Beli dim iz auspuha - saildrive - vodna pumpa

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Apr 16, 2011 07:07

Kako smo včeraj preizkušali (s slikami) prilepim jutri (zdajle v Bohinj barke Mini-12 v vodo).

Ugotovitev - vse je normalno, če obideš pot skozi peto.

Obiti ta konec - še ena luknja in ventil (fi 30, razen cevi skozi peto, ki je iz neznanih razlogov tanjša, je vse cevje itn. slanovodnega hlajenja tega premera), drug filter slane vode in problem rešen, vzdrževanje kasneje poenostavljeno. Mimogrede, to je rešitev, ki jo ima Volov-Penta za isti tip motorja, kadar poganja os, ne SailDrive.

Nekateri njihovi (močnejši) motorji s SailDrive v prvih rahličicah (ko so imeli zaplete s pretokom vode, so imeli enako rešitev s posebnim ventilom, ki ni šel skozi peto, dokler niso tistega razštrikali. BG info pravi, da je tista cev skozi peto v veliki meri za pocenitev začetne montaže (vse samo v eno okroglo luknjo...)

Vprašanje - ali v tem primeru lahko pride do preslabega hlajenja zobnikov, ki preusmerijo os vrtenja v peti?

Tako, zdaj pa šibam.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Apr 16, 2011 18:02

Če so samo zobniki, po moje sploh ne rabijo kakšnega hlajenja, tako kot ti manjši manjalniki za motorje do 50HP, tam ni hlajenja. Razen če ni neko hlajenje z oljem, potem pa ja, ne vem kako imajo to pete rešeno.

Kaj pa če narediš zunanji zajem vode phi 30 in združiš dotoka preko nekega Y, ali T komada.
Nazadnje spremenil Gaso, dne So Apr 16, 2011 18:05, skupaj popravljeno 1 krat.
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Apr 16, 2011 18:05

tako je tudi dejal mehanik. To je celo podkrepil s tem, da so pri novih D3 motorjih z z pogonom v začetku svetovali direkten priklop vode, ne preko noge, ker so imeli neke težave z linijami.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Apr 16, 2011 18:08

Ne poznam te noge, kako je narejena, samo po moje sploh ne rabi hlajenja, pozanimaj se pri proizvajalcu, drugače pa naredi direkt mimo noge, phi 30.
Ali si pa sčistil kanale v nogi za hlajenje, da ni kakšna PVC vrečka notri,
MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » So Apr 16, 2011 18:26

Ej ne me jezit!
Ko sem letos dal barko ven in mislim, ne vem že kdo glej temo zgoraj mi je to svetoval, naj očistim nogo.
Morjeplovci so mi dali veliko koristnih nasvetov.

Naročil sem mehaniku naj spuca nogo. :!: Ta pa je dejal, da je zlil vodo skozi luknjo v nogi in da teče, da ni zamašena in jaz naivčina sem mu verjel.:?
Nasvet je bil, da naj s kislino prepucam nogo, toda si nisem upal, ker se bojim, da bo ražrlo Al.
-----
Da dobro prepucas peto, moraš motor sneti, ga potegniti v kabino, nato odmontirati nogo iz trupa in jo potem razdreti. Nato se šelej vidi v kanal. Nato ga s palico ali nečem podobnim "predrkaš". To je vsaj 5 dni kopnega in ....
-----
Toda kdo garantira, da se ne bo zgodilo spet jutri
-----
Nekaj sem se naučil, da moram vedno svetiti zraven, če hočem, da bo vse OK :!:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Apr 16, 2011 18:41

Mislim, da je najlažje in najsigurneje narediti direkt vsis phi 30, tako nimaš zmanjšanega pretoka in si siguren kaj maš, tudi čiščenje takaga vsisa je bistveno enostavnejše. Vseeno pa mislim da ni potrebno s kislino čistiti noge, ne zato ker bi jo razžrlo, ampak ker se s tem čisti kamen, ker pa skozi nogo le zajema vodo, tu ne more biti izločanja kamna oziroma se ga z leti zanemarljivo nabere in sigurno ne more vplivati na pretok, to se izloča le na stiku z vročo površino oziroma tam kjer se izmenjuje toplota. Vprašanje kako zgleda zadeva znotraj noge, meni glede na mehurčke v cevi zgleda kot da bi se nekje v nogi zajemal zrak. Zato je najsigurneje narediti nov vsis phi 30.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Apr 17, 2011 12:55

Slike pridejo zvečer, zdajle grem še čačkat en računalnik, in od tam bom lahko kaj napisal, slik pa najbrž še ne bom mogel dati gor.

Gaso napisal/-a:Če so samo zobniki, po moje sploh ne rabijo kakšnega hlajenja, tako kot ti manjši manjalniki za motorje do 50HP, tam ni hlajenja. Razen če ni neko hlajenje z oljem, potem pa ja, ne vem kako imajo to pete rešeno.

Kaj pa če narediš zunanji zajem vode phi 30 in združiš dotoka preko nekega Y, ali T komada.
Gašo, upam da imaš prav okrog prvega. Admin je pred nekaj časa napisal en prispevek o menjalnikih, tam je mislim tudi formula o pričakovanem izkoristku in iz tega bom - ko utegnem - izračunal, koliko W toplotnega pretoka bo treba odvesti, ampak upal sem, da bo kdo od strojnikov lahko kar ocenil.

Malo bo sicer treba še razmisliti, kam točno dati ventil. Ko smo se pogovarjali zadnjič, smo mislili samo na to, da mora biti tudi pri nagnjeni barki vedno pod vodo, na vodni tok in vrtinčenje za kobilico in podobno.

Treba bo pa pomisliti še, da se bo na poti (in v nevarnosti, da se odlomi) vsakič, ko bo - recimo čez nekaj let po načrtu servisiranja v navodilih - treba menjati neko tesnilo v peti, in zato treba izvleči motor.

Nasvet za Y komad, kjer potem lahko preklopiš, da črpa z ene ali druge strani je pa dobra razširitev izbir za skoraj nič dodatnih stroškov, in če se izkaže, se to lahko vstavi kadarkoli kasneje.

To tudi ni komplikacija, ki bi povečevala verjetnost okvar (več elementov, ki lahko crknejo imaš, večja je verjetnost, da bo vsaj eden crknil --> KISS = Keep it simple, s...).

O ostalem, kaj je kdo mislil, da bi še lahko bilo v nogi in kaj od tega bi lahko sprala kislina pa takrat, ko bom utegnil nalimati tudi fotke.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Fotke, kako je bilo s pretokom slane vode

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Apr 19, 2011 21:44

V petek nekaj minut po osmi uri odhod iz Ljubljane v Piran.

Z Mic-Tic-om izplujeva, prav prijetno piha. Dvigneva in približno nastaviva jadra, ampak ko hočeva zaviti proti Kopru, se pokaže, da zunaj piha ravno iz tiste smeri. Kolikor imava jader zunaj in kolikor je stara genova pretegnjena, da gre barka samo kakih 60° v veter, je hitrost v smeri proti Kopru (VMG) premajhna, da bi ujela dogovorjeni čas srečanja z mehaniki, treba bo torej na motor.
Slika

Problem je - seveda - še vedno beli dim pri več kot 1500 vrtljajih; pri manj vrtljajih pa barka ne gre več kot dobrih 5 vozlov in s tem bova ravno nekako ujela dogovorjeni čas - no ja, je pa to prilika za spet malo potrenirati krmarjenje na krmilno kolo, česar se jaz ne branim.

Vsa čast mehaniku, ki se je tokrat ukvarjal z mašino (ko se spomnim imena - mislim da ni Egon, je pa nekaj zelo podobnega, mogoče Evgen).

Po vrsti je izločeval reči, pri katerih bi lahko vdiral zrak, najprej tiste, s katerimi je bilo pri preizkusu najmanj dela itn., nato postopno ostale.

Začeli smo s temle
Slika

Še malček od bliže - tole je koleno z ventilom na vrhu, ki (naj) takrat, ko črpalka ne dela, spusti zrak vanj in tako prekine vezno posodo oziroma natego, ki bi sicer ob poškodbi ali snetju cevi pod vodno gladino v motornem prostoru lahko zalila trup.
Slika
Kadar je motor tekel, je bilo že pred temle v cevi videti mehurčke.

Sneta odvodna cev s tega kolena je bila za ta preizkus priklopljena na dovod v filter morske vode - to je črna reč na levi strani slike
Slika

Preizkus: še vedno premajhen pretok, mehurčki pred in po filtru morske vode, vtis, kot da jih je nekaj več v cevi po filtru kot tisti pred njim.

Naslednji postopek je bil priklop cevi z ventila iz pete pogona
Slika

čez reducirko na dovodno cev črpalke morske vode, s čimer obidemo tudi filter morske vode. Tole je bilo najbrž slikano že, ko je bil motor v pogonu, mislim da se vidi 'mehurčkovje' v cevi.
Slika
Ni jasno, od kod bi se ti mehurčki lahko vzeli (nobenih odprtin, nobenih mogoče problematičnih delov več, tisti spoj ali dva vse zatesnjeno, peta več kot solidno pod vodo), kar se nas trenutno tiče jih je mogoče kdo načaral - v glavnem tukaj so, čeprav kolikor lahko vidimo nimajo od kod priti.

Za naslednji preizkus je mehanik šel kupit recimo 4 m dolg kos cevi (fi 30), ki je bila zdaj priklopljena na dovodno cev v črpalko morske vode (tudi fi 30) na mestu, kjer bi bila ta običajno priklopljena na filter morske vode,
Slika

tam, kjer je bila pri prejšnjem preizkusu čez reducirni člen priklopljena na cev z ventila iz pete pogona.
Slika

in skozi okno kabine na krmi spuščena v morje.
Slika

Zdaj izpušna cev bruha vodo, ko jo je prej pljuckala, tudi nič več mehurčkov v ceveh.
Slika

Jasno je, da je zamašena pot morske vode skozi peto. Ampak...

Ko je bila barka v času servisa več kot en teden zunaj, je mehaniku (na osnovi info s foruma) 'težil', naj to sčistijo; mehanik, ki je tedaj delal servis, je skozi ventil v peti nalil vodo in ker je pritekla skozi, rekel, da ni razloga za to.

Temeljito sčistiti kanal(e) skozi peto naj bi pomenilo peto prej razdreti; za to pa bi bilo treba umakniti motor iz motornega prostora.

Po 'voznem redu' vzdrževanja naj bi v sedmem letu uporabe to bilo treba narediti, da se zamenja neko tesnilo, in barka je približno toliko stara...

Ko bi bila peta razdrta, bi se šele videlo v kanal(e), po katerih prihaja voda iz pete, in tudi, kaj je notri. Se je v kanalu za dovod vode naselil kak leščur, ki je zdaj zrastel toliko, da se ne strinja več s 'prepihom' in zapre prehod?

Dalje, od kod mehurčki tudi, ko je cev do črpalke slane vode priklopljena neposredno v peto, tam pa je pod vodo in teoretično nima od kod vleči zraka? Je lahko podtlak tako velik, da del vode upari, kot pri kavitaciji?

Prognoza za razdiranje pete je: še enkrat barko na kopno (dvig in spust), več dni na kopnem, mašino ven in not ... pa še čas, ko bi mehaniki utegnili, ni ravno blizu (menda sta dva na bolniški) in Mic-Ticu taka prognoza ni bila ravno v veselje. Pa tistemu tesnilu ki bi ga bilo pri tem treba menjati zaenkrat tudi še nič ne kaže, da bi kaj manjkalo.

Rekel je: pa človek bi enostavno naredil luknjo mimo vsega tega in nanjo priklopil tole naprej.

Mehanik je trenutek pomislil in rekel, da je pravzaprav točno tako narejeno pri motorjih istega tipa, ki poganjajo os in ne saildrive pogona.

Ko smo še malo razmislili, je bila ta možnost taka:
    Luknja fi 30, ventil fi 30, drug filter s cevmi fi30 (sedanji ima tanjšo cev do ventila nad peto, ki ima tudi manjši premer, se pa ne spomnim točno koliko);
    namesto dviga za teden ali več in potem spusta nazaj notri samo dvig, izvrtanje luknje in vgraditev ventila kar na dvigalu in potem čez pol ure-uro spust nazaj v vodo, kar je ceneje,
    namestitev drugega filtra in povezava vsega skupaj na vodi
    morebitno razdiranje vsega skupaj in čiščenje (ali vsaj slikanje kot zanimivost) kanalov za hladilno vodo v peti ko bo nekoč res treba menjati tesnilo

Opazno ceneje za popravilo, z vso potjo fi 30 boljša pot morske vode, verjetno lažje in boljše za vzdrževanje. Možen problem, če je treba kaj v peti hladiti s prisilnim tokom morske vode - na to možnost ga je opozorilo nekaj tistih, ki jih je po telefonu vprašal za mnenje.

Pa kam dati luknjo, da ne bo pogledala iz vode, če bo barka nagnjena ali na kakem valu, pa da zajema vode za hlajenje ne bi zezali kaki vrtinci za kobilico, pa da ventil ne bi bil napoti pri kakem jemanju motorja ven, pa ali je kak tehnični razlog, da sta premer ventila nad peto in cev do filtra slane vode od oka pol toliko debela kot vse cevi od tam naprej ...

Mic-Tic, kip misleca, z mešanimi občutki...
Slika

Zdaj zagotovo vemo, da je zamašena pot morske vode za hlajenje skozi peto. To pomeni, da je Mic-Tic imel prav, mehanik, ki je takrat delal servis in je rekel, da je peta prehodna, ni imel prav.

Ampak ali bi predrezanje skozi luknjice na peti kaj pomagalo? Bi se pri tem, kar so vedeli tedaj, spravili snemat motor in razdirat peto? Bi takrat on to naročil - in plačal? Koliko bi to sploh stalo?

Je bila menjava črpalke slane vode res potrebna, ali bi bila še za nekaj časa dobra, če peta zdaj ne bi bila tako neprehodna, da menda podtlak kar iz morske vode in ne iz kake špranje vleče mehurčke?

Ali sme obiti saildrive ali tisti vodni tok mora hladiti kaj v peti?

Ob vračanju v Piran nič več uporabnega vetra, ker so cevi nazaj kot prej, spet le 1500-1600 vrtljajev. No ja, vseeno dobro 'ponucan' dan.

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Apr 20, 2011 12:59

Meni pa pri tistem "oddušnem" kolenu oz. po cevki, ki je speljana vstran, preveč curlja in se sčasoma nabere kar nekaj vode v kaljuži.
Kaj bi to lahko bilo?
Tvoja 2., 3. in 4. fotka.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Apr 20, 2011 14:36

No super, ste vsaj ugotovili kaj je narobe. Škoda da niste pred nabavo nove pumpe naredili ta test z cevjo. Kolikor vidim je veliko sranje s peto in to sčistiti, prevelik poseg. Jaz moram skoraj vsako sezono čistiti vsis, ali mi noter potegne kakšno vrečko, enkrat pa mi je celo meduzo, ne predstavljam pa si kako bi bilo če bi bila peta.
dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Apr 20, 2011 20:15

Marchi napisal/-a:Meni pa pri tistem "oddušnem" kolenu oz. po cevki, ki je speljana vstran, preveč curlja in se sčasoma nabere kar nekaj vode v kaljuži.
Kaj bi to lahko bilo?

Demontiraj zadevo, razstavi, očisti in sestavi. Not boš našel eno tanko opno pod katero se ponavadi nabere sol. Pazi vrstni red tesnila in opne.
Če bo še vedno puščalo pa se je verjetno opna deformirala in ne tesni.
Kupi novo.

L.p.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Apr 20, 2011 23:52

Vsaka stvar rabi vzdrževanje. Torej razdrite, spucajte, zamenjajte tesnila...popravite in ne modrujte, kaj se splača, ker boš tako ali tako ugotovil, da je še par stvari za porihtat in ne samo to kar si ta hip misliš.
Vedno se tako izkaže, zato sem pristaš preventivnih tudi večjih servisov.
Itak pa je te drive treba servisirat na 5 let!!
LP NT

PS: Mehurčki so nastali zaradi kavitacije v črpalki zaradi podtlaka! To je prvi znak, da so (do)vodi zamašeni.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Apr 21, 2011 07:22

dinksi napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Meni pa pri tistem "oddušnem" kolenu oz. po cevki, ki je speljana vstran, preveč curlja in se sčasoma nabere kar nekaj vode v kaljuži.
Kaj bi to lahko bilo?

Demontiraj zadevo, razstavi, očisti in sestavi. Not boš našel eno tanko opno pod katero se ponavadi nabere sol. Pazi vrstni red tesnila in opne.
Če bo še vedno puščalo pa se je verjetno opna deformirala in ne tesni.
Kupi novo.

L.p.

Večina ostalih pravi, da je največkrat kriva samo sol v ventilu, in zato nekateri za prvi korak priporočajo enostavno spiranje z veliko sladke vode.
If it is the type with the valve in it, and not venting overside, yes, just remove it and wash it in warm soapy water to remove any salt deposits. The salt deposits are what others have referred to when getting a small leak.

Tukaj ]je pa tale sestavnica, da boš lažje sestavil nazaj :wink: .
Slika

V tisto koleno tanka cevka - takrat ko motor ne deluje in je v kolenu podtlak, ker je nad vodno gladino - spusti zrak, s tem pa prekine natego, zaradi katere bi sicer lahko v motor oziroma v barko pritekla voda skozi izpuh (na katerem ni ventila, da bi ga lahko zaprl, ko je barka prazna na privezu).

Ko motor dela, črpalka tvori nadtlak, ventil pa bi moral preprečiti, da pride voda skozenj v tanko cevko - pri Mic-Ticu to OK, pri tebi pa solzi.

Nekateri drugje so imeli idejo, da bi tanko cevko, če solzi, vtaknili v kako posodo, da se voda ne bi razlivala v kalužo. Tega strogo ne početi. če koga slučajno popade taka ideja, da ne bi imel vode v kaluži, namesto da bi popravil ventil.

Če namreč konec tanke cevke ni v zraku ampak v vodi, skoznjo ne more potegniti zraka v koleno, ne prekine natege - možnost za biiiig sh.t.

Iste vrse big sh.t, samo še večji, bi bil, če bi kdo pustil tako barko stati dovolj dolgo, da bi višina vode v kaluži na dnu barke dosegla konec tiste tanke cevke...

Nikola Tesla napisal/-a:PS: Mehurčki so nastali zaradi kavitacije v črpalki zaradi podtlaka! To je prvi znak, da so (do)vodi zamašeni.

NT, najlepša hvala za ta info - jaz nisem imel predstave, če taka črpalka razvije dovolj podtlaka za kavitacijo ali ne.

MicTic
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a MicTic » Če Apr 21, 2011 17:38

V četrtek 28.04 je dan D. Vas obvestim ali bom :D ali :cry: , vsekakor bom pa :twisted: na mehanike.

Lepe praznike vsem in se vidimo na H2O z primesjo NaCl in ostalih primesi. Ker bo veter ne bom rabil veliko motorja
:idea:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Apr 21, 2011 21:30

Eno leto nazaj sem pri izplutju s priveza zaznal čuden zvok motorja. Takoj sem pogledal, koliko vode mi meče ven. Nič!!! Še predno smo izpluli iz marine, sem počasi, z nizkimi obrati zavil nazaj na privez. Takoj sem odprl motorni prostor, zaprl ventile za hlajenje motorja in snel cev. Ko sem odprl ventil pri sneti cevi, ni pritekla niti kapljica vode :shock:
Epilog: iz cevi sem potegnil neko sluzasto, želatinasto, kot kalamar podobno stvar. Po tej operaciji je bilo vse OK.

Zato se še kako strinjam z Nikolo Tesla, da barke rabijo veliko pozornosti in vzdrževanja. Ne samo spomladi!
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti