Razsoljevalnik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Razsoljevalnik

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 05, 2024 07:17

Membrano se vedno spira na isti način kot takrat, ko se proizvaja voda. Ni potreben kontra pritisk s strani proizvedene sladke vode, če si to mislil.
Če bo desalinizator stal dlje časa ga je potrebno konzervirat. Konzervira se ga tako, da v vedro pridelane vode dodaš kemikalije in s tem zaključiš proizvodnji cikel. Kaj točno in koliko dajejo v konzervacijske pripravke še ne vem, definitivno pa je osnova natrijev metabisulfit. To je podobna zadeva kot žveplo v vinarstvu in tudi vonj ima enak.

Če desalinizator deluje vsak dan ali vsaj na dva dni konzervacija ni potrebna, je pa močno priporočljivo, da se za zaključno izpiranje uporab vedro pridelane sladke vode.

@Mato. Za nakup membran bom objavil naslov le najti moram račun, kje sem nabavljal. Črpalko 12V imam od Katadyna za 230V pa se lahko uporabi navadno iz visokotlačnih čistilcev. Obstajajo tudi taki narejeni iz nerjavečih materialov ampak sedaj ne najdem več kje ker je že nekaj časa od takrat, ko sem izdelal desalinizator za mojo barko.
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Pe Jul 05, 2024 07:46, skupaj popravljeno 1 krat.
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Pe Jul 05, 2024 07:26

@Mato. Za nakup membran bom objavil naslov le najti moram račun, kje sem nabavljal. Črpalko 12V imam od Katadyna za 230V pa se lahko uporabi navadno iz visokotlačnih čistilcev. Obstajajo tudi taki narejeni iz nerjvečih materialov ampak sedaj ne najdem več kje ker je že nekaj časa od takrat, ko sem izdelal desalinizator za mojo barko.

Hvala za trud se priporočam...
Mato :wink:
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Pe Jul 05, 2024 07:52

@NT: za Schenker v dokumentaciji prav posebaj piše da naj se NE uporabljal natrijev metabisulfit.
Schenker ima dva pripravka:
- SC1 za redno konzerviranje
- SC2 za primer ko se na membrani že pojavi vonj

Če pogledaš sestavo SC1 je izgleda samo citronska kislina. Sestava SC2 je pa bolj kompleksna.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov