Plezanje na jambor

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Plezanje na jambor

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Maj 24, 2022 20:46

Tadejko napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:Skratka. A ma kdo stol za posodit? Rabu bi v tednu od 3 - 12 junija :)

Bi se že dalo zmenit... samo logistika je lahko problem... sedež imam na barki v Istri

NP, bom ta vikend probal s plezalnim pasom najprej, pa potem vidim ce bom se rabil sedez. Pomoje se bo dalo prezvet. Mulca bom gor potegnil, mladinci so pa po defaultu bolj gibcni in okretni ;)
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » To Maj 24, 2022 21:07

Če rabiš sedež, ti ga čez vikend kamot posodim, če prideš po njega v Portorož.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » To Maj 24, 2022 21:26

Kovač napisal/-a:Če rabiš sedež, ti ga čez vikend kamot posodim, če prideš po njega v Portorož.

Super, hvala za ponujeno, bom najprej probal ta vikend s plezalnim k ga mam pri sebi, ce ne uspe pa se pripeljem naslednji vikend na obalo !
Bavarko
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Maj 24, 2022 21:52

Ni ga čez stolček za na jabor. Plezalni pas sem poskusil par krat in ostal razočaran, preveč zategne noge in, če si predolgo v njem se ustavi pretok krvi in noga/i zaspita. Ali pa samo nismo znali pravilno uporabljat.
Nam so stolček izdelali pri OneSails, takrat še Victory Sails po naših željah, z velikimi žepi(baterijska vrtalka, klešče za kovice in ostalo orodje), kosom vezane plošče za sedenje in kosom letvice, ki drži sedež narazen, da ne stiska. V njem si lahko komot presedel tudi uro brez problema.
smo pa dobili na obisk nekega varnostnega inšpektorja, ki se je zgražal nad našim stolčkom, zato smo nabavili atestirani plezalni pas, ki pa je bil eno sranje, kot sem zgoraj napisal.

Sem malo brskal po različnih slikah po spletu, bil je najbolj podoben temu, vendar s precej večjimi žepi:
Slika
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 25, 2022 06:27

Daj mi dva prusika iz 5mm vrvice, pa naj pleza sam, ti ga pa samo varuješ. Tudi jaz sem mislil da me bodo potegnili gor, pa je bilo skupaj z malo orodja 100kg in me niso. Pa tudi z vitlom ni šlo, v eno smer preskakuje, v drugo se pa odvije zgornji del, mislim da rabi servis.
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 25, 2022 07:44

motorni napisal/-a:Daj mi dva prusika iz 5mm vrvice, pa naj pleza sam, ti ga pa samo varuješ. Tudi jaz sem mislil da me bodo potegnili gor, pa je bilo skupaj z malo orodja 100kg in me niso. Pa tudi z vitlom ni šlo, v eno smer preskakuje, v drugo se pa odvije zgornji del, mislim da rabi servis.

prusika iz 5mm vrvice?
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » Sr Maj 25, 2022 08:23

1stofficer napisal/-a:
motorni napisal/-a:Daj mi dva prusika iz 5mm vrvice, pa naj pleza sam, ti ga pa samo varuješ. Tudi jaz sem mislil da me bodo potegnili gor, pa je bilo skupaj z malo orodja 100kg in me niso. Pa tudi z vitlom ni šlo, v eno smer preskakuje, v drugo se pa odvije zgornji del, mislim da rabi servis.

prusika iz 5mm vrvice?

https://www.animatedknots.com/prusik-knot
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Sr Maj 25, 2022 10:06

Makes sense ...hvala
snetaskera
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snetaskera » Sr Maj 25, 2022 15:30

Jaz sem prejšnji teden delal kar v plezalnem pasu. Cca 1h dela, za orodje pa sem si privezal vedro na daljšo vrv, da sem lahko po potrebi dobil kakšen dodaten kos orodja/materiala na vrh.
Stol je udobnejši in sem si ga po potrebi sposodil od kakšnega čarterista za ceno marende...
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Maj 25, 2022 17:20

NASA napisal/-a:
1stofficer napisal/-a:

prusika iz 5mm vrvice?

https://www.animatedknots.com/prusik-knot

Ja, takšna. Eden iz metra vrvice, drugi pa malo krajši. Eno dvižnico spodaj privežeš in jo napneš. Nanjo daš dva prusika. Ta kratkega nad ta dolgim in ga vpneš na pas. V drugega vtakneš stopalo in se dvigneš. Potem sprostiš prvega in ga dvigneš na vodilni vrvi, kolikor gre. Težo preneseš na tega, sprostiš spodnjega, ga dvigneš na vodilni vrvi in stegneš sedaj skrčeno nogo v zanki in se tako dvigneš. itd do vrha. Z drugo dvižnico, privezano na pas, te pa spodaj nekdo varuje.

lp

motorni
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Če Maj 26, 2022 00:11

Jaz sem si pa takle jabmorni plezalnik naredil https://www.youtube.com/watch?v=ycQm_ApCrUI
Idealno da te eden varuje in dol spusti kot na videu, teoretično pa bi šlo tudi solo s samovarovanjem na drugi dvižnici in abzajl nazaj dol.

lp, primoz
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Maj 26, 2022 06:26

primozk napisal/-a:Jaz sem si pa takle jabmorni plezalnik naredil https://www.youtube.com/watch?v=ycQm_ApCrUI
Idealno da te eden varuje in dol spusti kot na videu, teoretično pa bi šlo tudi solo s samovarovanjem na drugi dvižnici in abzajl nazaj dol.

lp, primoz

Tole je pa super, ker so dejansko noge uporabne pri dvigu, ne pa da se oklepaš jambora z nogami, če bi slučajno kaj popustilo..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 26, 2022 07:45

Včeraj sem vprašal prijatelja, ki je prvo barko naredil že v osemdesetih kako je plezal na jambor, ker o tem teče debata na forumu in kaj on predlaga. Kot iz topa je izstrelil, da predlaga Red Bull. :lol:
Potem pove, da si je sedež naredil s pomočjo močne deske in vrvi in da je izjemno udoben in nič ne žuli in je močnejši kot pa ti iz umetnega platna.

Kovač, namesto te priprave na drugih plovilih, uporabljam zanko na dvižnici, v katero zataknem noge. Obvezno moraš imeti obute superge, drugače te vrv preveč žuli.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Če Maj 26, 2022 15:06

Nikola T. napisal/-a:Kovač, namesto te priprave na drugih plovilih, uporabljam zanko na dvižnici, v katero zataknem noge. Obvezno moraš imeti obute superge, drugače te vrv preveč žuli.

Si mi dal idejo, uno k imajo konjeniki za noge notr utaknit in visi dol iz sedla bi blo za ponucat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Maj 26, 2022 21:55

:D Kr ceu sedl..sam gurtne za dvih dodamo.. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov