Rabil bi en tehnični nasvet glede montaže oz. rešitve vpetja za genaker. Poleg standardnih jader imam na barki še viharni flok in špinaker, pred kratkim pa sem imel priliko, da poceni kupim skoraj nerabljen genaker. Genaker sem kupil predvsem zato, ker večino časa jadram sam ali pa z taboljšo polovico in je z špinakerjem kar precej dela za dva.
Torej... na barki imam klasično genovo, torej ko jo poderem ostane samo zajla, ki vodi do jambora (prednja pripona). Kako se jadra z genakerjem mi je povsem jasno prav tako način vpetja, vendar, ker na moji barki nimam predvidenega mesta za pritditev genakerja na klunu ne vem kako bi rešil problem... imam naknadno montiran nosilec za sidro vendar ne bi rad pripenjal spodnjega rogla jadra na ta nosilec, ker imam občutek, da ni dovolj močan in ne bi zdržal obremenitev....
Torej par vprašanj:
- Ali bi bilo smotrno narediti račji klun oz ojačati nosilec sidra ali pa se zgledovati po regatnih jadrnicah in narediti drog (bowsprit), ki bi ga naknadno vpel na palubo ?
- kakšna naj bi bila minimalna razdalja med zajlo (pletenica, ki vodi do vrha jambora) in genakerjem? Tukaj predvsem mislim na razdaljo med vpetjem pletenice in vpetjem genakerja?
- Nekateri imajo fiksno pritrjen spodnji rogelj genakerja, nekateri pa gibljivega (dviganje in spuščanje genakerja).. katera verzija bi bila bolj primerna?
Barka pa je Rivetto, slika je na voljo tudi na forumu (pa ne taprva
V kolikor se je že kdo ukvarjal s podobnim problemom bi bil vesel vsake informacije. Drugače pa bomo še kakšno rekli danes na srečanju.
Lp Andrej