Pridružim se posadki za nekaj dni

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Marko66
Poddesetnik

Pridružim se posadki za nekaj dni

OdgovorNapisal/-a Marko66 » To Jul 03, 2018 18:57

Zdravo,

Star sem malo čez 50 in razmišljam o nakupu jadrnice. V bistvu mi je to želja že celo življenje vendar ni bilo nikoli časa ali možnosti za to. Sedaj je nekoliko več časa, pa tudi možnosti so :). Vendar želim prej nekoliko bolje preizkusiti sebe na jadrnici in če so moji občutki še vedno enaki. Zato iščem nekoga ki bi me vzel v posadko in mi malo približal resnično življenje na jadrnici. Sam jadram že od malih nog, vendar nikoli na večji jadrnici, torej nimam nobenih izkušenj ali znanj z večjimi barkami, sem pa hitro učljiv in z veliko željo.

Torej če je nekdo ki potrebuje pomoč na jadrnici za nekaj dni v zameno mi pa pokaže kakšno je življenje jadralcev, me naj prosim kontaktira.

LP
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Pridružim se posadki za nekaj dni

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jul 03, 2018 22:43

Pozdravljen Marko
Glede na to, da si zelo lepo opisal svojo željo sem prepričan, da te kdo vzame vsaj za kakšen dan na barko.
Občasno povabim prijatelje na jadranje in moram reči, da so večinoma vsi navdušeni. Pred kratkim sem gostil malo mlajšo ekipo prijateljev in je bilo izjemno zabavno. Na koncu so vsi rekli, da je bilo najbolje, ko je zares pihalo in nas kar dobro polagalo.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jul 05, 2018 13:23

Jaz najbolj priporočam šolo jadranja, ponavadi gre za 3 do 5 dnevne tečaje, kjer tudi aktivno upravljaš z barko. Pred več kot 20 leti sem bil na takem tečaju, šli smo 3 znanci in po slabem tednu tečaja že znali sami izpluti iz marine, jadrati, sidrati in pristati nazaj na privezu. Cene tečajev tudi niso pretirane.

http://www.porta.si/zacetni%20vec.html

http://www.na-sa.eu/zacetni-tecaj-jadranja/
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Ne Jul 08, 2018 18:11

Tudi jaz razmišljam o tečaju to jesen.. Sedaj pa bi to temo izkoristil za vprašanje če kdo svetuje kakšno konkretno knjigo, da se seznanim s teorijo jadranja? Lahko je tudi v angleščini.

Hvala.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 08, 2018 19:42

Jadralni priročnik sem jaz parkrat prebral.Je fajn napisan tko da je tudi zanimiv za branje,ni le neka teorija pa izračuni pa .
Pa to mormo vsi vedet..ko nardimo izpit in še kak jadralni tečaj se zavemo da zelo malo oz skor nič ne vemo in pol se začnemo učit.Je pa šola ki jo ima Igor Orlov taka taprava.Človek je napisal knjigo,je vremenar,na olimpijadi je bil,atlantik je jadral...Živ leksikon..Jadra se na X35 ..
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Ne Jul 08, 2018 20:30

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jul 08, 2018 21:19

Ja tole je ponatis moj je že enih 12 let star.
Marko66
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a Marko66 » To Jul 24, 2018 09:57

Zal se ni nihce javil. Sem poskusal tudi na soli jadranja kot je bil predlagan link pa tudi ni odgovorov. Ce se se kdo premisli se se vedno priporocam .
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Ne Jul 29, 2018 14:56

marko imaš zasebno sporočilo...
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Ne Jul 29, 2018 14:57

navtik_borut napisal/-a:Tudi jaz razmišljam o tečaju to jesen.. Sedaj pa bi to temo izkoristil za vprašanje če kdo svetuje kakšno konkretno knjigo, da se seznanim s teorijo jadranja? Lahko je tudi v angleščini.

Hvala.

bofrut, imaš zasebno sporočilo...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Jul 30, 2018 14:07

navtik_borut napisal/-a:http://www.bukla.si/?action=books&book_id=1087

A je to ta?

Ja, to je Jadralski priročnik, ki ga je uredil Halsey Herreshoff.
Tudi jaz imam starejšo izdajo in vesel sem, da se knjigo da spet dobiti.
Vsaj v moji izdaji je bil tudi jezik (tudi slovenski navtični besednjak) izjemno lep.

Mogoče še najprej stopi do kake knjižnice (lahko pogledaš v katalog javnih knjižnic cobiss, kje imajo prost izvod) in si knjigo najprej izposodi in preberi; kasneje se bo najbrž tudi tebi zdelo vredno, da jo kupiš.

Dobrih knjig in drugih virov je sicer precej - samo jaz si jih običajno ne zapomnim. Da lahko pogledam in najdem kaj, kar se mi je zdelo dobro, ko/če spet rabim, jih napišem v seznam:
V teh dveh kazalih se povezave do neke mere ponavljajo; enega sem tudi pred kratkim posodobil, kar zadeva veljavnost povezav, pri drugem bo to še treba (in morda počistit nepotrebne ponovitve).

Meni je bila čisto všeč ta za začetnike iz Navtika plus - ki je še dosegljiva

Grega je pred kratkim dal še tole povezavo na dve temi forumu z možnostmi, kje vse lahko začneš. Ponudba je različna - od 'kruzerjev', na katerih se (lahko) spi in kjer jemlješ tud ravnanje z motorjem, sidranje in manevriranje v marini (če tečaj to obsega), mimo manjših ne-bivalnih jadrnic (recimo 17-21 čevljev, Elan, Seascape...), do majhnih dvosedov in enosedov, kjer je težišče na jadranju in često obravnava ravnanje samo na jadra. Na takih malih praviloma veliko bolje čutiš, kako dobro si kaj nastavil in v istem času narediš veliko več reči (ponovitev obrata ipd.), kot pri bolj velikih, tako da po moje ni toliko, kaj bi izbral, ampak bolj kdaj bi eno in kdaj bi drugo.

Da koga vzame s seboj kdo od članov foruma, kar je omenil in ponudil Nikola T. :
To je odlična možnost, ampak tako on kot še nekaj drugih ljudi, ki sicer veliko jadrajo in bi lahko koga vzeli s seboj, pa tega ne počno poklicno, je zdaj kje daleč južno po Jadranu in zato ta možnost do njihove vrnitve najbrž ni dosegljiva.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Sr Avg 01, 2018 20:02

Vzamem koga na jadranje, ki ga to resno zanima, veseli...
Kontakt na privat.
navtik_borut
Admiral

OdgovorNapisal/-a navtik_borut » Pe Avg 03, 2018 07:38

Hvala Saillord! Sem prejel tvoje sporočilo. Pravkar odpisal. Mogoče se pa tukaj zbere kakšna ekipa začetnikov, seveda proti plačilu in preživimo kak fajn konec tedna pod jadri.

Lp.
Leonardo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a Leonardo » Pe Avg 24, 2018 11:13

Marko66 imaš zs.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Po Avg 27, 2018 12:34

Marko66 napisal/-a:Zal se ni nihce javil. Sem poskusal tudi na soli jadranja kot je bil predlagan link pa tudi ni odgovorov. Ce se se kdo premisli se se vedno priporocam .

Marko kontaktiraj me na privat.
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost