Kater motor obdržati za jadrnico?
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Kater motor obdržati za jadrnico?
Če prav razumem je prioriteta tender. Če se kaj zgodi glavnemu motorje, to nekako rešiš z vsakim malim motorjem.
NASA napisal/-a:Če prav razumem je prioriteta tender. Če se kaj zgodi glavnemu motorje, to nekako rešiš z vsakim malim motorjem.
Ja, tako je.
Če ti crkne notranji dizel, odjadraš do bližine sidrišča, marine ..., ob bok barke privežeš tender z motorjem in pošlepaš barko kamor želiš (na kratke razdalje). Če ni vetra, ga počakaš
Pred marino lahko pokličeš tudi mornarje, da te pridejo pošlepat do priveza. Žal, običajno to nekaj stane. Lahko pa tudi pomahaš mimoplutajočemu in ga prosiš za pomoč. Morjeplovci si pomagamo, brezplačno
p.s. Običajno se da napako na motorju odpravit in dobro je poznati svoj motor in znati odpraviti običajne težave. Motoroznanstvo je del mornarskih veščin
Marchi in ostali hvala.
Ja nekaj motoroznastva imam, posebaj na dizlih- traktor
Ja nekaj motoroznastva imam, posebaj na dizlih- traktor
- modro morje
- Viceadmiral
- Kraj: Ljubljana - Krk
Imam isto skrb, isti problem, barka 10.5m, 5.5tone. Ker je škoda žrtvovati del kopalne ploščadi zadaj na jadrnici za klasični nosilec (zasilnega) motorja, sem izkoristil kar RF nosilce od vodnih lestvic, pa spodaj dodal še dva kotnika. Evo slike več povejo kot veliko besedila.

Da sem natančno določil vse povezave, sem poprej naredil šablone iz MDF materiala, šele nato pa dal izdelati iz RFja. V celoti demontažno. Montaža je predvidena v cca 15 minutah, da se najprej odstranijo lestvice z dvema vijakoma, nato pa z 8 vijaki sestavi nosilec.

Da sem natančno določil vse povezave, sem poprej naredil šablone iz MDF materiala, šele nato pa dal izdelati iz RFja. V celoti demontažno. Montaža je predvidena v cca 15 minutah, da se najprej odstranijo lestvice z dvema vijakoma, nato pa z 8 vijaki sestavi nosilec.
Navigare vivere est.
Kako pa prideš iz vode?
Če ravno nisi morska medvjedica, z eno nogo polahko stopiš na antivent od mopedka pa z roko se malo potegneš pa je.
Xilinx Vivado HLx trainee
- modro morje
- Viceadmiral
Kadar nastopi situacija za aktivacijo zasilnega motorja, nimaš več kaj skakati v morje in lesti iz njega. Situacija je "zasilna", in namesto kopanja je prva skrb kapitana, da spravi barko v zavetje, druga pa, kako bo saniral glavni motor. Za vse ostale prebivalce barke velja "zasilni režim" do nadaljnjega, kakršenkoli je že pač.
Navigare vivere est.
Marci na vinč te ven povlecejo..sam mene morjo s prvo brzino vlect..je klanec, ups teža..
polanc napisal/-a:Marci na vinč te ven povlecejo..sam mene morjo s prvo brzino vlect..je klanec, ups teža..
Mene morajo pa ob boku do plitvine privlečt
@Modro morje
Če prav razumem, ta nosilec namontiraš takrat ko ga rabiš, drugače so pa tam stopnice za v vodo?
Če prav razumem, ta nosilec namontiraš takrat ko ga rabiš, drugače so pa tam stopnice za v vodo?
- modro morje
- Viceadmiral
Hm, v navtiki sekunde štejejo in preden boš tole zmontiral ...
Ko ima hudič mlade, boš še cepnil v vodo med šraufanjem nastavka, ko bo krma plesala gor in dol.
Ko ima hudič mlade, boš še cepnil v vodo med šraufanjem nastavka, ko bo krma plesala gor in dol.
Meni bi tole že 3 x prišlo prav - 1x je šel impeler, 1x zmanjkalo goriva, 1x smet v gorivu, vsakič je bilo mirno.
- modro morje
- Viceadmiral
@Marchi, ti si nepopravljiv optimist. Vsakemu, ki je bil več kot teden dni na necharterju je jasno, da bo nekaj crknilo, najbolj verjetno motor, ali sidrni vinč ali hladilnik ali WC ali akuji ali črpalka za vodo, že kaj. Tukaj gre za nek poskus, kako dodati neko redundanco, da vsaj en sistem izmed večih ne crkne hkrati, ko ostali crknejo. Kar se tiče (verjetnega) padanja šraufov v vodo, ponovno redundanca: imaš jih 1.5 x toliko, kot jih rabiš.
Navigare vivere est.
modro morje napisal/-a:@Marchi, ti si nepopravljiv optimist. Vsakemu, ki je bil več kot teden dni na necharterju je jasno, da bo nekaj crknilo, najbolj verjetno motor, ali sidrni vinč ali hladilnik ali WC ali akuji ali črpalka za vodo, že kaj. Tukaj gre za nek poskus, kako dodati neko redundanco, da vsaj en sistem izmed večih ne crkne hkrati, ko ostali crknejo. Kar se tiče (verjetnega) padanja šraufov v vodo, ponovno redundanca: imaš jih 1.5 x toliko, kot jih rabiš.
Kakorkoli, poročaj kako se sistem obnese. Upam, da ga ne boš rabil.
Se pa ne strinjam, da mora na barki kaj crknit, sploh motor. Imel sem 7m jadrnico s starim slabo vzdrževanim motorjem. Kot začetnik, sem imel ogormno težav z njim in vse skuapaj stresno na full. Sem se že spraševal v čem je smisel takega morjeplovstva.
Na 11m jadrnici, mi v 18 letih ni motor crknil nikoli. Redno vzdrževanje, tudi preventivno čiščenje sistemov hlajenja, se obrestuje 1000x.
Če pa bi motor crknil, pa sem zgoraj napisal kaj in kako.
Howk!
p.s. Dopust je za uživaje ne za šmiraste roke.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti