5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
- 1stofficer
- Admiral
Re: 5 in pol dnevni izlet Krk - Losinj
Tnx
Kaj pa Mantus sidro? Malo gledam teste pa je tudi precej dobro rangiran.
Vulcan je vrsta Rocna sidra?
Kaj pa Mantus sidro? Malo gledam teste pa je tudi precej dobro rangiran.
Vulcan je vrsta Rocna sidra?
Mantus sešraufaš skupaj. Ima jih Prumus: https://www.primusr.com/navtika/mantus-sidra/
Rocna in Vulcan sta od istega proizvajalca. Vulcan je mal novejše in nima loka; se ponavadi lepše prilega na obstoječa vodila za sidro.
Rocna in Vulcan sta od istega proizvajalca. Vulcan je mal novejše in nima loka; se ponavadi lepše prilega na obstoječa vodila za sidro.
- 1stofficer
- Admiral
Grega295 napisal/-a:Mantus sešraufaš skupaj. Ima jih Prumus: https://www.primusr.com/navtika/mantus-sidra/
Mislis loka rocice al tistega pol-obroca okoli zajemalke? Ker ta lok rocice me malo skrbi, da ne bi sel lepo v obstojece vodilo
Polobroč okol zajemalke oz. roll-bar 

Dobro zmeri dolžino ročice.
Lahko je krajša, predolga pa ne sme bit.
Cca 20kg bo za 31ko ok, če paše 25kg pa super. Ne
šparaj pri sidru. Kot si verjetno opazil, bi znal to bit najpomembnejši del opreme. Pocinkano popolnoma zadostuje, da se ne boš preveč v stroške vrgel zaradi izgleda. Pa inox sidro + pocinkana veriga ni najboljše, ker veriga pospešeno rjavi.
šparaj pri sidru. Kot si verjetno opazil, bi znal to bit najpomembnejši del opreme. Pocinkano popolnoma zadostuje, da se ne boš preveč v stroške vrgel zaradi izgleda. Pa inox sidro + pocinkana veriga ni najboljše, ker veriga pospešeno rjavi.
- 1stofficer
- Admiral
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Marchi napisal/-a:Dobro zmeri dolžino ročice.
Marchi, jaz pa menim, da je 25kg preveč za 31ko. Se strinjam, da teže ni nikoli preveč, vendar potrebno je računati tudi na moč vinča. Jaz imam na 42ki verigo 10mm in sidro 20kg in je za vinč 1000 W zadnja meja. To opaziš če se sidraš na globini 15m ko vinč dviguje težo zadnjih 20m verige in sidra. Če je že nuja jaz raje spustim po verigi 10kg svinčeno utež in vinč obremenim enkrat kot pa vsakič ko ga dvigujem. Po tabeli je za 11T barko še to nad standardom.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
CAR napisal/-a:Marchi, jaz pa menim, da je 25kg preveč za 31ko. Se strinjam, da teže ni nikoli preveč, vendar potrebno je računati tudi na moč vinča. Jaz imam na 42ki verigo 10mm in sidro 20kg in je za vinč 1000 W zadnja meja. To opaziš če se sidraš na globini 15m ko vinč dviguje težo zadnjih 20m verige in sidra. Če je že nuja jaz raje spustim po verigi 10kg svinčeno utež in vinč obremenim enkrat kot pa vsakič ko ga dvigujem. Po tabeli je za 11T barko še to nad standardom.
Ok, 25kg sem napisal malo na pamet.
Sem pa imel 23kg na B36 in nisem opazil, da bi se vinč kaj matral. Vedno brez težav in gladko. Sicer z 8mm ketno, ker je verjetno precej manjša teža kot 10mm. Sem pa vedno pri dvigovanju sidra laufal motor na vsaj 1800 obratih. In nikoli nisem vlekel barke proti sidru z vinčem ampak si pomagal tudi z motorjem.
Neki mi šteka od rocne spletna stran, sam zgleda se njihovo tabelo velikosti tud drugje najde:

Imajo pa tud 2D modele v .pdf, da lahko sprintaš in probaš če bo šlo.
Jaz sem bil glede velikost čist mal pod mejo, tako da sem 1 model večje sidro vzel. Ne vem točno kje sem dobil, mal poglej, cene so lahko precej različne.

Imajo pa tud 2D modele v .pdf, da lahko sprintaš in probaš če bo šlo.
Jaz sem bil glede velikost čist mal pod mejo, tako da sem 1 model večje sidro vzel. Ne vem točno kje sem dobil, mal poglej, cene so lahko precej različne.
- 1stofficer
- Admiral
Po mirni noci v Artatore, kjer sva se svercala pomoje na privat boji, sva startala prot Malem Losinju. Napotila sva se kar na pomole, z marinerotom sva za 'kavo' vezala barko ob rivo pri crpalki in sla malo hengat po mestu. Plan je bil, da spijeva kako kavo kaj pojeva in se zgodaj popoldan odpraviva proti Rabu. Sedaj pa kot vedno v navtiki sledi ampak. Most privlaka je kakopak v skladu z 'ustezljivostjo' do turistov odprt samo hidica 2 x na dan!!!??? Ob 9h in 18h. Lahko bi sicer preveril a mi ni prislo na misel, da je to sploh mozno. Par let nazaj ko sem namrec imel barko na Nizozemskem sem bil takih mostov vajen. Tam jih je kok ces. Odpirajo se vsake pol ure ali kaj takega in zadeva deluje. Seveda pa Hrvaska ni Nizozemska in tu je pac ... da ne omenim besede na b. Kakorkoli, izgubila sva dobro uro ker sva morala plut seveda nazaj proti Iloviku. Jadralske srece spet ni bilo, ugodnega vetra skoraj nic.
Po 5h urah motoriranja sva se vezala ali bolje 'pribila' ( zakaj ze?
) v zalivu Sv. Mara na SZ Raba. Kar lusten zaliv, prenocila sva, po izdatnem kopanju in supanju v zalivu sama. Bila je sicer, hvala bog morja in noci, bonaza in prvic sem pomoje konktretno spal nekaj ur v kosu
Zdaj motorirava proti Klimnu, nekje 30NM do tam. Pocasi se razvija veter, trenutno maestral, napovedan pa je po windiju SE, pp VHF tudi burja v jacanju preko dana. No, cez senjska vrata naj se vzdrzi recimo kaka burja, pol mi je pa vseen kaj bo, upam na kako pomoc v krmo
Po 5h urah motoriranja sva se vezala ali bolje 'pribila' ( zakaj ze?

Zdaj motorirava proti Klimnu, nekje 30NM do tam. Pocasi se razvija veter, trenutno maestral, napovedan pa je po windiju SE, pp VHF tudi burja v jacanju preko dana. No, cez senjska vrata naj se vzdrzi recimo kaka burja, pol mi je pa vseen kaj bo, upam na kako pomoc v krmo

Nazadnje spremenil 1stofficer, dne Po Jul 24, 2023 08:37, skupaj popravljeno 7 krat.
- 1stofficer
- Admiral
@dajmimer
Po tej tabeli mam dost 10kg a bom dal vsaj 15 gor. 50% rezerve pri dolzini in 100% pri masi barke bi najbrz moglo bit OK... Tole z 2d modeli je pa tut super in zelo prakticno
Po tej tabeli mam dost 10kg a bom dal vsaj 15 gor. 50% rezerve pri dolzini in 100% pri masi barke bi najbrz moglo bit OK... Tole z 2d modeli je pa tut super in zelo prakticno

Jsz sem imel na Bavariji 34 Rocno 15 kg. Je bila dovolj, tudi v Grčiji, kjer je vlekel meltemi.. raje malo več verige. Večja od 15 kg tudi ne bi šla na barko zaradi višine loka, razen če bi vse predelal
Utež bi jaz opustil. To je imelo smisel, ko so bila sidra na vrvi, danes ko je vse na verigi, je že teža verige dovoljšna. Če je možno, jo spusti več in to je najboljša garancija, da bo sidro držalo.
Kot si sam izkusil, v težavah je vsaka tak stvar odveč. Sidro moraš iz vode potegnit takoj. Jaz imam še pred razbremenilno vrvjo na verigi strah. Trenutno sem na sidru v Supetarski dragi, jugo nažiga 25 vozlov in sem jo dal gor, ampak me to vedno skrbi, če bo treba na hitro dvignit sidro.
Utež bi jaz opustil. To je imelo smisel, ko so bila sidra na vrvi, danes ko je vse na verigi, je že teža verige dovoljšna. Če je možno, jo spusti več in to je najboljša garancija, da bo sidro držalo.
Kot si sam izkusil, v težavah je vsaka tak stvar odveč. Sidro moraš iz vode potegnit takoj. Jaz imam še pred razbremenilno vrvjo na verigi strah. Trenutno sem na sidru v Supetarski dragi, jugo nažiga 25 vozlov in sem jo dal gor, ampak me to vedno skrbi, če bo treba na hitro dvignit sidro.
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
andrejv napisal/-a:Jsz sem imel na Bavariji 34 Rocno 15 kg. Je bila dovolj, tudi v Grčiji, kjer je vlekel meltemi.. raje malo več verige. Večja od 15 kg tudi ne bi šla na barko zaradi višine loka, razen če bi vse predelal
Andrejev se popolnoma strinjam s teboj, da vse kar je več kot sidro in veriga je lahko v ključnih trenutkih moteče. Zato imam utež na takšnem karabinu, da drsi po verigi in ko dvignem sidro mi utež pride do sidra tako da me ne ovira v kolikor bi moral na hitro dvigovati in bežati. Veliko bolj me skrbi, kot si že omenil, razbremenilna vrv od verige do bitve. No v Supetarski dragi se nimaš kaj bati, če si tam med otočki, tam sidro drži kot zabetonirano, ker je na dnu ogromno mulja (Supetarka draga je moja stacionarna marina in poznam ta okoliš).
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
- 1stofficer
- Admiral
Utez zna res bit pain in the ass, sem izkusil na lastni kozi. Predvsem ne sme bit fixna na ketni ampak na nekem karabinu, da se prosto giba gor in dol. Jo imam za backup sedaj, kaj pa vem, nekako mi daje boljsi obcutek. Bom pa dal se vecji karabin gor, da se zadeva cim hitreje in lazje sname s ketne ce je panika.
Drug izziv je cim daljsa ketna zunaj. To je sicer logicno in super ampak v zalivih zna bit guzva in pri nepredvidljivem vetru barka krozi naokoli, pri mocnem vetru ko se ketna napenja imas hitro 30-40m radij gibanja barke. Plus, ce se sidra se kdo 'blizu' lahko pokrije tvojo ketno, se vanjo zaplete ali se pa ti v njegovo. To predstavlja kar resno omejitev na katero je treba seveda racunat. In bog ne daj, da sidras ponoci....
Kolk kaj uporabljate anchor alarm? Js brez njega ne grem spat. Enega mam na tablici, drugega na telefonu zraven sebe. Ce se ponoci zbudim vrzem gor uc in mirno (ali pa ne) spim naprej
Drug izziv je cim daljsa ketna zunaj. To je sicer logicno in super ampak v zalivih zna bit guzva in pri nepredvidljivem vetru barka krozi naokoli, pri mocnem vetru ko se ketna napenja imas hitro 30-40m radij gibanja barke. Plus, ce se sidra se kdo 'blizu' lahko pokrije tvojo ketno, se vanjo zaplete ali se pa ti v njegovo. To predstavlja kar resno omejitev na katero je treba seveda racunat. In bog ne daj, da sidras ponoci....
Kolk kaj uporabljate anchor alarm? Js brez njega ne grem spat. Enega mam na tablici, drugega na telefonu zraven sebe. Ce se ponoci zbudim vrzem gor uc in mirno (ali pa ne) spim naprej

Anchoralarm uporabljam v kakšni tesni uvali, da markiram kopno. Itak, če sem sam, vežem tudi na kopno. Alarm je tudi ok, da ti pošlje sms, ko si na špancirju ali v konobi, če gre barka iz določenega koridorja.
Kar se pa dolge ketne tiče. Če je na sidrišču gneča, spustiš neko normalno dolžino, da ne siliš v soseda. Ko pa fejst pihne in se vse ketne našponajo in se barke postavijo v isto smer, potem pa upaš, da imaš za sabo dovolj prostora, da spustiš max ketne. Ob sidranju probaš predvidet iz katere smeri bo recimo nevihta in si v tisto smer pustiš dovolj prostora, če se ti naknadno kdo ne naslika za krmo.
Ja, v sezoni je kar telovadba na sidrišču in teorije padejo. Sam v takem vremenu, če ni pametnega sidrišča, izberem varno zavetje marine. Kako gre že tista? Dober mornar v neurju reši svojo posadko, še boljši ga opazuje s kopnega

Kar se pa dolge ketne tiče. Če je na sidrišču gneča, spustiš neko normalno dolžino, da ne siliš v soseda. Ko pa fejst pihne in se vse ketne našponajo in se barke postavijo v isto smer, potem pa upaš, da imaš za sabo dovolj prostora, da spustiš max ketne. Ob sidranju probaš predvidet iz katere smeri bo recimo nevihta in si v tisto smer pustiš dovolj prostora, če se ti naknadno kdo ne naslika za krmo.

Ja, v sezoni je kar telovadba na sidrišču in teorije padejo. Sam v takem vremenu, če ni pametnega sidrišča, izberem varno zavetje marine. Kako gre že tista? Dober mornar v neurju reši svojo posadko, še boljši ga opazuje s kopnega

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov