Izvenkrmni motor kot rezerva na 28ft barki

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Kovač
Admiral

Izvenkrmni motor kot rezerva na 28ft barki

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 16, 2025 21:19

Imam 28ft jadrnico Hunter280 in bi rad nabavil izvenkrmni motor, kot rezervo, če mi moj Yanmar kakorkoli zataji.
Tolk da se lahko pripeljem vsaj 5 milj do priveza, marine sidrišča....
Kakšen motor predlagate, da bo dovolj močan.

Kje kupiti novega, da se ga dobi za pametno ceno? Kot vse drugo, so tudi tukaj cene poskočile :-( .

Nazadnje sem bil v navtični trgovini v Monfalconu in presenečen koliko nižje cene so kot pri nas. Nisem pa gledal cen motorjev, ker se takrat še nisem zanimal za njih..
Se morda splača kupiti v tujini ?

Če ima kdo rabljenega za prodat, bi me tudi zanimalo.
omas
Admiral

Re: Izvenkrmni motor kot rezerva na 28ft barki

OdgovorNapisal/-a omas » To Jun 17, 2025 07:38

Jaz imam Hondo 2.3. Barka ima 3.5t in je čisto dovolj moči. Motor je lahek in ga brez problema prestavljaš z eno roko. Ima zračno hlajenje zato ni problema če peta kdaj ven iz vode pogleda. Kadar so valovi se to pri jadrnicah pogosto dogaja, kljub dolgi peti..
(cena sitnica)
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Krk

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jun 23, 2025 20:12

Barka Elan 36, deklariranih 5.5 tone. Motorček Suzuki DF 2.5 S (kratka noga). Izdelal demontažni nosilček iz pločevin.
Slika
Slika
Slika
Slika

Na slikah je poskusni pleh, kasneje sem dal vse dele zrezat iz RF. Zmontirano je deloma na nosilec vodnih lestvic, ki so odstranjene za ta namen. Nosilček je v celoti odstranljiv in ne moti kopalca.

Testiral v mirnem zalivu, je šlo celih 3.5 vozla. Evo video: https://youtu.be/7_T5x6ghSJk
Jasno, v vetru in valovih se tole ne bi dobr obneslo, bi blo treba na jadra pridet v bližino pristanišča in v mirno vodo, in šele pol zmotorirat v pristanišče.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Jun 23, 2025 21:27

Pa imaš to stalno gor ali po potrebi? Ker verjetno prav hitro ne moreš tole natakniti, če bi bila nuja? Tudi sam še iščem pametno varjanto za nekaj takega. Za silo imam sicer za prišraufati šperplato na stopničke za v vodo, a ni najbolj elegantno in enostavno, če bi bila panika.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Jun 23, 2025 21:55

Tole mi je uspelo letos nabaviti na Bolhi:

https://seamarknunn.com/products/ibs-re ... et-max-4hp

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » Po Jun 23, 2025 22:05

hrošč napisal/-a:Pa imaš to stalno gor ali po potrebi? Ker verjetno prav hitro ne moreš tole natakniti, če bi bila nuja? Tudi sam še iščem pametno varjanto za nekaj takega. Za silo imam sicer za prišraufati šperplato na stopničke za v vodo, a ni najbolj elegantno in enostavno, če bi bila panika.

To ni namenjeno paniki, mišljeno je, da v miru zmontiraš nakje na sidru. Pol še vedno lahko dam motorček al gor, al pa dol, slednja operacija je hitra, ampak vse skupi je za "mirno" morje. Ne more mali motorček v vsem nadomestit 10x močnejšega glavnega.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Jun 23, 2025 22:49

Hmmm. Ce bi imel takle nosilec, bi lahko s 3.5 Tohatsujem ocitno pocasi pridrsal do prvega zaliva. Tko sem pa danes moral klicat EmergenSea... :roll:
Kovač
Admiral

OdgovorNapisal/-a Kovač » Po Jun 23, 2025 23:20

Jaz pa sem sprva naročil Yamaha4 izvenkrmni motor, brez da bi ga šel pogledat. Potem pa me je kar zmrazilo, kako je težak in bikast motor. Na živce mi gre da je na barki obešeno vse živo in predimenzionirano...

Potem sem se dogovoril za menjavo in vzel Suzuki 2.5 z dolgo peto. Ta je pa res luštkan in lahek , tako da sem zelo zadovoljen z nakupom. Mojo barčico bo zagotovo gnal dovolj hitro, za primer odpovedi glavnega motorja. Sem prepričan ko sem videl kako rine Elanko :-)
Če je pa valovito, bo pa tudi nekaj vetra in bom že nekako skombiniral do najbližje marine..
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Jun 24, 2025 15:32

modro morje napisal/-a:
hrošč napisal/-a:Pa imaš to stalno gor ali po potrebi? Ker verjetno prav hitro ne moreš tole natakniti, če bi bila nuja? Tudi sam še iščem pametno varjanto za nekaj takega. Za silo imam sicer za prišraufati šperplato na stopničke za v vodo, a ni najbolj elegantno in enostavno, če bi bila panika.

To ni namenjeno paniki, mišljeno je, da v miru zmontiraš nakje na sidru. Pol še vedno lahko dam motorček al gor, al pa dol, slednja operacija je hitra, ampak vse skupi je za "mirno" morje. Ne more mali motorček v vsem nadomestit 10x močnejšega glavnega.

Imaš prav, ni za paniko. Razen če je brezvetrje in tok, ti pa blizu kake obale. Sicer pa jadra do prvega zaliva.

Grega, zanimiva rešitev! Ravno nekaj podobnega bi rabil, da mi ne smeta pri štengcah, ko ni v uporabi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 24, 2025 20:44

Ali pa bočno privežeš gumenjak z motorjem in gasa. Edino tako moraš naredit, da je motor dosegljiv za off. Tud če eden not čepi med tem, ni nič narobe.

Kovač, sem ti hotel napisat, da ne kupuj prevelik motor, pa si ži pogruntal, kakšna kobila je to lahko in kako je v napoto.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Jun 24, 2025 22:40, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
modro morje
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a modro morje » To Jun 24, 2025 22:22

Grega295 napisal/-a:Tole mi je uspelo letos nabaviti na Bolhi: https://seamarknunn.com/products/ibs-re ... et-max-4hp
Zgleda precej praktično za uporabit, samo se bojim , da ne paše glih povsod. Naklon je fiksen, če je zrcalo (na jadrnici) postrani, pol bi blo treba zadevo predelat. Nadalje si mislim, da za to ceno fiksni kos ne more bit kvaliteten RF, in bo začel kmalu rjavet.
Navigare vivere est.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 24, 2025 22:45

Tole sem imel na 7m jadrnici in se je super obneslo. Motor je bil ves čas namontiran in dvignjen. Enkrat mi je v Piškeri odpovedal notranji D7 in se v par sekundah usposobil nek mali Tohatsu in nas rešil zanesljivega brodoloma.

Obstajajo krajši in daljši spustni nosilci. Za večje jadrnice od 5m verjetno pride v poštev daljši, odvisno od zrcala.
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti