Propelerji za jadrnice
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Imam 2 kraki 16x13 alu (navaden solas). Sem zadovoljen.
B36, 9,40m vodna linija, Volvo 29KM, Saildrive 120S.
2000 rpm 4,3
2500 rpm 5,5, več kot tok ga pa ne teram, tako da 3500 moj še nikoli ni videl.
Če pa barko spucam pa skoraj vozel več. Full se pozna tudi, ko očistiš propeler. Tudi če je čisto malo nesnage na njem, performansi niso optimalni pa še mašina začne tresti itd. Ko gre spucana v vodo pa kar naenkrat odpadejo vsi problemi in barka šiba kot po putru.
Sicer pa nekako zaupam inženirjem, ki so načrtovali barko in jo opremili s tem propelerjem in ne vem zakaj bi menjal, razen recimo za sklopljivega ampak to je pa spet druga štorija.
B36, 9,40m vodna linija, Volvo 29KM, Saildrive 120S.
2000 rpm 4,3
2500 rpm 5,5, več kot tok ga pa ne teram, tako da 3500 moj še nikoli ni videl.
Če pa barko spucam pa skoraj vozel več. Full se pozna tudi, ko očistiš propeler. Tudi če je čisto malo nesnage na njem, performansi niso optimalni pa še mašina začne tresti itd. Ko gre spucana v vodo pa kar naenkrat odpadejo vsi problemi in barka šiba kot po putru.
Sicer pa nekako zaupam inženirjem, ki so načrtovali barko in jo opremili s tem propelerjem in ne vem zakaj bi menjal, razen recimo za sklopljivega ampak to je pa spet druga štorija.
Jaz imam zložljiv 3 kraki Flexofold že kar nekaj let in dela o.k. Tako kot je napisal Grega, moraš dat osnovne podatke (milsim, da imajo tudi na netu nek pripomoček za izračun). Ampak jaz ti svetujem, da ti ga izračuna prodajalec oz. zanj proizvajalec, da boš imel neko garancijo na izbor, ker meni je bil star fiksen propeler napačno izračunan in sem ga moral zamenjat in ker so ga sami izračunali so ga tudi zamenjali brez ugovorov.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Moj trikraki fix propeler zmore zelo solidno opravljati svoje delo in ga s tega stališča ne bi menjal. Običajno v bonaci dosegam pri 2000 RPM 5,5 - 6 kt po GPS. Pri max 2500 RPM do 8 kt, kar pa je tudi max hull speed po dokumentaciji. Seveda gre na jadra v konstantnem vetru mezzo nave tudi do 9,5 kt, več pa še nisem videl.
Jezi me predvsem to, da mi propeler med hitrejšim jadranjem (nad 6kt) povzroča precej upora, kar se odraža v rahlih vibracijah krme in v doseženi hitrosti. Vidi se, da bi z lahkoto pri šibkejšem vetru šlo vsaj 0,5 kt več, če se propeler ne bi upiral vodnemu toku. Tudi ko prestavim v vzratno prestavo in bi se naj propeler nehal vrteti, ga je nemogoče med plovbo prestaviti nazaj v nevtralno. Ni šans! Moram zmanjšati hitrost na minimum in šele potem menjalnik popusti.
Ker me je seveda pošteno strah, da ne bom zategnil menjalnika (ali pa celo izgubil propelerja) se tega ne grem več in sedaj raje razmišljam o kakšni zložljivi varianti.
Za flexofold sem slišal veliko dobrega pa tudi kar nekaj slabega, od izgube propelerja pa do tega, da so slabi v vzratni prestavi. Enemu se celo ni odprl v prestavi naprej in je skoraj razbil barko, ker ni imel pogona. Krivdo za neodpiranje so nato s pregledom pripisali plastični vrečki, ki se je zataknila za propeler.
Kiwi je glede tega drugačen, zahteva pa redno letno vzdrževanje, kar v mojem primeru ni najbolj ugodno, ker jemljem barko iz vode zgolj vsako drugo leto. Pri Kiwi mi je všeč tudi princip delovanja, da lopatic ne zlaga ob os, pač pa jih obrne v smeri vodnega toka, kar predstavlja običajno najmanjši upor (če moje znanje hidrodinamike že ni preveč zarjavelo).
Pa tudi cena propelerja (3 krakega) je zelo užitna. 4-kraki je bistveno dražji, je pa posledično lahko manjši, kar pomeni večjo obodno hitrost in posledično zelo hitro prideš v območje kavitacije...
Skratka, ima kdo kakšne izkušnje (pozitivne ali negativne) s Kiwi?
Jezi me predvsem to, da mi propeler med hitrejšim jadranjem (nad 6kt) povzroča precej upora, kar se odraža v rahlih vibracijah krme in v doseženi hitrosti. Vidi se, da bi z lahkoto pri šibkejšem vetru šlo vsaj 0,5 kt več, če se propeler ne bi upiral vodnemu toku. Tudi ko prestavim v vzratno prestavo in bi se naj propeler nehal vrteti, ga je nemogoče med plovbo prestaviti nazaj v nevtralno. Ni šans! Moram zmanjšati hitrost na minimum in šele potem menjalnik popusti.
Ker me je seveda pošteno strah, da ne bom zategnil menjalnika (ali pa celo izgubil propelerja) se tega ne grem več in sedaj raje razmišljam o kakšni zložljivi varianti.
Za flexofold sem slišal veliko dobrega pa tudi kar nekaj slabega, od izgube propelerja pa do tega, da so slabi v vzratni prestavi. Enemu se celo ni odprl v prestavi naprej in je skoraj razbil barko, ker ni imel pogona. Krivdo za neodpiranje so nato s pregledom pripisali plastični vrečki, ki se je zataknila za propeler.
Kiwi je glede tega drugačen, zahteva pa redno letno vzdrževanje, kar v mojem primeru ni najbolj ugodno, ker jemljem barko iz vode zgolj vsako drugo leto. Pri Kiwi mi je všeč tudi princip delovanja, da lopatic ne zlaga ob os, pač pa jih obrne v smeri vodnega toka, kar predstavlja običajno najmanjši upor (če moje znanje hidrodinamike že ni preveč zarjavelo).
Pa tudi cena propelerja (3 krakega) je zelo užitna. 4-kraki je bistveno dražji, je pa posledično lahko manjši, kar pomeni večjo obodno hitrost in posledično zelo hitro prideš v območje kavitacije...
Skratka, ima kdo kakšne izkušnje (pozitivne ali negativne) s Kiwi?
Staro že nekaj let ampak po moje še vedno aktualno.
http://www.yachtingmonthly.com/gear/fol ... test-29807
https://www.youtube.com/watch?v=B4xwJkUfU6o
http://www.yachtingmonthly.com/gear/fol ... test-29807
https://www.youtube.com/watch?v=B4xwJkUfU6o
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Na Heronu je bil trikraki fiksni propeler.
Menjal sem ga za trikraki FlexOfold.
Ne morem prehvalit.
Test hitrosti.
Pogoji: čist trup in propeler mirno morje, brez vetra.
Merjeno s chart ploterjem (GPS) pred Koprom, po montaži in s povsem novim anitifoulingom.
1800 obratov ---- 5,8 vozlov
2000 --- 6,4
2200 --- 6,7
2500 --- 7,5
3000 --- 8,5
3500 --- 9,0
4000 --- 9,4
Valovi, obraščenost ali veter seveda te hitrosti precej zmanjšajo.
Pri plovbi naprej se obnese odlično, pri plovbi nazaj je potrebno dodati nekaj več obratov, da zagrabi. Pri jadranju je barka hitrejša cca 1 vozel glede na fix prop.
Menjal sem ga za trikraki FlexOfold.
Ne morem prehvalit.
Test hitrosti.
Pogoji: čist trup in propeler mirno morje, brez vetra.
Merjeno s chart ploterjem (GPS) pred Koprom, po montaži in s povsem novim anitifoulingom.
1800 obratov ---- 5,8 vozlov
2000 --- 6,4
2200 --- 6,7
2500 --- 7,5
3000 --- 8,5
3500 --- 9,0
4000 --- 9,4
Valovi, obraščenost ali veter seveda te hitrosti precej zmanjšajo.
Pri plovbi naprej se obnese odlično, pri plovbi nazaj je potrebno dodati nekaj več obratov, da zagrabi. Pri jadranju je barka hitrejša cca 1 vozel glede na fix prop.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
kaj zaen primer pa AF pa dajete na propelerje? Jaz sem zdej Jotun priporoču prjatlu.Drag je ko svina sam pri H2Oju se je čudovito obnesel 2 let nazaj
Pa menda bom mogu tud propeler jaz menjat k vidm d je modern Kok se bo kej odprl po 2 letih v vodi,Kamen,alge pa to?Mene je mal strah teh gibljivih delov na zko važnem el.
Pa menda bom mogu tud propeler jaz menjat k vidm d je modern Kok se bo kej odprl po 2 letih v vodi,Kamen,alge pa to?Mene je mal strah teh gibljivih delov na zko važnem el.
-
Rok-11
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Na barki smo ob dobavi nove barke dobili na sail drive-u nek zložljiv dvokraki prop - ne vem pa znamke.
Po parih letih sem dal gor fiksnega dvokrakega, ker se tisto res ni obneslo - vendar je bilo to kar ohoho let nazaj - in lahko da so zdaj boljši.
Po spominu - mi zgleda podoben mehanizem kot flex-o-fold.
Problema sta bila dva - ker gre barka ven na čiščenje in antifouling le vsako drugo leto - v drugem letu ni več lepo deloval mehanizem, ker so se v njem naselile školjkice, ki so ga blokirale.
Zgodilo se je, da se spomladi sploh ni več zaprl.
Bog ne daj, da je ostal v zaprtem položaju - ker potem se ni več odprl, brez hudih obratov motorja ali pa malo ročne pomoči.
Drugo pa je bil vlek nazaj oz. "stopping power"; potrebno je bilo dodati veliko gasa oz. obratov, da je prop "prijel" - in od začetka je bil zanos v stran precejšen.
Res pa se pri hitrosti kar pozna - mislim da cca pol do 3/4 vozla.
Po parih letih sem dal gor fiksnega dvokrakega, ker se tisto res ni obneslo - vendar je bilo to kar ohoho let nazaj - in lahko da so zdaj boljši.
Po spominu - mi zgleda podoben mehanizem kot flex-o-fold.
Problema sta bila dva - ker gre barka ven na čiščenje in antifouling le vsako drugo leto - v drugem letu ni več lepo deloval mehanizem, ker so se v njem naselile školjkice, ki so ga blokirale.
Zgodilo se je, da se spomladi sploh ni več zaprl.
Bog ne daj, da je ostal v zaprtem položaju - ker potem se ni več odprl, brez hudih obratov motorja ali pa malo ročne pomoči.
Drugo pa je bil vlek nazaj oz. "stopping power"; potrebno je bilo dodati veliko gasa oz. obratov, da je prop "prijel" - in od začetka je bil zanos v stran precejšen.
Res pa se pri hitrosti kar pozna - mislim da cca pol do 3/4 vozla.
Jaz do sedaj kako sezono tudi nisem barke dal ven in seveda se je v takem primeru precej obrasla. S tem ko sem dal zložljivi propeler sem seveda se tudi sprijaznil, da bo zdaj barko treba dajati ven vsako leto oz. v primeru, da ne - bi moral spomladi propeler dobro ščistiti potapljač. Malo si moram tudi še preštudirati razne metode - recimo, da bi dal prek zime eno vrečo na propeler itd.
Po 2 letih ven (Hempel + Izola kjer raste ko pri norcih):

Po 2 letih ven (Hempel + Izola kjer raste ko pri norcih):

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta