Sidro Manta

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Sidro Manta

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 24, 2014 10:23

Prebral sem veliko pozitivnih izkušenj s sidrom Manta, slovenskega porekla
http://home.amis.net/musjoz/

Ker je letos vreme pokazalo svoje zobe, pa še našemu CQRju se počasi izteka "življenjska doba", sem na bolhi slučajno našel ugodno ponudbo za inox Manto 20kg in odštel dober ducat € za skoraj nerabljeno rezervno sidro.

Ta vikend sva, z ženo, zverino namontirala in preizkusila. Razlika od CQRja je očitna, saj naju je, ob običajni vzvratni vožnji med sidranjem, skoraj prekucnilo na glavo. Sidro je zagrabilo 100%, kar se pri CQRju ni nikoli zgodilo. Vedno sem dvomil ali se je dovolj vkopalo in ponavadi, ko sem z masko prečekiral zadevo, je sidro samo ležalo na tleh in ga je bilo potrebno za "mirno" spanje ponovno vkopati. Tokrat sem se potopil do Mante in v mulju zagledal samo ročico, kako gleda iz mulja. Sidro se je popolnoma vkopalo. Z običajnimi 1500-2000 obrati. Tudi pri dvigovanju se sidro ni takoj vdalo, saj je barka, 7m navpično nad sidrom, še vedno stala na mestu in premec je spet močno reagiral, kot pri CQR zelo redko.

Opisujem svojo izkušnjo s sidranjem prej 10 let s CQR in zdaj z Manto in razlika je očitna že po prvi izkušnji. Če me je prej skrbelo ali bo sidro držalo ali ne, me bo zdaj skrbelo, ali bodo težave pri dvigu. :?
Kot mantram že nekaj časa, je sidro kompromis med tem, da drži in med tem, da se vda, ko ga želimo dvigniti. Upam, da se bova z Manto spoprijateljila, ker je zaenkrat "ljubezen na prvi pogled"
kr en napisal/-a:Mornar in sidro se spoznavata z leti. Na različnih terenih, ob različnih vetrovih, z različnimi tehnikami itd itd.
In le čas ter noči prespane na sidru ti dajo z leti samozavest.

Z Manto bo "nova filozofija" sidranja:
- za kopanje in kosilo, sidra ne vkopavaj,
- za mirno spanje vkoplji malo
- ob močnejšem vetru se bo sidro samo vkopalo do konca
in to je tudi osnovna naloga sidra, da drži takrat, ko mora.

Imam pa prošnjo za tiste, ki imate Manto, da prilepite kakšno fotko premca in sidra v vodilu, ker bi za boljšo lego sidra moral prilagoditi vodilo. Sicer Manto delajo po naročilu, tako da se prilega natanko v vaše vodilo, a moje je kupljeno preko oglasa in "podarjenemu" konju se ne gleda v zobe :lol:

Slika
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » Ne Avg 24, 2014 12:21

Marchi, tole je pa zverinska zadeva za pogledat. Bi rabila lastno bitev in najlon. Pa kaj bodo res vedno močnejše nevihte ? Le glej, da boš ob vetru v prvi vrsti, sicer se bo cela čarter flota iz zaliva "lovila" na tvojo manto.

pa srečno sidraj
kalužni mali
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 24, 2014 13:13

Pohvalno za sidro,za nosilec-vodilo,ja marička pomagej,boš pa ja ta kos pleha zamenjal za nekaj konkretnejšega.Valjček pa se naredi po meri.Sam sem si ga postružil iz aluminija,ga pobarval z alu.preimerjem in po treh letih ga lahko prideš pogledat bp.
mašinfirer
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Avg 24, 2014 14:11

Križaj iz Most pri Žirovnici (031 611113) dela "vage" za sidra. To je nekakšen podaljšek z dvema koleščkoma, katerega srednji del oz. os namontiraš tja, kjer imaš zdaj črni kolešček.
Ta vaga skrbi za to, da sidro pri spuščanju manj zaniha in konice sidra ne delajo lukenj v trup, ročaj pa ne tolče po bobnu rol floka. Tako je v teoriji, v praksi pa je še vedno potrebno biti previden pri dvigovanju in spuščanju, da ne delaš škode na barki.
Pri dvigovanju se sidro zaradi vage lažje zapelje na palubo.

Še nekaj mojih izkušenj z Manto: Pri dvigovanju iz mulja je bolje, da sidro počasi postopoma razmaješ in nato dvigneš, da ne bi skrivil ročaja sidra ali odtrgal sidrnega vitla. Podobno je pri dvigovanju iz skal, ko se konice sidra rade zataknejo in je sidro (verigo) med dvigovanjem potrebno večkrat malo spustiti in potem spet dvigniti.
Ne misliti, da bo Manta vedno prijela in vedno držala, a izkušnje imam vendarle boljše, kot z drugimi sidri.
Nazadnje spremenil mirante, dne Ne Avg 24, 2014 14:14, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 24, 2014 14:13

Tale kos pleha je sestavni del premčevega okova, tako da bi moral stvar rezati ipd. Nekaj bomo že pogruntali, kakšna slikca pa je še vedno dobrodošla. Funkcionalno je že.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 24, 2014 14:16

Hvala mirante tudi za tvoje mnenje.
Kaže, da bom vložil še zahtevek za orožni list :lol:
Gartner
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Gartner » Ne Avg 24, 2014 14:28

Ni mu treba gledati v zobe, vzemi kotomer in izmeri kot odpiranja sidra. Ta je določen da sidro pravilno prime (38-43 stopinj) in nosilec prilagodi sidru in ne obratno.

Imam 18 kilogramskega z 8mm verigo na 4t težki motorni barki. Po dveh sezonah samo pozitivne izkušnje.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 24, 2014 16:19

Marchi ne zameri tisto o -plehu-čeprav res na videz deluje bolj tanka pločevina.Kot je videt,se ta premčev okov,ki ojača kljun in je močan nosilni element, lahko sname.Če je to izvedljivo,potem porežeš pokončna vodila,ki sta videti navarjena na osnovo in na isto mesto navariš novo vodilo,kot ga omenja mirante.Saj se vidi,da je vodilo utrujeno tudi zaradi bočnih sil,ko gre barka na sidru levo-desno in zateguje.Ti pa priporočam,da tudi,če boš dal gor nosilec z vago,prednji kolešček (plastika)zamenjaš za alu.Plastičen se rad oguli in sčasoma tudi poči,luknja v njem pa se močno poveča in postane eksčentrična,kar onemogoča vrtenje.Mislim,da pri tej teži sidra in obremenitvi,ki jo čelni kolešček prenaša ne bo odveč.Če boš šel v menjavo,mi lahko prineseš vodilo predno ga zmontiraš in ti ga naredim iz alu.in boš imel mir.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 24, 2014 16:44

Ma kakšna zamera. Vsaka izkušnja in komentar ali pomislek na temo sta dobrodošla.
Hvala za ponudbo. Se bojim, da gredo pri meni te reči (vsaj večji posegi) bolj počasi, ker če kaj ni nujno, potem pride na vrsto malo kasneje. Vmes pa je treba še malo uživati, varno, na novem sidru :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Avg 24, 2014 21:48

Mene pa zanima ena zelo pomembna stvar !

Ali si ti prej imel CQR original od Lewmara, ali si imel eno kitajsko kopijo iz Italije ?
Ker jaz imam z originalom super izkušnje, vkopaval se je več kot odlično, kitajci, pa so bolj za utež na kljunu...

Tale manta mi deluje kot nek všiljen danforth ? kako deluje to sidro, ob spremembi smeri vetra ?

Imam en lep račji kljun iz inoxa, če boš poizkušal lepše urediti ležišče...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 24, 2014 22:20

Preveč me sprašuješ. Sidro je bilo orjiginal namontirano na novi Bavarii, zdaj pa kaj je Nemec gor obesil pa lahko ugibaš. Recimo, da pri sidru vrednem 150€ niso ravno šparali z vprašljivo robo. Lewmar pa je pogodbena stranka Bavarie, tako da...

Dizajn vodila s sidrom pa tudi ni bil nek presežek.
Slika

Čas bo pokazal kaj in kako, mi je pa že sedaj jasno, da bom imel več težav z izkopavanjem, kot z vkopavanjem. :wink: Upam, da ne z lopovi. :evil:

Predvidevam, da se ob spremembi smeri vetra hitro spet vkoplje. Je pa obojestranski, za razliko od večine, kar je prednost, ker se samo prekucne na drugo stran in je spet v funkciji.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Ne Avg 24, 2014 22:28, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Avg 24, 2014 22:27

SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Ne Okt 26, 2014 11:16

Zanima me, če ima kdo načrt ali pa dimenzije "vage" za sidro.
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Ne Okt 26, 2014 19:40

Kje pa se da naročit Sidro Manta .
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Okt 26, 2014 19:48

V prvem postu imaš link. :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost