Vžiganje Mercruiser 4.3

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
goahead
Admiral

Vžiganje Mercruiser 4.3

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Avg 25, 2017 14:12

Pozdravljeni,

Včeraj se mi je zgodila ena anomalija... Motor mrzel lepo vžgal v parih poskusih ko sem z ročico napumpal. Naredil cca 35milj, nato motor ugasnil in šel na pivo 1 uro. Ko sem prišel nazaj, da štartamo ni hotel vžgat. Potem sem z ročico nekaj krat napumpal a še vedno ni hotela. Ko sem več časa verglal je potem vžgal in občutek sem imel da je zalilo ker se je kar pokadilo. Kaj se je lahko zgodilo? Ali ima še kdo take probleme?
Hvala za odgovore.
Lp,
G
aleks09
Admiral
Kraj: kras

Re: Vžiganje Mercruiser 4.3

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Pe Avg 25, 2017 15:00

Jaz mislim, da bi tale motor moral vžgati tudi brez pumpanja.. kateri letnik pa je ta motor... no.. mogoče si ga pa res zalil..
Matej123
Poročnik bojne ladje
Kraj: Rečica ob Savinji

OdgovorNapisal/-a Matej123 » Pe Avg 25, 2017 20:22

Jaz imam 2 motorja mercruiser 4.3. Pred vžigom, če me dolgo ni na čolnu moram max 2x napumpat z ročico da vžge. Če večkrat ga takoj zalije ( pol je pa treba verglat 2min preden kresne ) . Ko je pa motor segret pa brez pumpanja. Že če samo 1x napumpam ga takoj zalije.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Pe Avg 25, 2017 21:06

Meni pa je mrzel vžgal takoj dvakrat napumpal in je užgal. Ko pa je bil topel pa umetnost. Mimogrede si ga zalil in v takem primeru sem dal ročico do kraja in verglal in potem je prijel. Na nasledjem colnu isti motor bp ,mercruiser. 5.0.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Avg 25, 2017 23:32

Če se ti bo težava ponavljala, zna bit problem bencinska črpalka. Meni se je dogajalo podobno. Najprej tu in tam, potem vedno pogosteje. Na koncu sem z injekcijsko brizgalko vbrizgnil bencin v frgazer, da je sploh vžgal. Naslednja faza je bila popolna odpoved bencinske črpalke.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » So Avg 26, 2017 06:41

Se mi je kar zdelo, da sem ga zalil. Je pa tudi res, da tudi ko nisem napumpal ni hotel vzgat, zato sem zacel pumpat. A ni na tem motorju fora, da ga moras verglat, da stikalo pritiska olja poda signal bencinski crpalki, da zacne delat?

Motor je letnik 95
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 26, 2017 10:16

S tem "pumpanjem" se malo umirite, ker to NI NIKAKRŠNO pumpanje goriva! Ko se takole pogovarjam, ljudje mislijo, da s tem napumpajo gorivo, namesto črpalke in da zato vžge... To nikakor ni res in nič ne "pumpaš"!!!

S tem, ko plin dodaš do konca samo v sesalni del vbrizga nekaj goriva preko pospeševalne šobe. Povsem enako je tudi, ko motor teče! Pač bencinski motorji z vplinjačem pri povečevanju plina hočejo bogatejšo mešanico, drugače zatrokira... In tako ima vsak bencinski motor, tudi kak Yugo, če že hočete!
Pri hladnem motorju je samo choke premalo in tem motorjem paše še dodatno obogatena mešanica. Zato je najbolje, da pred zagonom 2x porineš do konca in nazaj. To krasno deluje, samo mora pa biti v vplinjaču gorivo!!! Če tega ni, potem nič ne nuca "pumpat"!!! Predvsem pa NIKOLI ne porivajte ročice do kraja 5x, 10x in podobno... Velikokrat sem že videl frajerja, ko ni s prve vžgalo, da je praktično "pumpal" in pritisnil naprej nazaj 30x, 40x in mislil da bo na ta način gorivo prišlo iz tanka do motorja... WRONG! S tem je samo izpraznil zalogo v vplinjaču, zalil motor in potem še toliko težje vžgal.

Če barka dlje časa stoji, bo gorivo v vplinjaču shlapelo in potem ni druge, kot da malo poverglaš. Če je pumpa mehanska bo po kakih 5 do 8 sekundah že povsem napolnila vplinjač, potem prenehaš, dodaš plin do kraja 2x in nato malce gasa (par milimetrov) in mora kresnit na prvem obratu. Če je električna dobavna pumpa, potem verglaš toliko, da alarm od olja prenega piskat, takrat se pumpa vklopi in v trenutku napolni vplinjač. Naprej je isto, spet 2x do konca in malo gasa in samo pokažeš ključ in mora prdnit.

Te motorje z vplinjačem nikoli ne vžigajte povsem brez gasa, ker samo dodatno mučite zaganjač! Pritisneš tipko za menjalnik da ostane v nevtralu, dodaš že omenjenih par mm gasa (recimo toliko da ima motor na leru nekje 1300 vrt/min) in mora vžgati takoj. Če je topel samo to, če je drugi dan zjutraj (hladen), potem pred tem še 2x do konca gas. Ampak 2x, ne 10x!!!
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Avg 26, 2017 10:44

s šprint dizo ti ne boš spraznil tanka v uplinjaču.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 26, 2017 11:09

kr3mn1 napisal/-a:s šprint dizo ti ne boš spraznil tanka v uplinjaču.

Pa se kako, prov hitr... Poskusi!
Uporabniški avatar
Vinta
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Vinta » So Avg 26, 2017 13:15

Imel sem Volvo Penta motorje,sedaj pa imam Mercruiser klasičen motor.Pri vseh sem namontiral pred mehansko pumpo še gumijasto ročno tako kot jo uporabljajo pri prenosnih rezervoarjih.Ko me ni bilo dalj časa na barki sem napumpal gorivo do vplinjača,pritisnil knof za nevtral in potisnil ročko za plin malo naprej in mi je vedno vžgal.Pri vročem motorju pa tako kot je napisal Admin.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » So Avg 26, 2017 14:41

To pomeni, da ko sem cca 1 uro stal bi moral samo rocico nekoliko potisnit naprej in vzgat z gasom. Bom jutri poizkusil. Edino pojma nimam kaka punpa je mintirana ali je elektricna ali mehanska? Kako naj bi izgledala ena ali druga?
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 27, 2017 12:29

Mogoče bi tudi že bil čas, da se uplinjač enkrat podre, sčisti, po potrebi kupi kit za obnovo, ki ni tako drag pa sneti bencinsko črpalko, ki ima na spodnjem delu tudi mini mrežico in to mal prečistit.Tudi za mehansko benz.črpalko se dobi kit za obnovo.Imel sem tak problem na svojem čolnu.pa tudi na izhodu rezervoarja, kjer gre gorivo proti motorju, kjer je nataknjena cev goriva je nastavek, ki je privit na rezervoar, v njem je vzmet in kroglica, ki preprečuje stekanje goriva nazaj v rezervoar, to dvoje zelo rado zašteka in ko motor stoji steče gorivo nazaj v rezervoar.Ko boš imel čoln doma se le mal poigrej s tem.
Na dopust se pride uživat in ne popravljat, zato je treba čoln pred sezono pripravit.Če ne veš vprašaj na forumu, vsak nekaj ve vsi pa vse.Sploh pri nakupu čolna je dobro bit pripravljen na take zadeve, saj ko ga kupiš motor dela, ko ga začneš uporabljat se pokažejo učinki prejšnega vzdrževanja, ker nekateri lastniki, ko zavohajo morebitne izdatke za motor, raje čoln prodajo.Primer, ki sem ga doživel sam nebi opisoval, ker sem ga že pred leti, je pa bil pa kar krut in to ravno na 4.3 Merc..
mašinfirer
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 27, 2017 12:35

goahead napisal/-a:To pomeni, da ko sem cca 1 uro stal bi moral samo rocico nekoliko potisnit naprej in vzgat z gasom. Bom jutri poizkusil. Edino pojma nimam kaka punpa je mintirana ali je elektricna ali mehanska? Kako naj bi izgledala ena ali druga?

Mehanska je privita na blok motorja, električna pa je na ceki goriva in je okrogla podolgovata in ima dva kabla za elektiko.
mašinfirer
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Ne Avg 27, 2017 17:10

OK.... situacija sledeca. Po napotkih @admina vzgal na mrzlo z 2x -nim potiskom rocice in nekaj gasa. Vzgalo s prve, potem vgasnilo, vzgal ponovno brez gasa in delalo. Po vgretem motorju cca 3/4 ure kombinirane voznje smo stali cca 2 uri. Zopet sem vbodel protokol @admin in z nekoliko gasa motor vzgal s prve. Hvala za napotke.

@Habibi, hvala ti za pojasnila glede crpalk. Coln sem kupil prejsnji teden, tako da se z " ljubico " sele spoznavava. Sigurno bom po koncani sezoni, naredil kompleten chek. Najbrz bo tvoja pripomba glede preciscenja karburatorja in se cesa zraven povsem na mestu in bom seveda to tudi storil. Do takrat bom pa se uzival, konec oktobra pa k mehaniku.
weta
Admiral

OdgovorNapisal/-a weta » Po Avg 28, 2017 21:23

Da nima zadeva senzorja za alkohol, včeraj si pivo spil, danes pa sok.... :mrgreen:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta