1stofficer napisal/-a:Kaj pa ce bi dal ven kar nekaj kvadratov glavnega in zategnil boom?
Nimaš take krajšave, da bi zategnil sam na nekaj m2. Pa površina bi bila preveč v centru barke, ne zadaj.
En zanimiv star
zapis:
hrast napisal/-a:Leta 2005 sem na poti v Grčijo prenočeval na otoku Othonoi. Poznan je po tem, da ima zelo pogosto megleno kapo in tudi po tem, da ponoči potegne kar močan veter z njegovega vrha in to po grapi naravnost v pristanišče. Vse nas je gonilo levo in desno, samo nekega Šveda ne, ker je imel na zadnji priponi (štraju) majhno trikotno jadro. No le tega sem si čez dan tudi temeljito ogledal in ob vrnitvi domov, sem od kolega vzel najmanjši flok za elan expres in ga ob prvi priliki tudi potegnil na štraj, rogel pa fiksiral na vsako stran barke. Rezultat je bil neverjeten. Barko, ki se mi je prej gonila levo in desno, skoraj 180 stopinj, sem umiril in njen zamik je bil morda meter levo ali desno. Jadro sem potegnil gor pri vetru nad 20 vozli in vse je bilo čudovito do nekako 38-42 vozlov, ko je postajalo zajemanje vetra z ene ali druge strani (prelet trebuha jadra) preglasno in presunkovito. Od takrat naprej sem spoznal, da je edino primerno dvojno-jadro v obliki klina-pluga, ker tega preleta in glasnega frfotanja ni. Torej, jadro, kot ga ima zgoraj Marjan Tomki na sliki. Pazite pa, da bo vpetje res močno. Ko se gre zares je šale konec.
Sidrno jadro izhaja iz izkušenj kečev ali yawlev, ko so ob močnem vetru na sidrišču, dvignili na zadnjem jamboru, kakšen meter jadra.
Resnično vam priporočam, da si ga omislite, predvsem tisti, ki sidrate v vseh vremenskih razmerah.