Jezera primerna za Elan 375 ali 430??

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Miha Langus
Poročnik fregate

Jezera primerna za Elan 375 ali 430??

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Po Apr 18, 2022 13:50

Sina Luka zanima, katera jezera v Sloveniji so primerna za male elanke. Zaželjeno je tudi, da je obala primerna, da si jo z vozičkom porine v vodo.
snetaskera
Kapitan korvete

Re: Jezera primerna za Elan 375 ali 430??

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Po Apr 18, 2022 14:06

Velenjsko jezero zagotovo.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Po Apr 18, 2022 14:59

Jaz sem z ELAN 375S jadral na Zbiljskem, Trbojskem in Bohinjskem jezeru. Pa na Mostu na Soči bi bilo gotovo tudi lepo.

MKN
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Apr 18, 2022 15:05

Mi smo leta jadrali na Savi,HE Boštanj..enih 12 km je plovne in včasih ornk potegne veter.
Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Po Apr 18, 2022 16:48

Hvala za predloge. Do sedaj je bil na Bledu in v Bohinju. Kako pa je kaj s spustom v vodo? Na Bledu in v Bohinju, je vse bolj tako, na divje.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Po Apr 18, 2022 16:54

Bohinj ima pod skalco super spust.

MKN
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 21, 2022 21:34

V Bohinju je "pod skalco" ni drče, kakršne so običajno ob morju.

Dostop do vode je peščen (od lani tudi ni več vej, v katere bi se zapletal jambor), toda teren v vodi je zelo položen, kar je OK, če zagaziš v vodo (npr. s karelom).

Za spust z običajne avtomobilske prikolice pa smo imeli težave, ker je tam dno precej daleč zelo položno (20 ali 30 m daleč je le ok pol metra). Za spust in dvig za Seascape (Beneteau First) 18 (masa jadrnice, pripravljene za jadranje je ok. 450 kg) sem zato zadnjih nekaj let vsako leto uporabljal prilagojen postopek.

Spust
Prikolico je avto pripeljal po klancu do roba vode in tam smo postavili jambor in odklopil elektriko prikolice (snel zadnje luči itn.). Potem smo z avtom potisnili prikolico v vodo toliko, da so bila njegova kolesa ravno še na suhem, nato sem odklopil prikolico (dvignil na kolesce na rudu), jo privezal z vrvjo na kljuko, in jo na roko porinil tako daleč, da se je dalo barko lepo potisniti z ležišča na vodo, ne da bi za to rabil vitel (prvič so jo v preplitvi vodi skušali potegniti s prikolice tudi z vitlom s pomola, pa to prikolici ni preveč koristilo). Na koncu avto z vrvjo potegne prikolico iz vode, priklopimo prikolico in pospravimo vrv. V treh letin (sladka voda) z ležaji in zavorami prikolice še ni bilo zaznanih težav.

Dvig
Prikolico, privezano na vrvi, na roko potisnem dovolj globoko v vodo, da je mogoče jadrnico na roko potegniti v ležišče. Ko jo tam že drži vrv vitla, nato avtomobil z vrvjo in tisti v vodi (da se kam ne zatakne spuščeno prvo kolo) izvlećeta prikolico do roba, kjer se potem rudo priklopi na kljuko, pospravi vrv, do konca izvleče prikolica na obalo, pospravi jambor...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Ne Jun 26, 2022 19:07

Kako je v Bohinju na jezeru, kdaj začne veter pihat, kje kupit karto za uporabo, kam parkirat avto in prikolico in na koncu kako sploh v Bohinju piha veter? Ali se da lepo in enostavno peljat izpod skalce do zlatoroga in nazaj?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 27, 2022 17:11

Miha Langus napisal/-a:Kako je v Bohinju na jezeru, kdaj začne veter pihat, kje kupit karto za uporabo, kam parkirat avto in prikolico in na koncu kako sploh v Bohinju piha veter? Ali se da lepo in enostavno peljat izpod skalce do zlatoroga in nazaj?

Bohinjsko jezero

Veter in vreme
    Kar zadeva vreme in s tem veter, je precej scenarijev in vsak ima svoj razvoj.

Zdaj (poletje, ni snega v hribih, voda v jezeru čez 20°C ter čez dan vroče in tudi skoraj suša, tako da ni vlage za lokalni nastanek oblakov) je najverjetnejši termični veter. Pri sedanji temperaturi in vlažnosti ozračja zna pasti kaka malenkost, ampak je tu malo verjetno in tudi če se zgodi, hitro mine (v soboto na Zbiljskem jezeru je bil lokalen oblak od ok. 15-16-e ure in je tedaj tudi pojenjal veter, kapljalo je pa manj ko četrt ure, potem pa je tudi spet zapihala termika).

V zadnjih nekaj tednih je veterni vzorec v splošni Slo okolici čez noč burin (z obal in gora na morje), zjutraj zastoj, potem maestral (od morja na hribe do Julijcev, Karavanke so že drug vzorec). V Bohinju se to čuti tako, da ponoči do neke mere piha hladno s pobočij na jezero, zjutraj je zastoj s sapicami, nekje okrog 11-e pa postopno zapiha zahodnik/jugozahodnik po celem jezeru (lepo in tudi bolj ustaljene smeri kot je sicer običajno za Bohinj) na kakih 15 vozlov, vendar je včasih kak sunek tudi čez 20 vozlov. Veter je na nekaterih področjih znatno močnejši kot drugod (kajtarji ipd. se preganjajo predvsem po "Fužnarskem zalivu" in od Naklove glave proti Ukancu; če grem jadrat od Ribčevega Laza (iztok Jezernice iz jezera v Savo Bohinjko) proti Ukancu, pri tem vremenu lahko doziram, koliko vetra hočem s tem, kako daleč grem proti Ukancu.

Trenutno je verjetnost neviht (in s tem nenadnih vetrov iz vnaprej težko predvidljivih smeri) zelo majhna.

Tako sem jaz danes zjutraj v skoraj brezveterju veslal naokrog (in gledal, kje je še kaka meni ne dovolj znana plitvina), potem pa odpravljal težave na jadrnicah, klubskih in prejšnji teden še enemu Seascape 18. Popoldne pa je odlično za jadranje po vsem jezeru (nobenih. tudi ne lokalnih brezvetrerij ob sončnem zahodu...).
Ribčev Laz, dovoljenje za spust čolna na jezero, parkiranje...
    Redar, ki je pripomogel, da sem jaz pred slabim desetlejtem ukinil avto (nekaj ljudi pa reklo, da ne pridejo več v Bohinj) je še živ, a se je upokojil in ne dela več škode, in domačini pravijo, da so zdaj ostali redarji precej normalni.

Zadnje desetletje (oldtimer, zdaj že malo čez 70 let) sem torej tu ali s kolesom na vlak , ali pa s skirojem na drug javni prevoz (ali me pa pripelje kdo od ostalih). Tako nisem preveč na tekočem s parkiranjem, sem pa zdajle malo povprašal.

Tik pri obali Pod Skalco je parkiranje omejeno na max 2 uri. Nekateri so potem vrgli nov set kovancev vsaki 2 uri v parkomat - in znal je bit tudi problem s kovanci (kaže da ne vrača drobiža).

Na drugi strani gozdička Pod Skalco je lahko za cel dan (ne vem cene, razdalja je pa slabih 500 m in blizu poti je vsaj ena prodajalna sladoleda). Torej zapelješ pri Mercatorju na parkirišče (prve pol ure bi moralo biti brezpčalno, če imaš označen prihod), v Turističnem društvu (kjer zdaj to pišem) plačaš €2 da daš čoln v jezero za en dan. Potem daš čoln v vodo in greš parkirat.

Potem se stvari malo zapletejo, ampak kratek povzetek o parkiranju (o tem sem zdajle spraševal v TD, kjer to pišem), je da je pred Merkatorjem in Pod Skalco omejeno na 2uri (mislim da 1,5 € na uro do konca meseca, potem bo dvojno). Na drugi strani gozdička ni časovne omejitve, ampak ko/če boš že plačeval tista €2 v TD, vprašaj za parkiranje. Malo je od rok najcenejše (bilo je brezplačno) v Bohinjski Bistrici (in brezplačen prevoz do jezera in nazaj itn.), ampak kot rečeno, o podrobnostih vprašaj v TD ko prideš.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jun 27, 2022 17:36

Ne vem, od kod si, zato bom napisal še nekaj možnosti, za katere vem.

Rudniško jezero v Kočevju
    Povezava zgoraj je na članek od takrat, ko so bile naše (JKB) mini-12 (z mano vred) prvič na tem jezeru. Tam je bilo od tedaj tudi precej regat, tudi za male jadrnice, ki se zapeljejo v vodo s karela. V bližini so imeli tudi kamping, da se dobiti tudi hrana in pijača.

LURE je napisal, da tja hodi njegov klub jadrat na njihove min1-12 (JK Kočevje jih je napavil 8, mislim da jih ima zdaj še 7). Regate pa so bile tudi s Fireball-i in Flying Junior-ji, poleg pa tudi Open (l'Equipe, da se tudi z drugimi, če so znane mere in če se meri čase), ki se vse splovijo s karela.
Gradiško jezero pri Lukovici
    Več let je tam pripravil tridnevna jadralska srečanja poleti Jadralni klub Ravbar. Mislim, da je kdo od njih tudi na tem forumu in verjetno lahko bolje od mene opiše, kakšno papirologijo to pomeni (jaz sem zadnjih nekaj let delovna sila za selitev mini-12 iz Bohinja in nazaj in tekmovalec, pa tudi nočna straža :wink: :mrgreen:

Zaradi Covid-19 ukrepov je to na tisti lokaciji nekaj minulih let odpadlo ali bilo prestavljeno v Bohinj.

Ja, še to... Ko sem bil tam prvič (konec aprila 2003 ali kako leto kasneje?), so prišli past radovednost otroci iz okolice. Spomnil sem se svojih otroških let in jim naredil veliko veselje, ko so lahko pomagali sestaviti jadrnice in jih pripraviti za plovbo. In v mojih očeh so si s tem zaslužili tudi, da jih naučim jadrati, kolikor se je tadaj in v tistem času dalo.

Njihovi starši so prišli preverit, kaj se dogaja in bili zadovoljni, poleg tega so zdaj tisti otroci kako desetletje starejši in... no, domnevam, da lokalci ne bodo imeli nič proti, če nekdo. ki pazi, da ne dela škode, pride jadrat. Malo bolj utegne biti treba paziti na ribiče...
Drugo, za kar so mi povedali, pa na nekaterih še nisem bil in tudi ne preveč natančno poslušal - pa ne nujno samo na jezerih
  • Ptujsko jezero - več tekem (tudi optimisti pri JZS...)
  • Murska Sobota - menda na novo in dobro urejeno
  • že omenjeno Velenjsko jezero (tudi že kar tradicija, jaz se spomnim od ok. 1980 ali celo kako leto prej - tudi simpatičen klub surfarjev).
  • Portorož - poleg Fireball-ov, FJ in l'Equipe so jadrali tudi Dinghy 12', včasih pa še kaj česar se zdaj zanesljivo ne spomnim
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Po Jun 27, 2022 18:48, skupaj popravljeno 1 krat.

Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Po Jun 27, 2022 17:56

O Marjan, pa ti si car. 100x hvala za vse napisano, seveda dam za pijačo ko se srečamo v Bohinju. Jaz sem iz Radovljice, zato mi je Bohinjsko jezero primerna destinacija. Mogoče pridem v soboto ali nedeljo.
Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Ne Jul 03, 2022 08:42

Jadranje z malo Elanko v Bohinju. Kar se tiče spusta v vodo iz prikolice je čisto ok, je pa res, da je treba kar precej v vodo, ampak gre. Mogoče sva bila malo zgodaj in sva se prvi dve urici ubadala s sapicami, kasneje se je veter okrepil in je šlo kar fino do Ukanca. Tudi nazaj cca 2/3 dolžine, ob dveh popoldan je veter popolnoma pojenjal, ni bilo niti sapice. Približno 2 uri tako stanje, občasno je malo potegnilo, ampak premalo, da bi prišla nazaj na izhodiščno mesto Pod Skalco. Okrog pol četrte ure je veter spet začel pihati. Super izkušnja za učenje, z različnimi jakostmi in smeri vetra. Aja še o parkiranju avta in prikolice. Dovoljenje za uporabo sva kupila v Turističnem društvu 2 eur na dan, parkirala sva na travniku, na začetku vasi Ribčev laz. Parking 10 eur na dan in 10 minut hoje do Pod Skalce.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Ne Jul 03, 2022 10:46

Miha, torej sem vaju jaz srečal na vodi včeraj. Bil sem z Mini 12, rekli smo nekaj besed.
Lepo da smo se videli v živo. Pa za prvič sta super jadrala.
Mogoče sta srečala tudi Marjana. Tudi on je bil na vodi.

Lp MKN
Miha Langus
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a Miha Langus » Ne Jul 03, 2022 12:01

MKN napisal/-a:Miha, torej sem vaju jaz srečal na vodi včeraj. Bil sem z Mini 12, rekli smo nekaj besed.
Lepo da smo se videli v živo. Pa za prvič sta super jadrala.
Mogoče sta srečala tudi Marjana. Tudi on je bil na vodi.

Lp MKN

Ja, očitno. Tudi jaz sem sklepal po tem, ko ste rekli, da ste ravno tako obnovili. Sem mislil, da se bomo nazaj grede še kaj srečali in še kakšno rekli. Marjana sva tudi srečala. Na koncu se nama je že malo mudilo domov. Ko se naslednjič vidimo, gremo sigurno na pivo. Računam na vikend čez 14 dni.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Jul 05, 2022 12:44

Miha Langus napisal/-a:Jadranje z malo Elanko v Bohinju. Kar se tiče spusta v vodo iz prikolice je čisto ok, je pa res, da je treba kar precej v vodo, ampak gre. Mogoče sva bila malo zgodaj in sva se prvi dve urici ubadala s sapicami, kasneje se je veter okrepil in je šlo kar fino do Ukanca. Tudi nazaj cca 2/3 dolžine, ob dveh popoldan je veter popolnoma pojenjal, ni bilo niti sapice. Približno 2 uri tako stanje, občasno je malo potegnilo, ampak premalo, da bi prišla nazaj na izhodiščno mesto Pod Skalco. Okrog pol četrte ure je veter spet začel pihati. Super izkušnja za učenje, z različnimi jakostmi in smeri vetra. Aja še o parkiranju avta in prikolice. Dovoljenje za uporabo sva kupila v Turističnem društvu 2 eur na dan, parkirala sva na travniku, na začetku vasi Ribčev laz. Parking 10 eur na dan in 10 minut hoje do Pod Skalce.

Elan 375?
    Torej sta bila vidva tista, ki sem ju v soboto gledal na Elan 375 z jadri z dobro vidnim simbolom razreda.

Mislim da je sasha_fishter v oglasih vprašal, če ima kdo jadra za E375 - in vajini jadri sta videti tako izvirni, da bi jih bilo dobro posoditi za izmero (mere, vrsta tkanine in tudi kako v jadrih leže niti) kakemu jadrarju, da bi lahko tistim, ki bi to potrebovali, lahko naredil nova, ki bi bila ustrezna razredu (zlasti, če bo kdo želel tekmovati v razredu monotipa E 375, ker je videti, da je zdaj kar nekaj tovrstnih spet v rabi).

Nameraval sem vaju tudi ujeti, da bi od blizu pogledal barko, ampak ni šlo zlahka, ker je tudi vama prav dobro šlo - in ker so me poklicali drugam, preden mi je uspelo, tudi nisem mogel za vama do obale.
Veter v soboto
    Jutranje skoraj brezveterje sem jaz izrecno naročil :mrgreen:

Takrat je prišel v Bohinj še en morjeplovec z družino (če bo želel, se bo sam oglasil; jaz ne bom omenil vzdevka, da ga kdo ne da na svojo črno listo "mojih prijateljev").

Naš mini-12 je enosedSlika
    njegova žena in sin pa do tedaj še nikoli nista jadrala sama, zato so me v Lj. pobrali že pred 7. uro in smo bili v Bohinju dovolj zgodaj, da so bile 4 jadrnice (po ena za vsakega od njih in ena zame) pripravljene že tedaj, ko ni še "skoraj nič" pihalo.

Privlekli smo 4 barke z boje na plavajoči pomol in jaz sem sestavil eno barko za začetno demonstracijo, oče pa potem ostale tri (ker je bil klubski dan odprtih vrat, sem bil potreben še tu pa tam drugje, sicer bi sin in žena z mojo pomočjo sestavila vsak svojo). Ko so bile vse štiri pripravljene za izplutje, je bilo vetra ravno za dih.

Žena in sin sta drug za drugim sedla v barko, da vidita, kje je kaj (krmilo vodijo pedali, pritisk na desni pedal zavija v desno, pritisk na levega v levo - kot v letalu - in to se hitro avtomatizira) in da vidimo, če noge dosežejo, kar je treba, ter da vidita, da se jadrnica res sama izravnava (blizu 100 kg svinca v kobilici), tako da bi se verjetno lahko prevrnila le na valu, ki se ruši (po kakršnih pod vrhom vala vozijo surferji brez jader).

Potem smo v njegovo posadili očeta. Povedal sem, da želimo, da veter pride v jadra približno od strani in torej jadra postavimo tako, da mora veter ob njih zavijati proti krmi. Ko smo očetovo barko (odvezano, jaz sem držal premčno privezno vrv v roki) postavili tako, sem povedal očetu, da bo vrvice sprednjega in glavnega jadra (škotino in škoto) držal v roki, ne v štoperjih. Povedal sem tudi, da (razen če želi zavirati in podobno) ravna le zavetrno škotino (privetrna mora biti sproščena) sprednjega jadra in tudi kako bo čutil v škotini, ko bo izpraznjeno jadro plahutalo kot zastava, in kako bo čutil, kako škotina potegne, ko bo - z občutkom, po centimetrih - potegnil, ko se jadro napolni. Ko bo vrvica v roki vlekla najmočneje, bo jadro optimalno "potrimano" - in če bi vlekel še naprej, bi bil vlek jadra manjši in trim ne optimalen (pa še nekaj stranskih učinkov).

Vetra je bil komaj dih (kot sem potreboval) in ker je bila tedaj jadrnica pokonci, jader še ni napelo v pravo obliko, tako da je stala mirno poleg pomola. Zavezal sem privezno vrv na pripono (da se ne vleče po vodi) in povedal še, da v šibkem vetru jadrnico nagibamo s tem, da se presedemo na zavetrno stran, da jadra zaradi teže ležejo v pravo obliko, dokler ni dovolj vetra, da bi jih napel vanjo, v močnem pa ravnamo s tem, da prenesemo svojo težo na privetrno stran.

Ko se je potem oče presedel na zavetrno stran, so jadra legla v pravo obliko in jadrnica je lahno pospešila na kak vozel ali dva, pri čemer je že na prvih 50 m dobil občutek, kakšni gibi pedalov so potrebni za kak zavoj.

Potem sem povedal ženi, da bo malce počakala, da najprej spelje in se malo privadi sin, dal sina v drugo jadrnico, pripravil svojo za izplutje v hipu in ko je tudi sin nagnil barko, da so jadra legla v pravo obliko, je z lahnim pospeškom stekla tudi njegova. Jaz sem s potegom v hip'u odvezal razbojniški vozel na privezni vrvi in stopil v svojo, kot da se od pomola odrinem s skirojem, tako da sem bil od njem manj ko v štirih sekundah.

Potem je nekaj minut premikal pedale tako, kot sem mu rekel, da je dobil občutek, kako deluje krmilo, jaz pa sem ga usmerjal tako, da so jadra ostala napolnjena. Potem sva spremenila smer glede na veter in je bilo na vrsti pridobivanje občutka, kako on v roku čuti poteg škotine, ko je jadro pravilno naravnano (in kako tedaj jadrnica pospešuje). Še kako minuto kasneje je bilo na vrsti prvo prečenje (obrat proti vetru, orza-la-banda, tack...) in za tem še nekaj takih, kmalu med tem pa smo dodali še to, da (za začetek) postaviš glavno jadro približno vzporedno prvemu takrat, ko v škotini čutiš, da je to optimalno. Kakih dvajset minut od izplutja smo dodali še prvo kroženje (obrat z vetrom, poja-la-banda, jibe...). Potem sem rekel sinu in očetu (ki mu je mini-12 med tem postala že domača), kje naj se malo držita skupaj med tem, ko grem še po mami.

Ko smo se peljali v Bohinj, je oče povedal, kako je šla njihova jadrnica na morju 7 vozlov in mami je takoj rekla, da ji je bilo to preveč... No, zdaj je sedla v svojo, veter je že nekoliko pojačal in napel jadra. ne da bi morala jadrnico nagibati. Večino, kar je bilo treba povedati, je že slišala, ko sem pojasnil možu in sinu in privajanje na pedale krmila in škotine je - skupno z prečenjem in kroženjem - morda trajalo 15 minut, in potem se je pogovarjala z jadrnico, vetrom, in vodo.

Vmes je padla kakšna beseda, npr. kdo se komu izogiba v principu (in zakaj: plavalci, supi, električna turistična barka... ) in da se v realnosti praviloma tisti, ki se najlažje in če piha dovolj, da lahko manevriraš, si to kar ti (in če se ti tisti, ki bi se ti "moral", Colregs v pravilu 17 to tudi izrecno zahteva).

Veter je komaj opazno postopno pojačal in njihove jadrnice so kmalu plule krepko čez 4, verjetno pa tudi čez 5 vozlov, ne da bi gospo, ki ji je bilo prej na ok. 10 m jadrnici 7 vozlov preveč, kaj motilo. Bilo je nekaj refulov, pri katerih so pri kom, ki ni dobro nadzoroval jader, naredilo frrrrrrr, in to je fantu razvezalo vozle na škotinah in jih izvleklo iz uvodnic (verjetno so bili vozlički osmice - moja napaka, da nisem pogledal pred izplutjem) in oče je poročal, da je sine za kratek čas rekel, da ne gre več v Bohinj... ampak pri prav nastavljenih jadrih - kar je bilo pri vseh že skoraj avtomatizirano - so bile jadrnice prešerne, jadra mirna in jadranje tudi za sina spet užitek.

Na koncu sva imela s fantom še malo plavanja, pri čemer sva plavala dobrih 50 m od obale (prejšnjič sva samo okrog njihove zasidrane jadrnice pred Portorožom) in tudi tehnika plavanja se je izboljšala. Poleg lopatk za roke (tudi že prejšnjič) je poskusil je tudi plavutke (jaz imam ok. 42 nogo, on pa že 40 in je šlo) z opozorilom, da gleženj ne sme opletati, ampak morajo stopalo pri vsakem zamahu držati mišice, je rekel, da so plavutke "aproved". Ideja je, da me po možnosti na enem od naslednjih srečanj že "šibne".

Če pomislim še, da je šla tudi mami sama v svoji barki z užitkom najbrž tudi čez 5, ne le 4 vozle, kot se ji je zdelo še zjutraj preveč za njihovo večjo jadrnico na morju... V glavnem, očka - že od prej "trapast" na morje in plovbo - je rekel, da je "vesel kot radio"...

Kdo je na strani

Po forumu brska: a-lex in 1 gost