamenat čoln la pa ta staro na čevel.Brez veze je kupovat čoln z ne vem koliki konji,če moraš pa pol stiskat, da narediš 15-20 ur, pol se treseš za marino in ostalo.Na dopust se hodi uživat, ne pa stiskat in si belit glavo, kako bom prišel skoz.Zato vsaka čast vsakomur, ki ima kar pač ima in uživa v tem.S takimi izračuni,kot so bili napisani, vlivate človeku le strah v kosti in mu zbijate še tisto voljo do nakupa, ki jo ima.Vsak naj pogleda sebe in če ne moreš pomagat drugemu, ga vsaj strašit ni treba.Zdej mam mir :wink: :) Moj izračun vsakoletnega dopustovanja, od kar imam to barko je s spustom in dvigom,plovno in taksa za bivanje,gorivo, hrana, tudi pijača, ki jo prinesem s seboj 1300do max 1500 eu.Naredim pa sezonsko med 130-150 ur, barka 7.5m, motor dizel 60 KM.Na barki je skoraj vse kar imajo veliki. :wink: Ruta npr.Tunarica-Vis-Tunarica
mašinfirer
Flesherka
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Flesherka » Sr Nov 09, 2016 17:02

habibi Vll napisal/-a:Med vožnjo jem,pijem se sprehajam tud ta staro za rit primem, pri glisiranju pa je ta stara skoz pizdila, ne morem kadit,joške me bolijo,sam sedet moram,piha,šprica itd.Pa si pravim al zamenat čoln la pa ta staro na čevel.

Jočem :lol: :P :lol:
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Nov 09, 2016 17:48

Ja, ampak tako je.Če jokaš od smeha, pol pa kar :lol: Še kako pivo spij, da ti solz ne zmanjka :wink:
mašinfirer
LUNA557
Kontraadmiral
Kraj: Soline

OdgovorNapisal/-a LUNA557 » Sr Nov 09, 2016 19:10

Janko! BRAVO!!!! :lol:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Nov 09, 2016 20:23

Habibi, dobr si tole napisu.
Vse trditve držijo za prmej.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
vlaroj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a vlaroj » Sr Nov 09, 2016 20:40

Habibi vii zdravo

Se ne pojavljam pogosto na forumu vendar ti moram danes čestitati ob prispevku o stroških v zvezi z morjeplovstvom,in nabavi plovila, ker si zadel bistvo tega, kaj bi naj takšen forum prinašal.Popolnoma se strinjam s teboj, da si določena dejstva podal brez pametovanja in povsem realno.
Janko vidimo se na Martinovanju, kjer bova še kakšno rekla.

l.p.Vlado
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Nov 11, 2016 01:16

Ja habibi.. večinoma si res lepo spisal in se strinjam... tudi nasmejal si me .. vseeno pa po moje fališ tam, da izračuni ulivajo strah in zbijajo voljo tistim, ki bi si radi privoščili kak meter lesa, plastike ali gume na morju. Moj namen ni bil niti malo mišljen kot ustrahovanje ali zbijanje volje pred nakupom plovila. Podal sem info, kakšni stroški sledijo, če hočeš to in to imeti. Ker je pa že bolje, da fantje ali dekleta že prej vsaj približno vedo kaj jih čaka, kot pa da se "zakoljejo" z nakupom plovila do svojega max. budžeta ali še malo čez in upajo, da saj nekako pa bo .. in potem, ko pridejo še drugi stroški (marina, servis) in ne daj bog, da se še kaj pokvari... A je zaradi prevelikih oči ob nakupu zdaj "nepremičnine", ki je ne morejo po vsem tem prodati niti za polovico nabavne cene, to še užitek in vredno vseh živcev...
Sicer pa bi jaz (in verjetno še kdo) te stroške letos lahko "skenslal" za polovico ali več.. samo.. ne bi imel letnega veza in s tem varne marine/lokacije, bi imel pa živce na "psu"... ne bi menjal kolektorjev, strehe, šipe.. samo potem bi se pa vsako sekundo "tresel" kot šiba na vodi kadarkoli bi izplul in bil v skrbeh da se kaj ne pokvari, kje bom ostal, kdo mi bo pomagal.. Pa si to potem še zasluži besedo uživanje ali sproščena aktivnost/oddih.. ne .. Zato tega, kar si ne morem privoščiti, nočem in tudi ne priželim nikomur. Saj kljub vedenju, da je vse v "okvirih", se je vedno treba zavedati, da gre vsak moment lahko kaj narobe in zato je že te male skrbi dovolj. Ker, kogar vsaj malo ne skrbi, ta za na morje ni. In to ne pišem ker želimo koga strašiti ampak, da mu/jim pomagamo premisliti o nakupu, če že ne kar preživeti. In predvsem, da bodo s tistim kar si lahko lepo privoščijo in vzdržujejo, čimbolj uživali.
Za strašenje in celo zavajanje pa gre lahko pri izračunih, ki nimajo podatkov o plovilu ali imajo nerealno odstopanje v pozitivno ali negativno višino stroškov. To pa ima lahko tudi hujše posledice kot zbijanje volje.
Upam, da je namen tega foruma pomagati s pravilnimi nasveti in realnimi predstavitvami, kar vidim v opisih dokaj točnih dejstev, saj si bomo/bodo tako vsi, ki hočemo/hočejo več metrov, brez večjega rizika lahko privoščili kar vsakemu najbolj paše za dejansko uživanje.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Nov 11, 2016 04:05

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 17:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 11, 2016 10:30

Aleks, se strinjam s tabo.Bi pa kljub temu dal v vednost vsem, ki gredo v nakup člona z (uglavnem)notranjim motorjem z Z pogonom in starim 10 in več let.Tu se pojavlja glavni strošek,izpušni kolektor,rizer, sklopka in obvezna menjava(tov.serv.podatek za Mercruiser,Volvo)tesnilo glave, to velja za motorje, ki se hladijo s pretokom morske vode in manšete na peti,jermen,svečke pa kak filter(separator)goriva.Ja to je kar strošek, vendar imaš potem najmanj 5-7 let mir.Potem je zopet na vrsti rizer.Če je v motorju preko zime vedno antifriz,kolektor zdrži tudi 20 let,preverjeno.Motor ne sme biti nikoli brez vode.Prazen motor preko zime, se pravi brez hladilne tekočine,samo tega NE.Manšete na peti pred zimo in pred splovitvijo našpricat s silikonskim sprejem, bodo mehke in prožne leta in leta.Mal me je zapeljalo iz teme,mogoče pa nekomu v vednost, na kaj biti pozoren pri nakupu in kaj ga lahko čaka,strošek, ampak pol bo pa luštno. Upam, da nisem preveč koga prestašu :? :D
mašinfirer
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Pe Nov 11, 2016 11:26

Habibi je napisal "romantično", Aleks pa realistično...
Napisala sta pa, če dobro prebereš, glih!

Že nekaj let dopustujem na čolnu in me vsako leto nekako preseneti, ko konec sezone potegnem črto. Ne, navtika ni poceni (mogoče je celo kdaj bila). Hrvatje poleti skoraj vsak dan uspejo od mene izvabit vsaj enga zelenga evropskega, včasih tudi več njih (smo štirje). Dni, ko sem prišel "poceni" skozi je vsako leto manj. Veliko zalivov je pod koncesijo, marine se vsako leto precej dražijo, gostinska ponudba je nekje zelooooo draga...

Dan dopusta ima pri nas povprečje cca 150€/dan. 13m motorno plovilo, 4 osebe (2 odrasla + 2 otroka).
Ko smo imeli manjše plovilo (8m), je bila cifra približno enaka, saj smo porabili nekoliko več goriva in nekaj manj dali za priveze. Ker je bila kuhinja precej neuporabna pa smo tudi več jedli po restavracijah...

Sicer pa:
Dragih stvari NI,
smo le ljudje, ki premalo zaslužimo!
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Nov 11, 2016 11:40

Matr, morje ima svojo moč,potegne iz tebe še tisto kar maš.Eno veselje pa mora člouk met,dnar je treba nekam zmetat.Za kerga pa nej šparam, a za trugo, ma ku.. jo gleda.Sam enkrat se živi. :lol: :lol:
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov