Saildrive tesnilo - menjava

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Kovač
Admiral

Re: Saildrive tesnilo - menjava

OdgovorNapisal/-a Kovač » Sr Jan 26, 2022 22:45

Tko kot je na youtube povezavi k jo je dal Sailman33 in zapis od Iztoka, se vse natančno ujema.

Enostavno napisano, enostavno prikazano, vse lepo in prav samo največji fiber imam pa pred tem, ko je treba losat šraufe, navoje, ventile ... ko je ziher vse zapečen gor ku pr norcih. Sem videl lani kako je blo zajeban losat pripone od jambora. Jao jao , gretje in razne žavbice da je popustilo...

Vseeno, se mi pa zdi, da je potrebno saildrive prpelat domov in v delavnci poštimat propisno.
Un anglež je to kr zunej na improviziranem ponku neki čaral. In pol še reče, de ga je mal zajebu k mu je veter nanesu ene smeti od čišcenja, gor na stožčast ležaj.. Čisti flegmatik :-)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 27, 2022 20:36

Če je olje čisto,brez vode,se preventivno menja semering na osi propa,drugje mislim de voda not ne more.Pa v moji nogi je bil dovod vode za hlajenje motorja zaprt in narejen nov vsis v trupu,ker je Mečka rabila več hlajenja.Če hladite na vsis skoz nogo je fajn vse cevi spucat,ko je že na ponku.Ležaje se preventivno po moje ne menja.LP
Ventile pa tko pazljivo odfibraš in jih sploh ne razdiraš.Pazi edin da ne zarežeš v poliester.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Jan 27, 2022 22:19

https://m.youtube.com/watch?v=o_Bv7_tAOY4
v 12 minuti tega filma ravno razlaga, da ima preventivno poleg hlajenja skozi peto, tudi T-komad in dodatni ventil, da lahko zajema hladilno vodo še na drugem dovodu, če bi se skozi peto saildriva kaj zamašilo.

To se mi zdi dobra, dodatna varovalka.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 27, 2022 23:08

Kovač napisal/-a:To se mi zdi dobra, dodatna varovalka.

In še ena luknja v trupu :? Velika večina te "rezerve" nima. Nisem pristaš tega.
Treba je skrbeti za čistočo hladilnih rež na peti. Vsake toliko pobezat, da odpadejo školjkice, redno čistiti filter morske vode itn. Po manualu točno piše, na koliko ur/let je treba sčistiti toplotni izmenjevalec, izpušni kolektor. Čim opaziš nenavadno delovanje, npr. slab curek na auspuhu ali pregrevanje motorja, je to znak, da je treba lepo vse sčistiti. Vstop hladilne vode je samo en od členov in redko toliko zataji, da ne bi nič teklo, razen če ne nabašeš pvc vrečke, kar pa se da hitro odstranit. Običajno se sistem postopoma maši in pretok pada.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Jan 27, 2022 23:26

Marchi napisal/-a:

Po manualu točno piše, na koliko ur/let je treba sčistiti toplotni izmenjevalec, izpušni kolektor.

Ravno danes sem malo preletel manual in je res natančno opisan ravno ta postopek.

Z veseljem se ga bom lotil, takoj za tem ko poštimam zamenjavo gume S drive.

btw , vseskozi pišem Saildrive "bimbo ", v manualu sem šele videl da je pravilno S drive :-)
sailman33
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana - Pula (Bunarina)

OdgovorNapisal/-a sailman33 » Pe Jan 28, 2022 10:08

Marchi napisal/-a:

In še ena luknja v trupu :? Velika večina te "rezerve" nima. Nisem pristaš tega.
Treba je skrbeti za čistočo hladilnih rež na peti. Vsake toliko pobezat, da odpadejo školjkice, redno čistiti filter morske vode itn. Po manualu točno piše, na koliko ur/let je treba sčistiti toplotni izmenjevalec, izpušni kolektor. Čim opaziš nenavadno delovanje, npr. slab curek na auspuhu ali pregrevanje motorja, je to znak, da je treba lepo vse sčistiti. Vstop hladilne vode je samo en od členov in redko toliko zataji, da ne bi nič teklo, razen če ne nabašeš pvc vrečke, kar pa se da hitro odstranit. Običajno se sistem postopoma maši in pretok pada.

Strinjam se, da je pri S-drive vgradnja dodatnega hlajenja z vgradnjo še ene luknje za vsis morske vode nesmiselna. Treba je hladilni sistem redno vzdrževati.

Će pa si "ziheraš" in je v bližini S-drive kakšen vsis morske vode (za WC ali pipo za mosko vodo v kuhinji), pa lahko izvedeš bypass z T-kom, ventilom in cevjo. Ali pa imaš ves material za bypass med rezervnimi deli pripravljen.
Po tem ga po Murphiju sigurno ne boš potreboval.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 28, 2022 10:27

Vsis saildrajva (skrajšano S-drive) ima običajno na vsaki strani tri vstopne luknje in spodaj še eno, skupaj 7.
Slika
Slika

Vsis na dnu barke pa ima takole
Slika

Res je, da je vsis spodaj obrnjen v smeri plovbe in tako zajema veliko vode. Po drugi strani pa ravno zato pobere vso svinjarijo.
Kot praviš Sailman33, se plan B vedno da naredit, samo kakšno cev je treba imeti na zalogi in pa zavedanje, da so vsi vstopni ventili pod vodno gladino :wink: , da ne bi bilo kakšne panike in naredimo iz jadrnice, podmornico.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 28, 2022 10:55

Marchi napisal/-a:
Slika

Res je, da je vsis spodaj obrnjen v smeri plovbe in tako zajema veliko vode. Po drugi strani pa ravno zato pobere vso svinjarijo.
Kot praviš Sailman33, se plan B vedno da naredit, samo kakšno cev je treba imeti na zalogi in pa zavedanje, da so vsi vstopni ventili pod vodno gladino :wink: , da ne bi bilo kakšne panike in naredimo iz jadrnice, podmornico.

Tukajle bi samo opozoril, da vsis kot je na sliki pri jadrnicah ne sme biti obrnjen v smeri plovbe. V kolikor bo tako obrnjen ti bo zalilo motor med jadranjem. Poznam primer ko se je to zgodilo. Razen če ne misliš vsakič pred jadranjem zapirat ventila.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 28, 2022 11:03

evovii napisal/-a:
Marchi napisal/-a:
Slika

Tukajle bi samo opozoril, da vsis kot je na sliki pri jadrnicah ne sme biti obrnjen v smeri plovbe. V kolikor bo tako obrnjen ti bo zalilo motor med jadranjem. Poznam primer ko se je to zgodilo. Razen če ne misliš vsakič pred jadranjem zapirat ventila.

Reže so obrnjene vzporedno s smerjo plovbe in obrnjene nazaj, to sem mislil. A niso?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Jan 28, 2022 11:23

Marchi napisal/-a:
evovii napisal/-a:
Marchi napisal/-a:
Slika

Reže so obrnjene vzporedno s smerjo plovbe in obrnjene nazaj, to sem mislil. A niso?

Ja reze morajo biti obrnjene nazaj. Glede na tvoj zgornji opis bi lahko kdo narobe razumel.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jan 28, 2022 20:18

Evo še en mojster za menjavo tesnila in rihtanje saildrajva.
https://youtu.be/cxqHqOwC78c
luna
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a luna » Po Jan 31, 2022 16:57

zdravo
Jasat sem pred leti to napravil sam z pomočjo sina .Prihranek jje bil skoraj tolikše kot je bila vrednost tistega tesnila .To sem naredil na motorju dvo cilider labordini .Mislim da sem delav ccm 8ur .največja težava je prestaviti motor ,da lhko na suho dibiš sel drive.Mislim da sama zamenjava niti ni bila velika znanost .Ob tem sem zamenjal tudi poškodovane nosilce motorja in enega sell drivu .to mi je potem še nekaj let kar vredu služilo .
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Feb 01, 2022 07:09

Ko sem pred dvema letoma odmontiral motor (Lombardini) za na servis, sem pod zadnja pritrdila, ki sta sicer v zraku, če imaš saildrive, podložil les. Tako sem lahko motor potegnil toliko naprej, da sem izvlekel vhodno gred od saildriva in ga potem s škripcem izvlekel ven. Peto sem pred tem podložil, da ne obvisi na manšeti.
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Feb 01, 2022 07:52

Sem preko vikenda ornk pregledal situacijo okrog motorja in dejansko je najbolj zajebano, kako podložit motor, da ga v ravni liniji lahko potegneš še naprej.

verjetno gre lažje če predhodno losaš vijake obroča na S -drivu , da gresta potem bolj kamot narazn , ker ti guma da mal manevra?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti