Max. obrati motorja Lombardini

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » To Jun 10, 2014 23:21

Kariera napisal/-a:
mato napisal/-a:Glede na to da ti je posvetila še lučka za alternator, najprej preveri če je jermen za alternator dovolj napet da ne "drše".

Mato :wink:

Sicer vem kaj je alternator, cemu sluzi in tudi kako zgleda jermen... :) ampak tam kjer nisem doma, raje pustim besedo strokovnjakom...

Nisem nič slabega mislil. Ampak ker ponavadi obratomer čita vrtljaje posredno preko frekvence izmeničnega toka ki ga proizvaja alternator, bi ob spodrsovanju jermena kazal napačno vrednost.

slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » To Jun 10, 2014 23:52

Mozakar je barko narocil zase in jo uredil po meri, od kalupa naprej....prvi lastnik, moram reci da je od vsaj 20-ih videnih pred nakupom med dvemi najlepse ohranjenimi (struktura, notranjost, gelcoat...)...od druge lepotice pa se lastnik noce lociti...Smile No kakorkoli, AF je delal na dve leti, kako je s cinki ne vem...menim da je v osnovi dobro skrbel za barko, bi pa rad prisel do dna problemu, da lahko mirno peljem druzino na dopust...Smile Aja, kako ugotovim kaksne velikosti je propeler in kaksen je optimalen za ta model in motor?

Ne vem, če sploh prebereš kaj ti kdo napiše, velikost propelerja sem ti že napisal. Za obstoječega pa ali dvig barke, ali pa potapljač, snameš propeler in prebereš oznako na notranjem robu. Če prav razumem si kupil barko, brez da si jo dvignil??? Gledal vse razen bistvenih stvari, motorja in morebitne osmoze? Upam, da imaš srečo.
Za motor sem praktično prepričan, da imaš zamašen filter ali dovod goriva.
Aja, pa možakar si ni urejal kalupa, kvečjemu trup.
Servis na Slo obali:
LOMBARDINI servis
Zvonko Kojnok s.p.
Liminjanska cesta 84,
6320 Portorož

Tel./Faks: +386 (0)5 6779 780
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 11, 2014 00:03

Sposodi si laser za merjenje obratov, ali pa ga kupi na eBay, za 10€, preveri če je jermen dovolj napet, pritisni s prstom na jermen s silo, ki jo povzroči cca 10kg utež, jermen se lahko upogne max 1cm iz svoje lege, če je tako je jermen dovolj napet.

Obvezno zmeri obrate v leru, in bi naj bili tako kot sem rekel od 3600 - 3800 na max. Ti bom na zasebno sporočilo poslal navodila, kako se umirja digitalna plošča pri Lombardiniju, vsakič ko se motor vgrajuje ali pa menja plošča, jo je treba na novo umiriti, Digitalna plošča pri Lombardiniju ni umirjena. Rabiš pa laser za to umiritev. Nalepko daš na jermenico gredi, na motorju, in meriš obrate.

Pri Lombardiniju pri nekaterih modelih, rabi cca 5s da se lučka za alternator ugasne, ali pa je potrebno dati malo več gasa, da se vzbudi alternator, tako da ni nujno da je alternator problematičen, npr. tako to izgleda in je normalno da rabi nekaj časa za vzbujenje, odvisno od modela alternatorja:
https://www.youtube.com/watch?v=z6ufATKa04k
Vendar, če se ti med vožnjo na več kot 1000 obratov pokaže alternator lučka, je najverjetneje nekaj narobe s alternatorjem, se pravi ali je pokvarjen alternator, še prej pa sumim stik z maso, ker verjetno nimaš ločene mase, aluminij pa je čisto oksidiral, pa še kontakti so ponavadi le z gumjasto kapico zaščiteni in oksidirajo, ker jih nihčen ni posprejal ali namazal itd.....

Preveri kontakte, na alternatorju ali so oksidirani, mislim da je faza rumene barve, po potrebi očisti kontakt za fazo. V glavnem treba je zmeriti obrate z laserjem, da vemo pri čem smo, potem pa ti bom napisal dalje.
Jaz sem 2x menjal Magneti Marelli na Lombardiniju, na koncu sem predelal motor za Iskra Marine alternator, ker ne paše na luknje od Lombardinija, pa naredil ločeno maso itd.... in imam mir.

Lahko je res problem z propelerjem ali alternatorje oziroma komandna plošča ni bila umirjena itd...., zato pa zmeri z laserjem obrate, da veš pri čem si.

Jaz bolj sumim, da je 1700 dejansko 3400 kar pa bi bilo OK, le z stiki oziroma alternatorjem oziroma zdrsavanje jermena je nekaj narobe.
Nazadnje spremenil Gaso, dne Sr Jun 11, 2014 00:14, skupaj popravljeno 4 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 11, 2014 00:07

Ma konec koncev, če ti zadeve niso najbolj jasne o čem pišem, je bolje poklicati Lombardini serviserja in gotovo. :wink:
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Jun 11, 2014 11:16

mato napisal/-a:
Kariera napisal/-a:
mato napisal/-a:Glede na to da ti je posvetila še lučka za alternator, najprej preveri če je jermen za alternator dovolj napet da ne "drše".

Sicer vem kaj je alternator, cemu sluzi in tudi kako zgleda jermen... :) ampak tam kjer nisem doma, raje pustim besedo strokovnjakom...

Nisem nič slabega mislil. Ampak ker ponavadi obratomer čita vrtljaje posredno preko frekvence izmeničnega toka ki ga proizvaja alternator, bi ob spodrsovanju jermena kazal napačno vrednost.

tudi jaz ne...:) Sem hotel povedat samo da osnovno znanje je, vse kar je več pa vprašam in plačam za to poklicane...:) Hvala.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Jun 11, 2014 11:27

slan napisal/-a:
Mozakar je barko narocil zase in jo uredil po meri, od kalupa naprej....prvi lastnik, moram reci da je od vsaj 20-ih videnih pred nakupom med dvemi najlepse ohranjenimi (struktura, notranjost, gelcoat...)...od druge lepotice pa se lastnik noce lociti...Smile No kakorkoli, AF je delal na dve leti, kako je s cinki ne vem...menim da je v osnovi dobro skrbel za barko, bi pa rad prisel do dna problemu, da lahko mirno peljem druzino na dopust...Smile Aja, kako ugotovim kaksne velikosti je propeler in kaksen je optimalen za ta model in motor?

Ne vem, če sploh prebereš kaj ti kdo napiše, velikost propelerja sem ti že napisal. Za obstoječega pa ali dvig barke, ali pa potapljač, snameš propeler in prebereš oznako na notranjem robu. Če prav razumem si kupil barko, brez da si jo dvignil??? Gledal vse razen bistvenih stvari, motorja in morebitne osmoze? Upam, da imaš srečo.
Za motor sem praktično prepričan, da imaš zamašen filter ali dovod goriva.
Aja, pa možakar si ni urejal kalupa, kvečjemu trup.
Servis na Slo obali:
LOMBARDINI servis
Zvonko Kojnok s.p.
Liminjanska cesta 84,
6320 Portorož

Tel./Faks: +386 (0)5 6779 780

Berem, berem....zato tudi vprašam. Namen mojega vprašanja na forumu je bil sledeč. V kolikor je rešitev za problem preprosta ( v smislu, zamenjaj filter za gorivo, sčisti propeler...), se to lahko potrudim narediti sam...če pa kateri izmed strokovnjakov na forumu meni, da je zadaj nekaj bolj kompleksnega, da to delno nakaže in razloži. Pokličem serviserja in se znam z njim zmenit, predvsem pa da mi serviser ne prodaja zlata. Sem klical takoj serviserja,katerega kontakt si dal, pa mi je rekel da propeler ni, da je nujno treba naredit celoten servis motorja, da je zelo resno, no na koncu je lahko tudi samo propeler...:) Potem pa vedi...

To, pa da trdiš da je prejšnji lastnik barko zanemarjal, na podlagi tega da mi motor dela na nizkih obratih pa je malo za lase privlečena...edino če poznaš barko in lastnika bolje kot jaz...takrat se pa posujem s pepelom.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Jun 11, 2014 11:37

Res me zanima, kje sem trdil, da je prejšnji lastnik barko zanemarjal???
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Jun 11, 2014 11:41

slan napisal/-a:Res me zanima, kje sem trdil, da je prejšnji lastnik barko zanemarjal???

OPROSTI! Zamenjal, Gaso je to pisal. Se oproščam še enkrat. Zgleda da res ne berem...
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Jun 11, 2014 11:49

Ni problema.
Nasvet:
-filter za nafto RN 30
-filter oljni R100
Da ne boš kupoval lombardinijevih, ki so dvakrat dražji.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Jun 11, 2014 11:51

slan napisal/-a:Ni problema.
Nasvet:
-filter za nafto RN 30
-filter oljni R100
Da ne boš kupoval lombardinijevih, ki so dvakrat dražji.

Hvala!
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Sr Jun 11, 2014 21:53

Gaso napisal/-a:Sposodi si laser za merjenje obratov, ali pa ga kupi na eBay, za 10€, preveri če je jermen dovolj napet, pritisni s prstom na jermen s silo, ki jo povzroči cca 10kg utež, jermen se lahko upogne max 1cm iz svoje lege, če je tako je jermen dovolj napet.

Obvezno zmeri obrate v leru, in bi naj bili tako kot sem rekel od 3600 - 3800 na max. Ti bom na zasebno sporočilo poslal navodila, kako se umirja digitalna plošča pri Lombardiniju, vsakič ko se motor vgrajuje ali pa menja plošča, jo je treba na novo umiriti, Digitalna plošča pri Lombardiniju ni umirjena. Rabiš pa laser za to umiritev. Nalepko daš na jermenico gredi, na motorju, in meriš obrate.

Pri Lombardiniju pri nekaterih modelih, rabi cca 5s da se lučka za alternator ugasne, ali pa je potrebno dati malo več gasa, da se vzbudi alternator, tako da ni nujno da je alternator problematičen, npr. tako to izgleda in je normalno da rabi nekaj časa za vzbujenje, odvisno od modela alternatorja:
https://www.youtube.com/watch?v=z6ufATKa04k
Vendar, če se ti med vožnjo na več kot 1000 obratov pokaže alternator lučka, je najverjetneje nekaj narobe s alternatorjem, se pravi ali je pokvarjen alternator, še prej pa sumim stik z maso, ker verjetno nimaš ločene mase, aluminij pa je čisto oksidiral, pa še kontakti so ponavadi le z gumjasto kapico zaščiteni in oksidirajo, ker jih nihčen ni posprejal ali namazal itd.....

Preveri kontakte, na alternatorju ali so oksidirani, mislim da je faza rumene barve, po potrebi očisti kontakt za fazo. V glavnem treba je zmeriti obrate z laserjem, da vemo pri čem smo, potem pa ti bom napisal dalje.
Jaz sem 2x menjal Magneti Marelli na Lombardiniju, na koncu sem predelal motor za Iskra Marine alternator, ker ne paše na luknje od Lombardinija, pa naredil ločeno maso itd.... in imam mir.

Lahko je res problem z propelerjem ali alternatorje oziroma komandna plošča ni bila umirjena itd...., zato pa zmeri z laserjem obrate, da veš pri čem si.

Jaz bolj sumim, da je 1700 dejansko 3400 kar pa bi bilo OK, le z stiki oziroma alternatorjem oziroma zdrsavanje jermena je nekaj narobe.

Evo sem bil popoldne na barki, izgovor je bilo čiščenje, v bistvu pa me je matral motor...:)

Motor prižgal, pustil par minut da se je ogrel. V prostem teku se je umiril na 550 obratov...potem sem počasi povečeval obrate in prišel do max 2900 obratov. Sem šel na net gledat specifikacije motorja in kažejo da ima motor lahko min 900 obratov, verjetno pa za normalen prosti tek 1000-1100, kar pomeni da mi kaže 500-600 obratov premalo...En problem je torej rešen, nov števec ni umerjen in kaže bistveno premalo. Če to potem prevedem v obrate pri vožnji mi motor dela na max 2200-2400 obratov. Je to potem lahko potem posledica napačnega/zaraščenega propelerja, filtra...?

Aha, občutek imam da je jermen premalo napet, se poda vsaj za pol cm, relativno lahko? Lahko sam zategnem, ne da bi tvegal kakšne večje probleme?

LP
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Jun 11, 2014 22:59

1100 obratov je preveč za prosti tek,so preveliki udarci na menjalnik,ko prestaviš v prestavo,pa propeler je zapacan ,zato gotov ni dost obratov.
Pojdi po vrsti..spucaj propeler,zamenjaj naftni filter,v rezervar vlij sredstvo,ki veže nase vodo..Pol pa probaj..ne kr mehanika,pa takoj jurje ven...Pa če jermen drsi morajo biti pod motorjem opilki od gume..
LP Iztok
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Jun 11, 2014 23:39

Nimaš umerjene komadne plošče, to mislim da je najbolj verjetno, druga varianta pa hud problem z motorjem, kar pa menim da je manj verjetno.

Nabavi oziroma izposodi si laser za merjenje obratov, umerjanje komandne plošče je 3min dela, navodila dobiš od mene.

Obvezno nabavi laser za merjenje obratov, preden da karkoli počneš !!!!
Lombardiniji imajo cca 680 - 750 rpm na minimumu, tako da 550 zna biti posledica neumerjenje komandne plošče.

Pol cm za jermen je ok, lahko pa odviješ vijake od alternatorja in nategni z roko jermen z alernatorjem kolikor lahko ter zategni vijake in to je to, nič posebnega ni pri napenjanju jermena, tako se to dela.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Jun 12, 2014 01:34

Jaz bi na tvojem mestu najprej naredil sledeče. Kontaktiral prejšnjega lastnika, kakšno dimenzijo propelerja je namestil. Preveril, če sploh zajla s komandne ročice potegne vzvod za plin do konca. Obvezno zamenjal naftni filter, in očistil predfilter, če ga imaš. Kajti 5 vozlov je premalo tudi za zelo obraščeno barko, tako da ni kriv samo števec obratov.
Sem imel sam isto težavo, premalo obratov in moči, po tankanju na jugu, pa je menjava naftnega filtra rešila problem. Od takrat imam vedno dva rezervna na barki.
Kariera
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Kariera » Pe Jun 27, 2014 09:27

Evo, zaenkrat je problem resen. Propeler je bil na 3mm debelo obrascen s crvi ter skoljkami...po 20 plus potopih je cist. S 4.5kn se je max. hitrost dvignila na 7kn po gpsu. Obrati so sli gor za 600. Se AF naredim pa bo glisirala...:)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti