Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » To Apr 08, 2014 10:23

Poiskusil bom dovolj natančno opisati moj problem.
Na fly barki je vgrajen Webasto Blue cool premium sistem s toplotno črpalko in dizelskim gorilcem. Vse funkcionira bp, problem je edino v tem, da air handler v salonu nad vrati piha nesegret/neohlajen zrak. Na barki so 4je airhandlerji in ostali lepo delajo, Od tega se ta nad vrati krmili z istim panelom kot drugi v kuhinji, kateri funkcionira normalno.

Glede na to, da je ta vgrajen najvišje sem pomislil, na premajhno količino antifriza v sistemu.
Ob branju navodil za uporabo, sem ugotovil, da obstaja tudi možnost, da ima vsak airhandler svoj solenoid. Tudi ta se lahko okvari in pač ostane zaprt. nism šel še razdirat in gledat, kaj se skriva za rešetkami, opazil pa sem, da se takoj za obtočno črpalko cev razdeli na 4 dele in gre do vsakega airhandlerja svoja cev.

Ali ne bi ob premajhni količini antifriza kakšen senzor to moral zaznati?
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

Re: Webasto

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Feb 20, 2018 16:34

Burja piha 8) in webasto, ki sem ga montiral v mojo jadrnico dela super, danes sem vse končal tako kot je treba, v kabini ni nobene zime :D
Naredil pa sem tako, čisto v zadnjem kotičku proti krmi sem namenil prostor za kurilnico :lol: 8)
Webasto sem montiral na nogicah kjer trdno stoji, elektroniko in pumpico pa na steno zraven.
Slika
cevi za gretje sem po boksih pripeljal v salon barke, izpuh sem kar sam izdelal, termostat je meter od tal na sredi barke in dovodi toplega zraka pod mizo v salonu 8)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Dela kot urca švicarska :D 8) :wink: nobenga mraza, ko sem zaprl kabino se je temp. hitro dvignila na 20 stopinj :lol: :lol: 8)
Mtrobec
Poročnik fregate
Kraj: Vrtojba-Komen-Rib. Naselje

OdgovorNapisal/-a Mtrobec » To Feb 20, 2018 20:07

Mislim da bi moral izpuh izolirat ker se ful segreje,da se ne bi kaj topilo ali pa zagorelo...
Ribaru ima mokre gače, za večeru nezna štače...
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Feb 20, 2018 20:13

Mtrobec napisal/-a:Mislim da bi moral izpuh izolirat ker se ful segreje,da se ne bi kaj topilo ali pa zagorelo...

Sem vse preveril, ni problema, ker je cev fi 22 v cevi 45 fi in se niti malo temperatura ne prevaja na trup barke. Tudi original izpuh webasto je ravno tako izdelan :) gibljiva inox izpušna cev se pa nikjer ne dotika ničesar, je popolnoma odmaknjena od vsega in v zraku, tako , da oddaja toploto v mini kurilnico :wink: 8)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 20, 2018 21:04

Pumpico bi pa jaz na gumi nosileč pritrdil in jo izoliral.Jaz moje še nisem izoliral pa dela tktktktktk pol pa tk kt kt celo noč.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Feb 20, 2018 21:06

polanc napisal/-a:Pumpico bi pa jaz na gumi nosileč pritrdil in jo izoliral.Jaz moje še nisem izoliral pa dela tktktktktk pol pa tk kt kt celo noč.

Je pumpica na dveh gumi nosilcih privijačena na leseno steno in se tktk tk tk zvok ne prenaša :lol: :wink:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Feb 20, 2018 21:25

pol pa je del fertik in pir lahk butneš haha
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Feb 20, 2018 21:42

polanc napisal/-a:pol pa je del fertik in pir lahk butneš haha

Točno to sem storil, na toplem, ko je zadeva laufala in prijetno grela 8) :lol: :lol: :wink: in skozi okence sem gledal ven kako burja brije :lol:
sovjet
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sovjet » Če Feb 22, 2018 11:44

Mtrobec napisal/-a:Mislim da bi moral izpuh izolirat ker se ful segreje,da se ne bi kaj topilo ali pa zagorelo...

Nekaj v tej smeri kupi pa povij, ker se segreje ne glede na to da je cev v cevi.

https://www.svb24.com/en/heat-protecting-tape-800.html
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Feb 22, 2018 16:39

Alesjo, zdej pa ne šmeš to tvoji (ženi)povedat, ker bo hotla bit skoz s tabo, pol pa adijo ostale hobotnice. :wink: No ja, zdej se bo pa lov na lignje šele začel.
mašinfirer
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Feb 23, 2018 15:33

habibi Vll napisal/-a:Alesjo, zdej pa ne šmeš to tvoji (ženi)povedat, ker bo hotla bit skoz s tabo, pol pa adijo ostale hobotnice. :wink: No ja, zdej se bo pa lov na lignje šele začel.

:lol: :lol: pozimi itak nima nekega veselja do plovbe, ampak niso vse hobotnice enake :wink: :lol: ja, lignje pa se bo še kaj lovilo :)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Feb 23, 2018 15:40

sovjet napisal/-a:

Nekaj v tej smeri kupi pa povij, ker se segreje ne glede na to da je cev v cevi.

https://www.svb24.com/en/heat-protecting-tape-800.html

To pa ni slaba zadeva za izolirat, ampak ne bom, ker želim da mi ta gibljiva cev oddaja toploto, ki je kot en mali radiator, kar pa se cev v cevi tiče lahko cev fi 45 v v kateri je 22ka lahko z roko držiš, se skoraj nič ne segreje, razen na delu kjer so skupaj zavarjene in to je cca 10 cm od trupa barke, tako da ni panike sem vse večkrat preveril, hvala za skrb. l.p. alesjo
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 28, 2018 18:28

Vidim, da imaš izpuh višje, kot je montiran grelec, pri tem pa izpušna cev fi 22 ni izolirana... Nekaj si pisal o cevi v cevi, vendar jaz tega na slikah ne vidim.
PAZI, na način, kot je sedaj, je havarija grelca skoraj neizbežna! Pri taki instalaciji je OBVEZNO takoj na izhodu iz grelca montirati oddušek za kondenz. Če tega ne boš naredil in ker je cev še neizolirana, se bo Webasto kar kmalu zadušil z lastnim kondenzom. Ne bi bil prvi...
Slika
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Feb 28, 2018 18:47

Hvala za to, ampak to se mi ne more zgodit, tudi če bi kar kondenza nastane se prej posuši preden pride do gorilca, ker je izpuh iz webasta obrnjen navzdol ter za tem je koleno obrnjeno navzgor, sem bil tudi pozoren na to ampak po par urah delovanja, ko sem snel gibljivo cev nisem opazil nikjer nič vlage. Sem glede tega tudi vprašal mojstra ki se že dolgo ukvarja z webasti in je rekel da mora bit tak webasto kot sem ga jaz montiral obvezno obrnjen z izpuhom navzdol, ker v nasprotnem, primeru lahko res pride kondenz v zgorevalno komoro. l.p.alesjo
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Feb 28, 2018 19:09

Zdaj mi ni pa nič več jasno. Če gledam tvojo sliko ne gre nič navzdol, temveč navzgor... Edino, če je to kaj narobe obrnjeno tukaj na forumu in mi na jasno kako je to v barki...
Kar jaz vidim iz slike je to, da imaš grelec nekje na dnu, potem imaš pa izpuh skozi trup ene pol metra višje... Ža če je en centimeter višje in ni izoliran rabiš obvezno izpust!!!

Glede "mojstrov" se ne bi zanašal, ker to so ljudje, ki se večinoma ne spoznajo na termodinamiko, ne znajo tujih jezikov in niso nikoli prebrali navodil za montažo, če pa stranki kaj crkne, pa pridejo ponovno in popravijo, zamenjajo del, ki je šel rakom žvižgat, račun pa plača straka. Jaz temu rečem "tuđim K po koprivama"!

V glavnem, ne ti preverjat sedaj po burji, itak da ni nobenega kondenza! Problem bo, ko bo več vlage v zraku, ko je južno, ko je tudi topleje in webasto ne deluje s polno močjo, itd... Takrat bo tak sistem po nekaj urah umrl! Edino srečo imaš lahko, če bo pri spoju začelo odtekat ven... Bo pa vseeno grelec padel v Error. Poslušaj moj nasvet in naredi to koleno na izhodu, je simple ko pasulj, vidiš vse na sliki, ki sem jo prilepil... Pa cev poizoliraj s stekleno volno v traku!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti