Yamaha 75 CETOL

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

Yamaha 75 CETOL

OdgovorNapisal/-a Stopi » Sr Apr 04, 2018 19:25

Od prijatelja imam namen kupit motor YAMAHA 75 CETOL, letnik 2005. On je prvi lastnik, novega je kupil leta 2005 (račun za "milijon in pol" je spodaj :D), število ur bova še preverila na servisu, a po njegovi oceni jih ima dokaj malo (ca. 300-400). Zadnjih 5 let ga je uporabljal le 2 ali 3 dni na leto.

Motor imam namen montirat na gumenjaka Solemar 51 VIP (čoln 280 kg + motor 120 kg + 100 l bencina + 4 osebe + krama = ca. 750 kg).

Izkušene morjeplovce prosim za nekaj nasvetov oz. izkušenj glede:
- zanesljivosti tega modela
- morebitnih težav, ki se večkrat pojavljajo pri tem modelu
- dobrih lastnosti tega modela
- nasvetov za vzdrževanje tega modela (če je treba na kakšno stvar biti še posebej pozoren)
- karkoli uporabnega :)

Prosim tudi za REALNO mnenje glede cene. Jaz sem bolj nov v navtiki, on pa je pred 13 leti kupil čoln, motor in počitniško prikolico s pavšalom v Istri in od takrat ni več spremljal ponudbe in cen, razen letnega servisa... :lol: Torej, kakšna je realna cena za takšen motor? Dogovorila sva se, da bova upoštevala mnenje "izkušenih morskih mačkov", da se ne bova potem grdo gledala zaradi nekaj 100 EUR preveč ali premalo. HVALA! :wink:

Slika
Daki

Re: Yamaha 75 CETOL

OdgovorNapisal/-a Daki » Sr Apr 04, 2018 21:12

Število ur je pri tem motorju nemogoče preveriti, ker nima priklopa na računalnik.
Drugače ima pa ta motor isto ccm kakor 90 KM in ima za tvoj čoln več kot dovolj moči. So zelo zanesljivi, z njimi ni bilo kakšnih posebnih problemov. Edina slabost je visoka poraba. Kar računaj povprečje 25l/h.
Kar se servisa tiče: menjava olja v peti, pregled bencinskega sistema in čiščenje uplinjačev, mazanje gibljivih delov... (80-100 eur). In na par let menjava impelerja.
Kar se pa cene tiče, je težko odgovoriti, glede na to da ga nisem videl. Za primerjavo: kolega ga je kupil lansko leto v Italiji za 1800 eur.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Apr 05, 2018 09:45

Daki, hvala za informacije.

Glede porabe me je pa skoraj kap! :D Res misliš, da bo poraba v povprečju 27l/h. Sedaj sem imel Mercury 60 KM 4T in mi je pri potovalni hitrosti ca. 4000 obr/min računalnik kazal porabo 12-13 l/h. Yamaha naj bi torej imela 100% večjo porabo?

A ur se pa ne da preverit s števcem obratov? Utrip rdeče lučke ob kontaktu (1 utrip = 500 ur), pa premik kazalca (1000 obratov = 100 ur)?

koki koruza napisal/-a:Ure lahko sam preveriš tako, da zavrtiš ključ za zagon do piska. Obratomer ti pokaže določene obrate, pri čemer vsakih 1000 obr/min pomeni 100 delovnih ur, nadalje še vsak utrip rdeče lučke dodatnih 500 ur. Se pravi v tem primeru bi morala enkrat utripniti rdeča lučka, kazalec pa se pomakniti na 4000 obratov. Sicer so ti motorji znani kot zelo zanesljivi, sam ga imam nekaj let brez težav.
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 05, 2018 10:00

Stopi napisal/-a:Daki, hvala za informacije.

Glede porabe me je pa skoraj kap! :D Res misliš, da bo poraba v povprečju 27l/h. Sedaj sem imel Mercury 60 KM 4T in mi je pri potovalni hitrosti ca. 4000 obr/min računalnik kazal porabo 12-13 l/h. Yamaha naj bi torej imela 100% večjo porabo?

A ur se pa ne da preverit s števcem obratov? Utrip rdeče lučke ob kontaktu (1 utrip = 500 ur), pa premik kazalca (1000 obratov = 100 ur)?

koki koruza napisal/-a:Ure lahko sam preveriš tako, da zavrtiš ključ za zagon do piska. Obratomer ti pokaže določene obrate, pri čemer vsakih 1000 obr/min pomeni 100 delovnih ur, nadalje še vsak utrip rdeče lučke dodatnih 500 ur. Se pravi v tem primeru bi morala enkrat utripniti rdeča lučka, kazalec pa se pomakniti na 4000 obratov. Sicer so ti motorji znani kot zelo zanesljivi, sam ga imam nekaj let brez težav.

stopi, to kar je koki napisal velja za Suzukija :)
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Apr 05, 2018 10:05

A za to Yamaho pa ni nobenega načina, da se ugotovi približno število ur?
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Apr 05, 2018 10:12

Stopi napisal/-a:A za to Yamaho pa ni nobenega načina, da se ugotovi približno število ur?

Daki sigurno ve ali sploh, sam sem imel eno 50 letnik 2002 pa tud nihče ni vedel koliko ur je imela :mrgreen:
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Apr 05, 2018 11:26

Iz 4 taktnega na 2 taknega so redki k prešaltajo sej je lih poraba ponavadi razlog zakaj iz 2 taknega na 4 taktnega.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Apr 05, 2018 11:54

Če kupuješ Yamaho od prijatelja, ti bo najbolje on povedal glede porabe oz. lahko kar skupaj sprobata in izmerita.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Če Apr 05, 2018 12:19

Glede cen servisa 4t motorjev pa vprašaj še na HR, A in ITA, predpostavljam da bo najmanj pol manj kot zneski, s katerimi se operira v tem prispevku.

2 znanca vozita jetskije servisirat v A, kjer je ura dela res ca. 30% dražja, ampak za isto delo računa 1h, v SLO pa 2, deli so pa tam cenejši včasih tudi za polovico.

SLO serviserji bi glede na zaračunane ure dela morali bit stari že vsi med 150 in 200 leti.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Apr 05, 2018 12:55

Ni nujno, da fergazerski 2 taktnik bistveno več goriva pojé od 4 taktnega.

Tale test recimo pokaže, da je stari fergazerski tohatsel 90 v porabi enak 4 taktnikom in porabi celo manj od optimaxa in eteca, pa je fergazerski.

https://boatmags.com/90hp-outboards-tested/

It was to be expected that the 4-strokes would prove to have the lowest fuel consumption at cruising speeds, followed closely by the directinjected 2-strokes, with the old-technology carburetted 2-strokes the worst. However, that’s not entirely what the test data shows. The 4-strokes, as expected, were superior, but the data for the Tohatsu carburetted 2-stroke had it right up there with the 4-strokes for fuel economy, ahead of both of the direct-injected 2-strokes. Even more surprising was the data for the E-TEC direct-injected 2-stroke, which had it right down there with the bottom three carburetted 2-strokes. Our guess is that the propeller choice and set-up was not the optimum for this motor, but from the outset we made it clear to the engine suppliers that the choice of propeller and set-up were their responsibility.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Apr 05, 2018 17:20

Aegir, ni nujno, je pa kar praksa. Ko sem sem jaz šel iz 2T na 4t (isti čoln in isto KM) se mi je poraba zmanjšala skoraj za polovico. Že glavne dize ima 75 cetol #160, f100 pa #128.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Apr 05, 2018 17:40

Stopi napisal/-a:Daki, hvala za informacije.

A ur se pa ne da preverit s števcem obratov?

Če ima že dva digitalna števca, potem ti gor piše ure, samo potem bi jih prodajalec vedel.

Kot sem že napisal, motorji so bp, poraba je pa velika. Odvisno od oseb, načina vožnje, elise... Če ga boš lepo vozil, boš prišel pod 20l/h.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Če Apr 05, 2018 20:46

Ma ne gablomit. 20l pije mercroiser 4.3 z 190 konji. Pa se ti lahko pridejo niže. Če pa imaš osebno take izkušnje pa bi upal reči da z motorjem nekaj ni v redu.
Če pa je to res potem bi se jaz takega motorja izogibal v velikem loku. Poraba je previsoka in stroški z gorivom niso prav nič zanemraljivi.
toni8

OdgovorNapisal/-a toni8 » Pe Apr 06, 2018 18:48

mrdaco napisal/-a:20l pije mercroiser 4.3 z 190 konji.

Za mercroiser ne vem, Mercruiser pa pod 40+l/h težko.
igor11
Kontraadmiral
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a igor11 » Pe Apr 06, 2018 18:58

Verjetno je to trenutna poraba pri potovalki, ker nima števca ur bo težko izmeril povprečno porabo L/uro. Še najbolj lahko izmeri porabo, če tanka polno, prevozi začrtano ruto do druge benciske in spet natoči polno in vidi koliko litrov je porabil za določeno razdaljo. Je pa poraba med 2T in 4T lahko ogromna, ko smo imeli elan 495 s z evinrude 115 2-t, smo tankali na pumpi na Rabu, šli okrog raba spet na pumpo in smo tankali 55L. 500kg težji čoln Yamaha 115-takt iz Čikata na Grgur in nazaj ccr. 54Nm poraba dobrih 40L, z elanom pumpa Mali lošinj, na rabu pumpa, okrog raba, spet pumpa, nazaj na Lošinj, tko da 2T smo bli skoz na pumpah, čeprav smo imeli 60L rezervar + 4x 10L kante, pri 4 tak 100L rezervar, smo pri elanu z 2 takt motorjem porabili 1050L bencina v 3X tednih dopusta pri Yamahi 4 takt pa največ v 4 tednih dopusta 560l, čeprav smo šli iz Čikata do Grgurja in nazaj 6X pa še ene 2x na Rab.
morje, morje...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti