FURUNO radar ?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

FURUNO radar ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 30, 2010 17:26

No vidim ,da nisem edini ,ki ima probleme okoli "elektrončkov" na ladji...

Torej, zanima me ali kdo še uporablja "starino" od radarja ? cca 20 let staro tipa Furuno, modela žal še ne vem. :(
Oz ali je so sploh smiselno imeti, ali je pametneje odšraufat dol, in naštimat novo ?
Načeloma deluje, samo iščem nekoga ki bi mi znal razložit kaj so tiste pike tam gor :lol:

Slika

Hvala,Lp.Tex
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 30, 2010 19:25

Tex tole pa sigurno ne rabiš no. Je treba dol odšraufat, pa nekomu šenkat :D :D

Lohk pa probava na moji, bo verjetno delala :D
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 30, 2010 19:31

Radar je super stvar na barki, samo ga je kot prvo treba znat uporabljat, kot drugo pa vedet, če boš plul tako, da ga res rabiš... Če mene vprašaš na manjšem plovilu ni ne vem kaj posebej dobro za zdravje, da bi imel to prižgano vedno med plovbo...
Definitivno pa so radarji izjemno napredovali in danes na njem vidiš vsako "smet" v morju, včasih pa barke manjše od 10 metrov nisi videl...
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 30, 2010 19:41

Mitja dobro jutro a si k sebi prišel ?
Bomo probal... Menjamo za tender z motorjem ?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 30, 2010 19:44

Ja saj admin, nekoga ki ve bi rabil malo povprašat, kako deluje, in ali je ta moja zadeva iz 90 let, uporabna ali ne ?
Če ni jo itak lahko Mitju predam :twisted:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Avg 30, 2010 19:45

Men ga boš šenkal, ker nimam dnarja :(
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 30, 2010 19:59

Če pa vse zapiješ :twisted: da ti pol še za mexicano ni ! :lol:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Avg 30, 2010 20:06

admin napisal/-a:Če mene vprašaš na manjšem plovilu ni ne vem kaj posebej dobro za zdravje, da bi imel to prižgano vedno med plovbo...
...

Najslabše je pri barkah s fly-em. V primeru, da voziš zgoraj s prižganim. Večina jih tega žal ne ve in iz navade prižgejo vse, kar imajo na barki.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 30, 2010 20:35

Ta radar, če deluje je super. Več kot ga boš uporabljal dlje bo deloval. Najslabše je, če ga nič ne uporabljaš, ker se elektroliti starajo.
O radarjih vem precej in tudi razložiti znam njih delovanje, vendar nimam pretiranega veselja to kazati tistim, ki imajo do radarjev odklonilni odnos ali pa niso za znanje pripravljeni ZBRANO poslušati in se učiti, zaradi dveh razlogov. (popravil)
Prvič zato, ker je večina ljudi še danes tehnično nepismena in ne zna intuitivno uporabljati naprave in se niso sposobni naučiti kako naprava deluje in to uporabiti pri uporabi, ampak pričakujejo, da jim bom pokazal vrstni red tipk, katere morajo pritisniti. :x Višek pa je, če si še zapisujejo kaj sem pritisnil. Kdor mi je to naredil, sem skrajšal lekcijo za 90%.

Drugič pa zato, ker misliš, kot večina, da radarja ne potrebuješ. V tem primeru se ne boš naučil ničesar, še manj pa si zapomnil. Navsezadnje se na lastni barki nisi potrudil niti toliko, da bi si pogledal kateri tip radarja imaš !?

Osebno pa ti lahko povem, da radar uporabljam zares zelo veliko. Ob lepem vremenu potujem tudi ponoči in jadram čez kvarner medtem, ko brez strahu celo zadremam. Nočne vožnje si ne znam predstavljati brez radarja. Ogibam se ribičem, čerem, otokom itd. Z radarjevo pomočjo celo korigiram odstopanje kart (chart offset) na neznanih področjih. Največkrat se odpravim na pot iz Izole popoldan, zjutraj pa sem že na Lošinju, kot recimo za 2. ruto. Z radarjem spremljam razvoj neviht in določam smer in intenziteto nevihtnih oblakov. Včasih potujem med nevihtami brez, da me dobi ena sama kaplja. Kadar pridem na sidro v prepolnem zalivu "spalnici" pri Verudi mi je radar v pomoč pri iskanju mesta za sidranje. Vedno najdem vsaj eno prosto. Da ne omenjam, da brez radarja sploh ne smeš izpluti v megli, ker ti zavarovalnica ne krije izgube plovila v primeru, če so takrat luške oblasti prepovedale plovbo zaradi megle ti pa si izplul brez radarja. Še več, odgovoren si celo za povzročeno škodo tretji osebi in kazensko ter odškodninsko v primeru telesnih poškodb.

Če ne potrebuješ radarja ga raje podari nekomu, ki ga bo znal ceniti in uporabljati kajti finančne vrednosti ta radar zaradi zastarele tehnologije NIMA. Ima le še uporabno vrednost dokler (še) deluje.
Lep pozdrav
Nikola Tesla

PS: Interphase pa, če ti je kdaj deloval dobro, sedaj ne deluje zaradi sonde, Če pa še nikoli ni dobro deloval potem pa je sonda montirana na napačnem mestu. Pa še nekaj. Deluje samo do hitrosti dokler ti barka pluje deplasmansko - brez mehurčkov.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Sr Sep 01, 2010 00:13, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 30, 2010 22:05

E vidiš, to pa je odgovor!!!

Mislim, da nas je pri motornjakih večina, ki z radarjem nima kaj početi, saj plujemo podnevi in ob lepem vremenu. Po temi plujem le kakšno miljo ali 2, nikakor pa si ne predstavljam prepluti 30 milj pri potovalni hitrosti 26 vozlov ponoči... Pa hudika, tudi z radarjem tega nebi počel. Kaj če nabašem hlod in mi odtrga pol Z noge ali pa celo poškoduje krmno steno... Ne, tega se jaz ne grem!
Kot pa je napisal NT, pa je povsem druga zgodba pri jadrnicah, kjer pravi jadralci plujejo tudi ponoči in tam brez radarja verjetno ni ravno simpatično. Enako je lahko megla velik problem. Sem prepričan, da vas večnina v megli ne bo izplula, samo je pa res, da te v jesenskem času lahko preseneti. Če je potovalka 25 vozlov ji boš do prvega zaliva verjetno pravočasno ušel, če pa pluješ s 5 vozli pa te definitivno ujame in spet radar...

NT, si me pa nasmejal s tem, ko si nekdo zapisuje kombinacijo tipk in podobno... To tudi mene razpizdi, se pa s tem srečujem VSAK dan in to celo večkrat... :evil:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Avg 30, 2010 22:29

Mene so učili drugače:

Pametni si zapisujejo, a "genijalci" sve upamte,..... ali i brzo zaborave :oops:

LP
:wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 30, 2010 22:34

Ma kombinacijo tipk si nimaš kaj zapisovat... To je tako, kot moj fotko, ki še zmeraj zelo težko razume, da sta spodnji 2 tipki na mobitelu pač tisto, kar piše v tistem momentu na ekranu... On ne more verjet, da lahko ena tipka dela različne stvari v različni situaciji... :D :D :D
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Avg 30, 2010 23:15

Točno to Admin. Danes se večino naprav upravlja intuitivno. Za nekoga je določeno napravo otročje lahko uporabljat, za nekoga, ki ne razume delovanja in je (temu jaz pravim) tehnično nepismen, pa totalna nočna mora in popolnoma neuporabna zadeva - tako kot radar za večino navtikov.
LP
Nikola Tesla :) :D :lol:
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Avg 30, 2010 23:39

admin napisal/-a:Ma kombinacijo tipk si nimaš kaj zapisovat... To je tako, kot moj fotko, ki še zmeraj zelo težko razume, da sta spodnji 2 tipki na mobitelu pač tisto, kar piše v tistem momentu na ekranu... On ne more verjet, da lahko ena tipka dela različne stvari v različni situaciji... :D :D :D

Hm, a sva midva slučajno pol brata... :lol: :lol:
Pa valda nimava istega fotra???? :lol: :roll: :wink: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » To Avg 31, 2010 06:26

:D , sta pa ta prava vidva, spučeta ljudi, tako da se človek prav nasmeji.
Moj fotko zna vklopit GPS pa prebrati hitrost, pa autopilot pritiska +/- 1,10°, ostalo pa tema, zgleda so vsi fotkoti enaki :D :D :D :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti