OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 27, 2017 10:15
Kolektorji res lahko zdržijo tudi nekajkrat več kot rizerji, seveda pod pogojem kot si omenil, vedno v času zimovanja, da je v motrju antifriz.Lahko ti povem da sem imel na Glastronu 20 let star kolektor, ko sem ga menjal, tudi naš Vinta na svojem bivšem je imel isto zgodbo.Problematičen del obeh je pa stična površina, kjer je tesnilo.Snameš rizer, odstraniš tesnilo, in s kladivom potolčeš po robovih tesnilne površine.Pričela se ti bo krušit rja, obtolči moraš obe strani robov.Ko boš to dodobra okrocal, ti bo ostala le še realna slika, koliko je še kovine, ki naj bi ti tesnila.Če boš to probal, boš presenečen, od tistih 8-9mm ko je bilo še novo, ti bo ostalo kake 2-4mm uporabne tesnilne površine, lahko celo manj.Kolektor ti ne bo spustil notri kjer stoji voda, nikoli, vedno na stiku kolektor-rizer.Rizer pa najprej zgnije ali celo razpade na izlivu in tudi notri, tako da je ta del pač potrošni material, ki bi ga jaz menjal na 5-7let.Menjati ga moraš ko je še cel, ne ko ti že spusti, potem se ti voda že steka v motor.Imel sem že dva taka motorja (4.3-5.7)pa sem oba rešil in oba delata bp.
mašinfirer