Gumenjak Vs Plastika
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Re: Gumenjak Vs Plastika
Narod ima samo prepricanje da je zadeva napotopljiva. To da pa sedis v celoti nad koritom plovila in te zbije z lahkoto dol tak kot si reko je pa zanemarljivo. In to da si vedno moker od valov pravtako. Z mojim G370 opatijo sem plul v konkretnem jugu po zadarskem kanalu. Brat lahko potrdi da so bli valovi sigurno 1m ker me ja za vsak val zgubil iz vidnega polja na kopnem. Ne bom rekel da nisma bila mokra iz celine do ugljana, ampak se nisem pocutil ogrozenega ker dejansko coln ce nima kondoma tud plava in to presenetljivo dobro. Vsa voda ki so jo valovi napljuskali jo je pumpa z lahkoto sproti odvajala. In tud mercury iz leta 73 ni nic jamral ali kazal znake okvare kot nekateri trdijo da je to sam problem ce je motor star. Aja. Eno leto pred tem pa ravnotako v istem vremenu iz bibinj do peterčan in nazaj. Obakrat ni bilo na morju nobenega plovila zaradi razmer. Tudi sam sem bil tam ker me je ujelo. Vozil pa sem se v takem tudi z zodiacom 530 in kaj naj recem? Ni kapljalo ampak teklo od nas. Vse so nas bolele roke od drzanja. Za vsak val smo udarce amortizirali z nogami...
Ste mel pač smolo, da ste se vozili s tako gumico in na tak način da ste bili mokri. Se v 9 letih ne spomnim, da bi kdaj bil moker na barki od drugega kot od dežja. Sploh ne vem o kakšnem špricanju razlagate. Kakorkoli že, upam da vam bodo škafi tudi v naprej dobro služili, pa da ne boste mokri na njih, padli dol znjih, zajeli vode z njimi in preveč cajta za njih zabili.
Xilinx Vivado HLx trainee
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Cajta kolker ga zabijem ga z veseljem in za dušo. Kar se pa varnosti tiče pa nesreče nebi nikomur privoščo. Glede udobja ma pa vsak svoj okus...
Kasaudio, po čem sklepaš da je gumenjak varnejši od plastike?...Jaz sem varno počutil, ker sta moji dve plovili imeli visoke boke in posledično težko padeš ven iz plovila, nikoli pa nisem bil v situaciji, da bi obstajala nevarnost, da bi se prevrnil.
...mi je pa sosed na krku, ki dela na plivarici pripovedoval, da so reševali posadko gumenjaka, ko jih je burja na valu prevrnila,...lahko, da je bila napaka skiperja, ne vem, verjamem pa, da se ni lagal,...
...mi je pa sosed na krku, ki dela na plivarici pripovedoval, da so reševali posadko gumenjaka, ko jih je burja na valu prevrnila,...lahko, da je bila napaka skiperja, ne vem, verjamem pa, da se ni lagal,...
mirno morje
Tudi jaz se na gumi počutim bolj varnega, kakor koli obrneš gre na dno bistveno težje od plastike in vode zajet mi v vseh letih tudi še ni uspelo.
Pa zarečen kruh je najboljši, tako da je v garaži plastila.
Lp Miha
Pa zarečen kruh je najboljši, tako da je v garaži plastila.
Lp Miha
Kasaudio, po čem sklepaš da je gumenjak varnejši od plastike?...Jaz sem varno počutil, ker sta moji dve plovili imeli visoke boke in posledično težko padeš ven iz plovila, nikoli pa nisem bil v situaciji, da bi obstajala nevarnost, da bi se prevrnil.
Do sedaj sem glede vremena že videl, kako zna biti ko gre zares. Vsi danes na dopustu plujemo precej, seveda poslušamo vremenske itd. Vedno tudi ni otimalno vreme in tehtamo in na koncu gremo vseeno ven. Kaj pa če se vremenar zmoti (in se zmoti)? Na lastne oči sem videl, v manj kot treh minutah z jasnega rata totalna štala - ovce povsod po morju, pena po zraku. Stoli iz restavracije direktno v morje... In takrat si s potopljivim 5m čolnom mrtev. Jasno je, da se boš prevrnil in jasno je, da bo potrebno reševanje. Z nekaj prisebnosti ki jo takrat moraš imet, ti gumenjak nudi preživetje, plastični škaf pa ne. Bistvo je da si na barko privezan in da imaš dihalko. Jaz jih imam toliko kot mam ljudi gor in spravljene so na dohvatu v konzoli.
Če enkrat morje rata težko in valovi se začnejo prelivat hitro dobiš v čoln ali zajameš. Sem že enkrat in vem kako to zgleda - bil sem pa na sredini Pašmanskega kanala takrat, sam na čolnu.
Glede padanja ven se strinjam, da je z banje ven past težje. Kadar sem na čolnu sam, se vedno privežem - vrv je na dveh koncih privezana na bitve in potem si dam en ovoj okrog pasa. Če je nuja se lahko takoj odvežem in hkrati ne morem past ven.
kasaudio napisal/-a: Na lastne oči sem videl, v manj kot treh minutah z jasnega rata totalna štala - ovce povsod po morju, pena po zraku. Stoli iz restavracije direktno v morje... In takrat si s potopljivim 5m čolnom mrtev. Jasno je, da se boš prevrnil in jasno je, da bo potrebno reševanje.
Eh.. Kolk teh mrtvih je blo v zadnih 40 letih na jadranu?
V 10k+ letih je človek dokaj dobro dognal kaj je idealna oblika plovila za morje in to ni oblika gumenjaka.
Če ima to prednost, da se ne potopi zlahka, ima pa ta hendikep, da mu je v našem fizičnem modelu bolj naravna poza če na vodi stoji obrnjen na glavo. Kar pa niti prbližn ne vela za plastičn čoln s klasično obliko.
Btw: en majstr je v potopljivi 6.5 metrski plastiki prečil atlantik...
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Če ima to prednost, da se ne potopi zlahka, ima pa ta hendikep, da mu je v našem fizičnem modelu bolj naravna poza če na vodi stoji obrnjen na glavo. Kar pa niti prbližn ne vela za plastičn čoln s klasično obliko.
Aegir kaj te spet muči? Hrana? Plača? Žena ne da? En dopust bi ti koristil.
Sicer nimam nič proti banjam, sigurno so plusi in minusi povsod.
kasaudio napisal/-a:Aegir kaj te spet muči? Hrana? Plača? Žena ne da? En dopust bi ti koristil.
Vse našteto.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Reko sem si da nebom, samo moram, ker se že prav pošteno smejim.
Ko bodo naredili 5 metrnega "tvrdnjaka", da bom na sidru lahko dal špricar iz rok na konzonlo brez skrbi, da se mi bo polil (ali pivo, vseeno
), pa po čolnu skakalo 5 otrok in premikali 4 odrasli gor in dol, potem šenkam mojo hrenovko, pa grem po njega.
Vsakemu svoju. Jaz ne menjam.
Ne bom prepričeval nobenega, doživel že marsikej z obema...

Ko bodo naredili 5 metrnega "tvrdnjaka", da bom na sidru lahko dal špricar iz rok na konzonlo brez skrbi, da se mi bo polil (ali pivo, vseeno

Vsakemu svoju. Jaz ne menjam.

Guma je guma, zaenkrat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
Eni mamo za vozit, eni za kazat, eni zarad soseda, drugi ker lahko, eni za šank... plovilo je res multifunkcijska stvar 

Marcel_Mastnak napisal/-a:Eni mamo za vozit, eni za kazat, eni zarad soseda, drugi ker lahko, eni za šank... plovilo je res multifunkcijska stvar

Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Pa glih sem šel iz 5 meterske hrenovke na 6 metersko bano, sem zajebal?

Marcel_Mastnak napisal/-a:Eni mamo za vozit, eni za kazat, eni zarad soseda, drugi ker lahko, eni za šank... plovilo je res multifunkcijska stvar

dj75 napisal/-a:Pa glih sem šel iz 5 meterske hrenovke na 6 metersko bano, sem zajebal?![]()
Pa si se spet zmoču

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov