SOLARNI PANEL

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: SOLARNI PANEL

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Maj 15, 2024 19:23

Lure napisal/-a:Če imaš močan rollbar, potem lahko gor namontiraš tudi večje panele, ampak fiksno. Sem gledal opcije da bi jim lahko nastavljal kot, pa imam raje močnejšo pritrditev. Moji so zdržali nevihte preko 70vz brez problema.

Panele sem imel pritrjene z objemko. Če ni bila do konca zategnena, sem panel lahko obračal glede na sonce. Izkazalo se je, da se je v vihranem vetru tako pritrjen panel bolje obnesel, ker ga je veter obrnil in mu ni več kljuboval, kot bi mu, če bi fiksno vzrajal. Ko sem prišel na privez, sem pogosto našel panele usmerjene, kakor jih je usmerila burja. Kot flapi na letalskem krilu. 8)
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Maj 16, 2024 07:51

Marchi;
Ob taki montaži moraš pazit, da je vpetje vseeno dovolj togo, da ti kolektor ne zavibrira, ker ti lahko veliko potrga. Če flapi padejo v flutter lahko raztrga letalsko krilo.
Ker ti je kolektor obračalo po vetru smatram, da ni vpet v aerodinamičnem centru potiska, temveč pred njim in ta ročica ti usmeri kolektor v veter. Ker je nekaj kolektorja tudi predaj se mimogrede lahko zgodi, da se zaradi vrtinčastega toka (Zaradi robov z ene in gladke ploskve z druge strani je to kvazi vzgonski profil z topim vpadnim robom in to hudo turbulira, ta turbulenca pa zna dobiti veliko energije.) kolektor ne more odločit kam točno bi se zavrtel in ko to "odločanje" pride v resonanco z vetrom je le še vprašanje časa kdaj ti bo podlaga zaresonirala z enako amplitudo, to pa lahko tudi ob majhnem kolektorju pomeni hud strojelom.

Po moje je boljša fiksna montaža.
wolkec
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a wolkec » Po Maj 20, 2024 20:50

Razmišljam o menjavi sončnih celic z 3x115w/1x360w

Širina rollbara je 185cm. paneli so široki 210cm. V vsako stran portside in starbord bi ven gledal okoli 12cm. Naprej in nazaj bi ven gledal 25cm. Ali se lahko tako montira, ali mora biti nosilec po robu panela?

Slika
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » To Maj 21, 2024 07:51

Jaz imam rolbara še bolj skupaj, ampak imam potem še nosilec za panel. Jaz bi dal nosilec če gleda več kot 15% širine/dolžine ven.

Slika
wolkec
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a wolkec » To Maj 21, 2024 09:10

Točno nekaj takega sem imel v mislih z dodatnim nosilcem seveda :)
Hvala za fotko :D
Uporabniški avatar
cruiser
Štabni praporščak
Kraj: Prevalje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cruiser » Pe Jun 28, 2024 10:17

Sistem smo komplet prenovili, dali gor 2x180W panela na nove nosilce in vgradili komplet novo Victron elektroniko, vključno z zaslonom.

Pripravljeni na sezono.

Slika

Slika

Slika

Slika
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » To Avg 27, 2024 12:04

Nekaj postov v tej temi nazaj sem našel linke na Offgridtec. Počasi nameravam vgraditi panele in sem jih iz radovednosti pobaral za kakšno ponudbo. Dobil sem tole:

Slika

Na barki imam dva akumulatorja, osnovne instrumente in hladilnik, ki pa trenutno ni najpomembnejši del opreme.
Panel bom montiral na ograjo.

Prvič sestavljam kaj takega, pa bi prosil za kakšno mnenje o kvaliteti panelov ter ceni. Dodatne informacije napišem po potrebi.

LP MKN
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » To Avg 27, 2024 19:04

Namesto Offgridtec MPPT bi ti svetoval Victrona MPPT 75/15, ki je na Amazonu okoli 60€ s poštnino in je sigurno “best buy” s povezavo bluetooth. Glede panelov pa poglej še Renogy panele.
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Sr Avg 28, 2024 23:19

Hvala za odgovor. Renogy nima primernih dimenzij. Kateri so še drugi v redu proizvajalci??
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 29, 2024 12:31

MKN napisal/-a:Hvala za odgovor. Renogy nima primernih dimenzij. Kateri so še drugi v redu proizvajalci??

Poglej še Ective .
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 29, 2024 12:01

Trenutno imam 50w panelcek in je za polnjenje telefona in manjsi Dometic dovolj, ce je sonce in ce kaj malega pomotorim. Oz je na meji. Rad bi maksimiziral zadeve - glede na nosilec in prostor (slabih 7m jadrnica) gre gor glede na dimenzije max 80w panelcek. Sirina 53cm. Take dimenzije victron nima.

Ima jo pa kon tiki solar http://www.kontiki-solar.si/phesun-sunp ... 0-80w.html ampak mi je cena kar velika. Glede na vse zapisano tu, se mi poraja vprasanje, ali je tole vredno svojega denarja ali je samo visoka marza na kitajca.

Tudi Ective sem pogledal,.ima 70w za pol manj denarja. Pa bodi pameten.

Kaksen komentar na tale Phaesun in se kak predlog za nabavo dobrodosel. Sirina pa 53cm.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Nov 02, 2024 12:43

Imam en Solarfam in en Victron panel, vsak na svojem Victron regulatorju. Victron ima 35% večjo površino in da 50% več štroma, tako da navedbe o izkoristku ene žbljk firme panelov vzemi malo z rezervo.
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Nov 02, 2024 20:35

Z veseljem bi vzel Victron, če bi mi dimenzija odgovarjala. Z veseljem bi vzel tudi kako drugo priznano znamko oz. kvalitetno, če bi vedel katero. Temo sem prebral po dolgem in počez, nekaj je mnenj, takih in drugačnih, Victron vem da je safe bet, ostalo pa... Kolikor brskam, je cenovni razpon precej velik. Nisem pa ziher, da je tu cena vedno indikator kvalitete.

Zgoraj omenjeni Phaesun se sicer siši zelo kitajsko, naj bi bila pa nemška firma. Ima jih tudi SVB in Conrad. Cena 80w je okoli 160 - 200 eur. Mi ni težko dat, če je vredno svojega denarja...
MKN
Admiral

OdgovorNapisal/-a MKN » Če Dec 19, 2024 13:45

Gledam panele in merim prostor zanj. Od meni znanih dobrih, ima edino Offgridtech 150W panel, ki gre v moje dimenzije.

Če kdo ve za kvaliteten panel recimo 200W, ki bi bil znotraj dimenzij 150cm x 65cm prosim za link.

Hvala. MKN
Uporabniški avatar
sslavc
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a sslavc » Če Dec 19, 2024 14:18

Takšne dimenzije za takšno moč ne obstajajo.
Pa verjetno tudi ne potrebuješ takšno moč za tako malo jadrnico. Če imaš hladilnik moči 60W, imaš dovolj 100W.

Poglej tukaj:
https://visol.si/kategorija-izdelka/sol ... ni-moduli/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti