http://home.amis.net/musjoz/
Ker je letos vreme pokazalo svoje zobe, pa še našemu CQRju se počasi izteka "življenjska doba", sem na bolhi slučajno našel ugodno ponudbo za inox Manto 20kg in odštel dober ducat € za skoraj nerabljeno rezervno sidro.
Ta vikend sva, z ženo, zverino namontirala in preizkusila. Razlika od CQRja je očitna, saj naju je, ob običajni vzvratni vožnji med sidranjem, skoraj prekucnilo na glavo. Sidro je zagrabilo 100%, kar se pri CQRju ni nikoli zgodilo. Vedno sem dvomil ali se je dovolj vkopalo in ponavadi, ko sem z masko prečekiral zadevo, je sidro samo ležalo na tleh in ga je bilo potrebno za "mirno" spanje ponovno vkopati. Tokrat sem se potopil do Mante in v mulju zagledal samo ročico, kako gleda iz mulja. Sidro se je popolnoma vkopalo. Z običajnimi 1500-2000 obrati. Tudi pri dvigovanju se sidro ni takoj vdalo, saj je barka, 7m navpično nad sidrom, še vedno stala na mestu in premec je spet močno reagiral, kot pri CQR zelo redko.
Opisujem svojo izkušnjo s sidranjem prej 10 let s CQR in zdaj z Manto in razlika je očitna že po prvi izkušnji. Če me je prej skrbelo ali bo sidro držalo ali ne, me bo zdaj skrbelo, ali bodo težave pri dvigu.
Kot mantram že nekaj časa, je sidro kompromis med tem, da drži in med tem, da se vda, ko ga želimo dvigniti. Upam, da se bova z Manto spoprijateljila, ker je zaenkrat "ljubezen na prvi pogled"
kr en napisal/-a:Mornar in sidro se spoznavata z leti. Na različnih terenih, ob različnih vetrovih, z različnimi tehnikami itd itd.
In le čas ter noči prespane na sidru ti dajo z leti samozavest.
Z Manto bo "nova filozofija" sidranja:
- za kopanje in kosilo, sidra ne vkopavaj,
- za mirno spanje vkoplji malo
- ob močnejšem vetru se bo sidro samo vkopalo do konca
in to je tudi osnovna naloga sidra, da drži takrat, ko mora.
Imam pa prošnjo za tiste, ki imate Manto, da prilepite kakšno fotko premca in sidra v vodilu, ker bi za boljšo lego sidra moral prilagoditi vodilo. Sicer Manto delajo po naročilu, tako da se prilega natanko v vaše vodilo, a moje je kupljeno preko oglasa in "podarjenemu" konju se ne gleda v zobe