Hitrost
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Konkretno - klasični izpodrivni trupi okrog 10 m - tja nekje do 9 kts, še kakšen vozel več le ob izrednih razmerah in ne za dolgo.
Modernejši športni designi podobne dolžine lahko ob idealnih razmerah izglisirajo - hitrosti dokler ne zglisirajo so podobne kot pri klasiki, potem pa tja nekam do 20 kts.
Zadnja št. seveda v ekstremnih razmerah z vetrom ugodne smeri - t.j. iz cca 120 stopinj oz. odvisno od designa.
Pri bolj "normalnem" glisiranju tam nekje okrog 13-14 kts.
Je pa vse skupaj odvisno od toliko faktorjev, da je tudi tole moje pisanje bolj ugibanje.
Modernejši športni designi podobne dolžine lahko ob idealnih razmerah izglisirajo - hitrosti dokler ne zglisirajo so podobne kot pri klasiki, potem pa tja nekam do 20 kts.
Zadnja št. seveda v ekstremnih razmerah z vetrom ugodne smeri - t.j. iz cca 120 stopinj oz. odvisno od designa.
Pri bolj "normalnem" glisiranju tam nekje okrog 13-14 kts.
Je pa vse skupaj odvisno od toliko faktorjev, da je tudi tole moje pisanje bolj ugibanje.
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Aja, še to:
Pri isti jadrnici je hitrost odvisna od kota (smeri) in moči vetra, velikosti, oblike in smeri valov, predvsem pa od pravilne nastavitve jader in njihove velikosti, teže & kroja.
Pa tudi od znanja (občutka) krmarja - predvsem tega kako zna izkoristiti sunke vetra in kako se kaj razume z valovi (in zna vozit po njih).
Pri isti jadrnici je hitrost odvisna od kota (smeri) in moči vetra, velikosti, oblike in smeri valov, predvsem pa od pravilne nastavitve jader in njihove velikosti, teže & kroja.
Pa tudi od znanja (občutka) krmarja - predvsem tega kako zna izkoristiti sunke vetra in kako se kaj razume z valovi (in zna vozit po njih).
Moje izkušnje so sledeče.
Če z jadrnico 10m (recimo elan 344i ali kaj podobnega) jadraš 6kt ali več je že lepa hitrost. Zelo dobro je 7-7,5kt, več je že težko. Vsaj po mojih izkušnjah.
Sem pa letos poleti rental popolnoma novo SunOddysey 379 in smo leteli z vetrom v bok do 9kt. Barka res lepo jadra, ko lepo nastaviš jadra lahko krmilo kar spustiš in šiba naravnost.
Pa enkrat smo z Vektor 36 ob zelo močni burji z valom dosegli 10kt. Čeprav to ni bila GPS hitrost ampak merilec na barki. Vedno raje gledam na GPS-ju, ki naj bi bil bolj natančen. Vsaj jaz imam tak občutek, tako da se s tem rezultatom ne bi ravno hvalil
Normalno pa je za take barke pomoje 5-7kt.
Jaz ponavadi, ko planiram ruto, računam hitrost 5kt. Potem pa ali na jadra ali na motor se nekako izide. V šestilo daš 5 stopinj in lepo meriš po karti. Ponavadi se kar izide.
Druga zgodba pa je recimo Justin Ten 10m, kjer je 10kt lažje doseči. Ampak to je pač regatnik, ki z neko čarter barko nima veliko skupnega
Če z jadrnico 10m (recimo elan 344i ali kaj podobnega) jadraš 6kt ali več je že lepa hitrost. Zelo dobro je 7-7,5kt, več je že težko. Vsaj po mojih izkušnjah.
Sem pa letos poleti rental popolnoma novo SunOddysey 379 in smo leteli z vetrom v bok do 9kt. Barka res lepo jadra, ko lepo nastaviš jadra lahko krmilo kar spustiš in šiba naravnost.
Pa enkrat smo z Vektor 36 ob zelo močni burji z valom dosegli 10kt. Čeprav to ni bila GPS hitrost ampak merilec na barki. Vedno raje gledam na GPS-ju, ki naj bi bil bolj natančen. Vsaj jaz imam tak občutek, tako da se s tem rezultatom ne bi ravno hvalil

Normalno pa je za take barke pomoje 5-7kt.
Jaz ponavadi, ko planiram ruto, računam hitrost 5kt. Potem pa ali na jadra ali na motor se nekako izide. V šestilo daš 5 stopinj in lepo meriš po karti. Ponavadi se kar izide.
Druga zgodba pa je recimo Justin Ten 10m, kjer je 10kt lažje doseči. Ampak to je pač regatnik, ki z neko čarter barko nima veliko skupnega

LP, Sodnick
First 35, lanski letnik, z vetrom v bok dosegli med 8 in 8,5 (vetra 15+), ostro v orco okoli 6, v krmo pa tudi podobno, sicer ob slabšem vetru. Tako da za performance jadrnice je meni nekako hitrost okoli 7 v srednjem vetru in ne najbolj ugodni smeri čisto solidna, za kake "lavorje" pa je 7 običajno že kar lepa hitrost.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tole bo malo v nastajanju, samo da bo podrobnosti mogoče bolje napisati kam drugam...
Hitrost jadrnice je odvisna od veliko dejavnikov - da je stvar preglednejša in razumljivejša, jih damo v skupine:
Prejšnji odgovori v tej temi so bili večinoma o enem ali več področjih in izkušnjah s posamezno jadrnico - na splošno o vseh ali večini dejavnikov pa še ne.
Hitrost jadrnice je odvisna od veliko dejavnikov - da je stvar preglednejša in razumljivejša, jih damo v skupine:
- pogon
- jakost in smer vetra
velikost, vrsta in oblika (kroj), razpored in nastavitev jader
vrsta pogona in moč motorja (kadar gre na motor ali tudi na motor - motorsailing)
večino manjših jadrnic je mogoče poganjati tudi z vesli ali veslom (scullying) tudi več ur s hitrostjo vozla ali dveh (pride povezava na zgodbo, ko bi to prišlo prav)
- oblika (in namembnost - potovalna ali tekmovalna in/ali izrivna ali gliser, mono, katamaran, trimaran; oblike in vrste kobilice, dodatni smerniki, podovodna krila...) trupa
dolžina trupa, če je izrivna (o tem je že bila tema, ko utegnem, sem povezava)
stanje omočene površine trupa
masa (balast, oprema, gorivo, zaloge, posadka, ostala ropotija) - v bistvu tudi vpliva na kvadraturo omočene površine trupa
Prejšnji odgovori v tej temi so bili večinoma o enem ali več področjih in izkušnjah s posamezno jadrnico - na splošno o vseh ali večini dejavnikov pa še ne.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
- Kapitan bojne ladje
Re: Hitrost
sacs napisal/-a:Zanima me kakšne hitrosti dosežejo jadrnice, od česa je to odvisno itd.....
Tukaj imaš osnovni princip izračuna (to je mišljeno za max hitrost trupa, je pa še veliko ostalih faktorjev, ki so jih že zgoraj omenili; teoretično hitrost trupa je mogoče tudi preseči):
http://en.wikipedia.org/wiki/Hull_speed
potem pa iz tega članka klikaj naprej.
LP
Tako kot je že en omenil...............kolkor metrov tolko vozlov.In to kar drži,z genakerjem se da pa še več it seveda.
Moja najvišja doživeta brzina 25 vozlov ali tam okoli (si nobeden ni upal gledat inštrumentov) V Tržaškem zalivu burja v krmo in okoli 300 m2 genaker (made by Suprime-sail ).Noro,nikoli več nebi šel.
Moja najvišja doživeta brzina 25 vozlov ali tam okoli (si nobeden ni upal gledat inštrumentov) V Tržaškem zalivu burja v krmo in okoli 300 m2 genaker (made by Suprime-sail ).Noro,nikoli več nebi šel.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov