vezni člen sidro-veriga fix ali vrtljivo ?

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Kovač
Admiral

vezni člen sidro-veriga fix ali vrtljivo ?

OdgovorNapisal/-a Kovač » So Jul 02, 2022 13:05

Kot ste že vajeni za vsako stvar posebej gnjavim in sprašujem, zato bom tudi tole temo načel.

Danes bom zmontiral novo sidro in verigo.

Dobil sem tale 8mm škopec z vgreznjenim imbus vijakom .
Dodal bom še loctite in to je to.

Slika

Na obstoječem sidru pa sem imel vrtljiv škopec. Ali mora nujno biti vrtljiv ?
Kot npr.
https://www.kamm.si/izdelek/07039/8255- ... kopec-8x94

Obstajajo pa še eni ekstra, v rangu 36- 70 €

Zdaj pa ne vem kakšni so plusi - minusi različnih variant. Argumentacija zakaj vrtljiv in zakaj ne ?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

Re: vezni člen sidro-veriga fix ali vrtljivo ?

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Jul 02, 2022 13:23

Nekaj na to temo: viewtopic.php?f=5&t=10754
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Jul 02, 2022 13:34

Kovač napisal/-a:Argumentacija zakaj vrtljiv?

Zato, da se veriga ne zvija.

Še boljša varianta je swivel (ne poznam slovenskega izraza), ki pri dviganju postavi sidro v pravi položaj, preden se namesti v nosilec.

Da se ti ne bo dogajalo to :wink:

Ampak swivel mora zdržati vsaj takšno silo, kot najšibkejši člen sidrne verige.

Jaz sem imel te, pa mi do zdaj še noben ni počil. Je pa res, da nikoli ne izzivam in ne sidram, če je napovedano neurje, ali premočan veter. Takrat raje izberem bolj zaščiten zaliv, ali pa marino.

https://www.mantusmarine.com/mantus-swivel/

https://www.svb24.com/en/ultra-marine-anchor-swivel-and-hook.html

https://www.svb24.com/en/chain-connection-with-swivel.html

Tega zadnjega (Kong) lahko kupiš tudi v Motomarine.

Tega pa še nisem imel, ampak tudi zgleda OK:

https://www.svb24.com/en/wasi-power-ball.html#35050
Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » So Jul 02, 2022 13:56

Jaz sem tudi razmišljal o swivel, pa sem ostal pri navadnem gambetu. V 6 letih se mi je veriga samo enkrat obrnila za 180st, sicer pa vedno pride nazaj gor tako kot ga spustim.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Jul 08, 2022 20:54

Razmišljal sem tudi jaz - a ostajam pri fiksni vezavi, ker je močnejša. Največ kar se zgodi je, da moram včasih malo na kolutu zasukati verigo z roko in sidro spustiti in dvigniti za par metrov, da se pravilno obrne.
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Pe Jul 08, 2022 22:27

dokončno sem se odločil za fiksnega in v zadnjih dneh parkrat sprobal in vse špila , kot mora.

Če pa ga bom kdaj moral na roke obrnit, se pa tud ne sekiram. V primerjavi s tem kolk je fizičnega dela če ornk jadraš, bom pa ja še zmogel tisto sidro mal po rokah vrtet.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 08, 2022 23:03

V lepem odsidrat ni problem. Problem je takrat, ko je situacija nevarna do te mere, da je ogrožena varnost barke in posadke.
Osebno sem že večkrat doživel kritične situacije in iz prakse vem, da je Ultramarine FLIP SWIVEL obračalnik vreden svojega denarja.
Partnerki znanega podjetnika iz Ljubljane je odtrgalo prst v podobnem primeru, ko je skušala nekaj poravnati pri sidru. Toliko v razmislek. Kdor ne verjame naj povpraša v Marini Portorož.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Jul 09, 2022 08:39

Še od mene malo...

Večina, ki je v to temo pisala doslej, je imela vrtljivi člen (vrtljivko) v mislih kot pripompček za obračanje sidra v pravo lego pri dvigu. Če plovilo ni dolgo na sidru (in ni posebnosti pro vremenu), je to tudi edina vloga - in pri večini med nami tudi najpogostejša.

Če pa je plovilo zasidrano dalj časa (več dni) tako, da ga veter in tokovi lahko sučejo v isto smer (plimovanje in/ali dnevni obrat vetra z nočnika na dnevnik in nazaj), se lahko sidrna veriga navije in pri tem pride v njej in v njeni okolici (sidro, verižnik, bloker...) do obremenitev, za katere zadeve niso narejene. Te vrste preobremenitev verige (ali vrvi) tudi prepreči vrtljivka (in mislim da je bil nekoč to osnovni namen, zaradi katerega so jih nameščali).

Večina morjeplovcev na forumu ne sidra na istem mestu več dni in tega problema nima, zato se tudi sploh ne zaveda, da bi to bilo dobro upoštevati, če bodo kdaj tako zasidrani dalj časa.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: betinjan in 1 gost