display

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

SR 290
Admiral

display

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jan 13, 2025 12:55

Dolgo mi ni bilo jasno zakaj je na malo hitrejšem gliserju dobro imet analogne prikazovalnike. Ob sodobni ponudbi je otročje enostavno vgradit en lcd ekran in nanj "narisat" števce. Bila je tudi že ideja kateri ekran izbrat, kako konfigurirat "števce", pod kakem vrstnem redu organizirat menije. V ta namen že imamo na krovu tablico, ki sporoča vse pomembne podatke iz motorja...

Prejšnji teden sem se z avtom vozil na večji nadmorski v soncu in ko sem dal gor sončna očala so se vsi podatki na armaturki zameglili. Vojla! Polarizirana očala ne gredo skupaj z displejem, če je polarizacija v ravno pravi smeri in sem bolj kot ne prepričan, da je to razlog za analogne števce.

Prosim za komentarje okrog vaših izkušenj z tovrstnimi zasloni in sončnimi očali na plovilu.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

Re: display

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jan 13, 2025 13:12

Tablica je bolj kot ne drek v popoldanskem soncu. Svetilnost je prešvoh, jaz sicer zaradi polarizacije nisem naletel na neke težave da bi se "zameglila".

V tem smislu se bolje obnese telefon, sploh ti zadnjih generacij kjer je zaslon 5x svetlejši kot na tablici. Je pa majhno vse skupaj.

Tako telefon kot tablica se bosta na direktnem soncu pregrela in ugasnila.

Bulletproof rešitev je:
- namenski visokosvetilni display. Tu so zanimivi tudi e-ink displayi, ki težav s svetilnostjo nimajo ker ne svetijo. https://www.henryleach.com/2022/03/arduino-e-paper-screen/
- prikaz motornih podatkov na navtičnem chartplotterju. Ti nimajo težav s soncem in pregrevanjem.
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jan 13, 2025 15:37

Izkušnja se mi je zgodila v avtu. Slabo so se videli digitalni podatki na armaturki in google maps na telefonu. Ko sem snel očala je bil jasen pogled.
Pravzaprav sem tole o sončnih očalih in digitalnim ekranom vedel že nekaj časa, ampak šele zdaj sem povezal z navtiko.
Tablica je na palubi za vsak slučaj, za diagnostiko in včasih za iskanje in preračunavanje podatkov kot je trenutna poraba in za to je dovolj svetla, drugače pa res ni uporabna.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jan 14, 2025 13:59

Analogni so lepši, digitalni so pa boljši. Se pa sicer ploter vidi dobro s polarizacijskimi očali.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov