pale napisal/-a:Joško ali se da iz tega kaj narediti![]()
pa še eno vprašanje ali se na komandno ploščo priklopita dva grelca
12v me zanima pa od NT zaključek izpuha

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nikola Tesla napisal/-a:1. Ta Eberspracher dela samo na 24V, ker ima vgrajen ventilator in žarilno svečko 24V. Edino kar lahko storiš je step up konverter 12/24V v mirovanju bi bil 50W dovolj. Za zagon in žarilno svečko pa ti ne vem povedat, ker bi moral zadevo priklopiti najprej na 24V in izmeriti tok ob zagonu. NA izmerjeno vrednost moraš dodat vsaj 30% varnostnega faktorja drugače ti ne bo zagnalo tega grelnika.
2. Krmilnik na sliki je za avtobus in ima predviden priklop do treh grelnikov. Tega ne potrebuješ, saj je ponavadi že dovolj le potenciometer, NTC upor (termo senzor), ter nekaj stikal. Poišči shemo.
3. Mojemu izpuhu bi sedaj dodal kljub fajfi še eno cev tako, da je stik izpušne fajfe že v notranjosti plovila oziroma čim dlje od trupa. Tesnilo bi zlepil iz več kosov tako, da bi bil centriran izpuh glede na luknjo v trupu saj sem moral kasneje luknjo prav zaradi tega povečat, da se izpuh ne dotika trupa. Pravzaprav bi bila nova verzija kombinacija originalnega in moje izvedbe.
4. IZREDNO POMEMBNO je da narediš vstop zraka v grelnik (velika cev 80-90mm) od zunaj na način, da ne more priti do tega, da bi potegnilo izpušne pline od motorja ali webasta samega v zrak za gretje.
VSTOPA NE SMEŠ NAREDITI V KABINI !!!!! Ob ogrevanju se količina kisika zmanjšuje in počasi se v kabini čuti pomanjkanje kisika. Nastane pa tudi problem ogrevanja v prehodnem času, ko temperature niso zelo nizke, saj se grelnik premalo "hladi" z zrakom za gretje in prihaja do izklopov in pregretja. Mene je to zelo dolgo zezalo predno sem točno ugotovil vzrok za težave.
LP NT
EDO napisal/-a:Nikola najprej hvala za izčrpen odgovor. Jaz imam vgrajen Air Top EVO 5500. Zajem zraka imam iz skladišča pod sedežem v kokpitu, ki pa je pravzaprav en in isti prostor v katerem je tudi grelec. Grelec je montiran na notranji strani krmnega zrcala. Na klopi imam dodatno rešetko za zajem zraka od zunaj. Cev za zajem zraka ni direktno priklopljerna na rešetko. Morda v tem tišči problem. Zanimivo je, da se še ni zgodilo, da bi se grelec izklopil zaradi pregrevanja. Ko bom naslednjič šel na barko bom vse skupaj poslikal, da bo malo bolj jasno kako je zadeva narejena.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov