OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 25, 2022 21:32
14.junij 2020,dan ko sem zadnji prispevek v tole zgodbico življenja napisal..
Pa naj ne bo zadnji,veliko se je od takrat zgodilo,zaletu sem se z avtom,dobil korono,delal razne bedarije pri bajti in..DOBIL DVE ČUDOVITI VNUKINJI..Ma to je pa občutek..pr stari mami spat haha..
No, obe sta že jadrali in motorirali z nami,mlade je treba zakurt ..9 in 11 mesecev imata sedaj in še nimata prehudih pripomb..
Pa tudi nova jadra je dobila lani moja Dalmata,imela je pa zelo poraščen trup lani,ko smo jadra testirali.Ma odkrito ,ni bilo neki presenetljivo bolje..veš de je moja mamika takoj strokovno ocenila ,de sem brez veze vrgu dnar stran,ker so za nas bila ona jadra še dobra.No sej roko na srce ,niso bila tko slaba.Genovi sem menjal uv,došil je Pero spužve,da je lepo pobirala trebuh..Glavno je bilo mal bolj dotrajano a ok..
No ,letos junija je bila pa barčica zunaj.Moja sinova sta jo spustila čez roke in mašine,vnukinja je sodelovala na varni oddaljenosti,da nebi ogrozili njeno zdravje.No resno,uporabljamo ornk sesalce in brusilnike Mirka,maske..tako da se nekak mirkamo..Barka je bila milo rečeno grda,poraščena..mal smo af testirali v bistvu pa je po 4 letih bil že res u kur..pa Umag je katastrofa ,kok je živo vse..No,kot napisano barka lepa u nulo,2 barvni af gor hehe,narjeno vzorno res..sem jo dal v vodo,segrel motor in prtisnu do daske..ni glih zglisirala ampak hehe v ovinku na polni hitrosti je pa centrifugalna sila na kobili nardila svoje..barko je nagnilo, ko motor v ovinku..jes dobra bo..zdej pa kr pridte taljani,pa da se takmičimo...
Pride dan ,ko sva z ženo odrinila na dopust .Tri tedne u kosu..Upam na vreme,zaščitnikom se priporočim..in res so naju čuvali in barko tud.Vse je bilo super skozi ..Sedaj nisem več tako podivjan,da bi se odvezal takoj ko palubo začutim pod nogami in se neb ustavu vsaj pred Rovinjem..in mamika je tud bolj zadovoljna tako..Pol se naslednje jutro skopava,pojeva poooočas zajtrk,spijeva v miru kavo in odveževa,ter provo obrneva na jug..Dalmacija prihajava..Lahke sapice,barka gre ko puščica..Na jug je vedno lažje,ko nazaj domov,ko naju spremlja severozahodnik in morava skoz orcat.Ampak,čutim, da je z barko drugače,da je ko ena taka razigrana kobilica ..poskusim peljati v veter..tud do 18 stopinj komi od vetra se jo je dal peljat.Veliko pomeni tak podatek ,ko se vračaš in delaš ćist druge rute u veter.
Prideva blizu Prviča,veter jugovzhodnik ene 12 do 15 vozlov.Pred nama Oceanis 47 čarter.Krava ornk velika,gor enih 6 pobov ki so želeli puncam pokazat kako bojo sedaj nascali starga pleškota z manjšo barko.Kar precej so šli v veter jaz sem moral pa še bolj,če sem se jim hotel pribljižati.No pa dejmo..Zategnem genovo na hard,škotino pomaknem na priveterno stran,glavno jadro,klasika ful batten,letvicam štelam pritisk ,zategnem tud res ornk..Barka je razumela,de more dat vse od sebe.Pomikava se bolj u veter kot oni in jih še dohitevava.Fin občutek,pa lepo je blo tud mamiko slišat..ti sej ti greš velik bolj u veter sedaj..ne to pa nisva mogla s tastarimi jadri,kje pa nikol tko..O hvala Bogu tud mami je spregledala ,de nisem dnar za jadra stran vrgel.Pobje skačejo po barki,sedejo na priveterni bok punce..al nene niso starčku pobegnili.Tiščal sem v veter tko, da sem se dvignil ene 50 m nad njih,pol pa sam odpustil za 10 stopinj..je barka opazno hitreje zaplula mimo njih.Jim kr ni blo jasn hehe.Lepo sva jim pomahala,oni so pa kao na Zlarin obrnili..
Sedaj,ko je bil res čist trup ,se je pokazala prava vrednost novih jadr in Podunavčevega dela.Res dobro vlečejo in če kdo razmišlja o novih flikah, bo sedaj čas za nabavo.Priporočam Supreme sails..Pero res ve ,kaj dela.Ni najcenejši ampak je naredu en majster werk in sej vsi vemo..Ko se dobi par bark skup je tkoj mičken regatice tko za hec in je lepo pr duši, če grejo stvari prav.
Lep dopust je bil,Bog daj jih še veliko.47 litrov nafte sem pokuru do Drvenika in nazaj pa še par manjših fur do poreča pa tko je vštetih pred dopustom.Vse je klapalo in zadovoljna,obogatena z lepimi spomini in temno morsko farbo sva zakurblala Škodo in se vrnila v stvarnost delovnega vsakdana..
Lep večer želim prjatli in upam de nisem bil predolgočasen..
Iztok