Speedmeter in vgrajen GPS

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
pinosat
Admiral
Kraj: Maribor
Kontakt:

Re: Speedmeter in vgrajen GPS

OdgovorNapisal/-a pinosat » Po Avg 31, 2020 09:41

x
Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj in bolj napredujem...
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Avg 31, 2020 10:03

Gps signal preko NMEA0183 lahko sprejema hkrati več naprav, ki imajo NMEA0183 vhod. Precej novejših ploterjev tega nima (več), ima pa to skoraj vsak VHF... NMEA2000 je precoj bolj fleksibilno omrežje. Mogoče boš nekoč potreboval še pretvornik iz 0183 na 2000. Ti bo več napisal kdo, ki je te mreže bolj pogosto gradil.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Avg 31, 2020 10:05

Se eno vprasanje. Predvidevam, da takle receivercek dela tudi ce ga nalimas na strop fiberglas barke znotraj?
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Avg 31, 2020 12:05

Dela.
GPS v telefonu je precej manj zmogljiv (občutljiv) kot tile, pa vseeno brez težav dela v sprednji kabini, pot posteljo v kupu umazanega perila :-)

Če ti le ne bo v kaluže pod motor ali akumulatorje padel ;-)
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » Po Avg 31, 2020 12:31

Kolešček na brzinomeru stalno zaraščen, dela, ne dela, posledično tudi LOG ne kaže pravilno preplutih milj. Lansko leto montiral to zadevo in dela več kot odlično. Priložena antena, ki sem jo kar skril v NavPod. https://www.aliexpress.com/item/3288303 ... web201603_
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Avg 31, 2020 12:39

snwl napisal/-a:Kolešček na brzinomeru stalno zaraščen, dela, ne dela, posledično tudi LOG ne kaže pravilno preplutih milj. Lansko leto montiral to zadevo in dela več kot odlično. Priložena antena, ki sem jo kar skril v NavPod. https://www.aliexpress.com/item/3288303 ... web201603_

Glede log koleščka mi je prav tako paral živce. Letos sem ga prviš popacal z antifoulingom in mi je delal celo sezono (maj-avg). Prej ga nikoli nisem mazal in je delal kakšen teden dva. Sicer ga eni izvelečejo po vsaki plovbi ampak ob tem postopku me vedno stiska, da odlomim tulec in voda vdre v barko :? . AF je ok.
Je pa na ploterju k sreči funkcija, da mu poveš, kje jemlje podatek o hitrosti, tako da kolikor toliko pravilno izračuna navidezni veter. Glede morskega toka, pa je kolešček nepogrešljiv.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Avg 31, 2020 13:19

@snwl

Js bom dal raje GPS, ki daje podatke v nmea.

Mimgrede, si placal carino za ta znesek?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Avg 31, 2020 13:27

Marchi napisal/-a:Glede log koleščka mi je prav tako paral živce. Letos sem ga prviš popacal z antifoulingom in mi je delal celo sezono (maj-avg). Prej ga nikoli nisem mazal in je delal kakšen teden dva. Sicer ga eni izvelečejo po vsaki plovbi ampak ob tem postopku me vedno stiska, da odlomim tulec in voda vdre v barko :? . AF je ok.
Je pa na ploterju k sreči funkcija, da mu poveš, kje jemlje podatek o hitrosti, tako da kolikor toliko pravilno izračuna navidezni veter. Glede morskega toka, pa je kolešček nepogrešljiv.

Meni dela kolešček največ kak teden. Edino rešitev vidim, da kupim še en ta senzor (okoli 80-100 €) in vsako vožnjo pričnem s svežim. Seveda, če se mi bo ljubilo telovaditi in odmikati blazine in podnice na premcu. Želim pa imeti podatek o hitrosti v SeaTalk1 mreži.
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Po Avg 31, 2020 14:17

Jaz sem bil pred leti pred podobnim izzivom.

Ena varianta je takle box, ki hitrost dobljeno iz GPS pretvori v pulze kot jih daje klasični brzinomer s koleščkom.
http://www.cruzpro.com/sog1.html
http://qe.se/products-2/small-interfaces/n2p/

Jaz sem si pa malo drugače naredil celo zadevo, ker sem že imel multifunkcijski display, ki je sprejemal NMEA 0183. Moja DIY varianta pa je bila taka:
- Mikroprocesor (Arduino mega) + GPS modul + RS232 modul (za NMEA izhod)
- GPS pošilja podatek o hitrosti v NMEA formatu, pa sem tega "ukradel" iz GPS stavka in ga predelal v NMEA stavek s katerim je komunicirana vodna hitrost (VHW). In je povsem ok funkciniralo (oz. še vedno). Ko enkrat dobiš hitrost v NMEA stavku (VHW) potem lahko vse skupaj priklopiš v sistem navtičnih inštrumentov (NMEA 0183).

Tudi OpenCPN ima podoben programski konverter vgrajen. če vse skupaj vkomponiraš v sistem
https://opencpn.org/wiki/dokuwiki/doku. ... _converter

Če prav spomnim nek tak konververter (GPS/SOG --> VHW) za kupit in ni bil ravno poceni (200€?). Linka sedaj ne najdem več.

lp, Primož
primozk
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a primozk » Po Avg 31, 2020 20:18

evo našel -- 240€
NM-251D-VV (Speed Over Ground Converter) -- t converts the speed over ground data received from the GPS to the $VWVHW format.
http://www.nuovamarea.com/product_info. ... cts_id=421
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 01, 2020 09:59

A razumem prav:

Če nabavim npr. CruzPro SOG1 (cena 142 €) in nek GPS sprejemnik, ki ima na izhodu podatke v NMEA 0183 (cena cca. 20 €, na Aliexpress jih je veliko), to dvoje povežem, mi bo to nadomestilo Airmar senzor za hitrost preko vode, ki posreduje podatke Raymarine ST60?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 01, 2020 10:13

Grega
Raymarine ST60 Tridata in ST60 Speed (odvisno od leta izdelave, glej v svojih navodilih) imajo v nastavitvi možnost, da za prikaz hitrosti izbereš SOG (hitrost preko GPS), če je ta podatek na voljo v SeaTalku!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Sep 01, 2020 10:25

Nikola T. napisal/-a:Grega
Raymarine ST60 Tridata in ST60 Speed (odvisno od leta izdelave, glej v svojih navodilih) imajo v nastavitvi možnost, da za prikaz hitrosti izbereš SOG (hitrost preko GPS), če je ta podatek na voljo v SeaTalku!

Uf super. Pred časom sem nabavil rabljen C80, ki ima pripadajoč GPS senzor. C80 pa prek SeaTalk povežem s ST60. Upam, da nimam prestare verzije. Hvala NT!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Sep 01, 2020 10:57

Če je vse OK bi moralo delovat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Sep 01, 2020 11:11

Nikola T. napisal/-a:Grega

A to pomeni, da potem tudi ST60wind dobi SOG in prikaže AWA, AWS?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti