Ribiči, metanje smeti v morje!
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Ribiči, metanje smeti v morje!
Oj,
mene pa zanima, koliko forumašem je samoumevno med ribolovom iz obale ali čolna metanje odrezkov laksa in cigaretnih ogorkov v morje?
Jaz sem dolgo metal male odrezke laksa v morje, dokler nisem pred leti začel razmišljati, da laks ni nič drugega kot plastika, ki bo v morju za vedno. Cigaretni ogorki - ne kadim.
Torej, se kdaj vprašaš, ko frcneš čik v morje, da bo plaval tam preko 50 let...ko frcneš v morje odrezek laksa, pomisliš da bo v morju za vedno?
Razmišljaš o tem?
mene pa zanima, koliko forumašem je samoumevno med ribolovom iz obale ali čolna metanje odrezkov laksa in cigaretnih ogorkov v morje?
Jaz sem dolgo metal male odrezke laksa v morje, dokler nisem pred leti začel razmišljati, da laks ni nič drugega kot plastika, ki bo v morju za vedno. Cigaretni ogorki - ne kadim.
Torej, se kdaj vprašaš, ko frcneš čik v morje, da bo plaval tam preko 50 let...ko frcneš v morje odrezek laksa, pomisliš da bo v morju za vedno?
Razmišljaš o tem?
Hmmm
Pozdravljen...
Kako naj začnem...torej kar je vezano na polivinil in podobne plastike vsekakor shranim na čolnu in s tem v obalni kontejner za odpadke. Glede samih laksov veliko tudi navijam nazaj na izrabljeno navezo, priznam pa da vseeno kdaj kakšen kos spustim v slano vodo
. Si me pa spodbudil v razmislek in ugotavljanje, kako sem kot potapljač z opremo kdaj naletel/plaval na ostanek laksa pod vodo in imam misel da le ta z leti premine, saj je bilo veliko laksov, katere sem v tak namen prijel v roko že kar dodobra nagriženih z časom in jih je zgleda morska kot tudi sladka voda v določenem časovnem razmerju že dokaj oslabila v kvaliteti. To pa seveda še zmeraj ne pomeni, da lahko po eni strani, kot se imamo za ekologe po drugi svinjamo v tem prečudovitem svetu.Bo treba res bolj z zavestjo in VESTJO uporabljat ta naš šport, da bodo užitki v tem še lepši.
LP in mirno morje vsem, kateri smo radi na njem
PS...še ena kamerca pod vodo, da nam bo kdaj lažje skozi zimo...
http://www.skylinewebcams.com/sl/webcam ... ebcam.html
Kako naj začnem...torej kar je vezano na polivinil in podobne plastike vsekakor shranim na čolnu in s tem v obalni kontejner za odpadke. Glede samih laksov veliko tudi navijam nazaj na izrabljeno navezo, priznam pa da vseeno kdaj kakšen kos spustim v slano vodo

LP in mirno morje vsem, kateri smo radi na njem
PS...še ena kamerca pod vodo, da nam bo kdaj lažje skozi zimo...
http://www.skylinewebcams.com/sl/webcam ... ebcam.html
Zanimivo razlišljanje, ki mi je dalo misliti.
Prvič sem sploh preveril kako vpliva ogorek v morju. Menda ni prav nedolžen
Jaz ogorke mečem v morje.
Pri izdelavi navez, ko obrežem vozle gredo v morje(na tla in nato v morje).
Celih izrabljenih navez ali dele glavne vrvice, ce jo krajšam zaradi izrabe pa nikoli ne vržem v morje.
Ostane pa v morju seveda strgana naveza pri zapetju.
Prvič sem sploh preveril kako vpliva ogorek v morju. Menda ni prav nedolžen

Jaz ogorke mečem v morje.
Pri izdelavi navez, ko obrežem vozle gredo v morje(na tla in nato v morje).
Celih izrabljenih navez ali dele glavne vrvice, ce jo krajšam zaradi izrabe pa nikoli ne vržem v morje.
Ostane pa v morju seveda strgana naveza pri zapetju.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Koščke laksa vedno mečem v morje.....pomoje je to isto kot "pljunek v morje"....morda se motim, amak pomoje to ni isto kot vrečka, ki pod sabo pomori življenje v tleh
Čik je najbrž bojl problematičen.....pa ne kot odpadek na dnu, ker je po moje ravno tako zanemarljiv, ampak zato, ker ga lahko pogoltnejo ribe ali drug živelj....(jaz ne kadim)
Je prav da se opozarja na okoljevarstvo,ampak nekje pa le mora bit meja.....
.....če ugotovim, da se motim, bom svoje mnenje (in navade) spremenil
Čik je najbrž bojl problematičen.....pa ne kot odpadek na dnu, ker je po moje ravno tako zanemarljiv, ampak zato, ker ga lahko pogoltnejo ribe ali drug živelj....(jaz ne kadim)
Je prav da se opozarja na okoljevarstvo,ampak nekje pa le mora bit meja.....
.....če ugotovim, da se motim, bom svoje mnenje (in navade) spremenil
mirno morje
Da, kar strgamo ob podvodne ovire/ali ribe, pač ne moremo pospraviti.
Kot ribič od malega, začel na rekah//jezerih, opažam, da veliko ribičev kadi - in kakor je ribolov po eni strani sproščujoč, je po drugi strani igra živcev. Kar pomeni čik na čik, kajne? In ogorki jasno letijo v vodo/kopno - svinarija da ji ni para.
Ogorek se v vodi razgrajuje preko 30 let.
Male kosce laksa...po fishingu poberem po čolnu in v vrečko in v kanto na kopnem.
Ribiči, ne se slepiti, narava je ena sama : )
Kot ribič od malega, začel na rekah//jezerih, opažam, da veliko ribičev kadi - in kakor je ribolov po eni strani sproščujoč, je po drugi strani igra živcev. Kar pomeni čik na čik, kajne? In ogorki jasno letijo v vodo/kopno - svinarija da ji ni para.
Ogorek se v vodi razgrajuje preko 30 let.
Male kosce laksa...po fishingu poberem po čolnu in v vrečko in v kanto na kopnem.
Ribiči, ne se slepiti, narava je ena sama : )
Zelo primerno vprašanje in tudi pohvalno, da si ga postavil. Sam ne kadim in torej tema čikov zame odpade. Kar se pa laksov tiče pa ja, podobno bom odgovoril, kot je že nekdo od predhodnikov: Ko vežem in z zobmi grizem višek laksa ali fluorcarbona ga dejansko pljunem v morje in tudi menim, da je to res "pljunek v morje"
Se pa vsekakr strinjam, da večje količine (npr. celi predvezi, ki so iztrošeni ali pa cele role) nikakor ne smejo pristati v morju. Prav tako ne vrečke in piksne od pira in podobno. Če sem na vodi in vidim plavati vrečko, jo poberem (razen, če jo ne pred mano že impeler
)...
Sem pa pred časom v Avstriji ogromno poslušal po radiu, ko so imeli celo kampanjo glede mikroplastike. In te je menda v morju zaskrbljujoče veliko in preveč...
Lep dan vsem!

Se pa vsekakr strinjam, da večje količine (npr. celi predvezi, ki so iztrošeni ali pa cele role) nikakor ne smejo pristati v morju. Prav tako ne vrečke in piksne od pira in podobno. Če sem na vodi in vidim plavati vrečko, jo poberem (razen, če jo ne pred mano že impeler

Sem pa pred časom v Avstriji ogromno poslušal po radiu, ko so imeli celo kampanjo glede mikroplastike. In te je menda v morju zaskrbljujoče veliko in preveč...
Lep dan vsem!
Green to green or red to red, safely go ahead!
blza napisal/-a:Roman1, ma mislim da mora biti meja. Neuporbna stvar, ki jo zavestno vržeš v morje, ima mesto v kanti za smeti.
Gre samo za človeško lenobo, ko se nam ne da "zajebavat" z malim nevidnim laksom in ga raje "bacamo".
1000 ribičev, 1000 laksov, 2000 čikov?
100 žena, 200 sisa : )
debata je namenjena pogovoru in razmisljanju. Ne pa obsojanju!!!
P.S. jaz na barki pokadim veliko manj, kot sicer. Ce lovim iz Jeta pa sploh veliko manj!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Nikogar se ne obsoja, jasno. Če se morda tako bere, ni tako mišljeno.
Največji problem onesnaženja morja je dejansko mikroplastika, torej po domače - razpadli veliki kosi plastike. Mikrosmeti (da, tudi laksi ki jih pluvamo-priznam-v morje) so očem večinoma nevidne, a morski organizmi jo "filtrirajo"..in na koncu mi na krožniku.
Največji problem onesnaženja morja je dejansko mikroplastika, torej po domače - razpadli veliki kosi plastike. Mikrosmeti (da, tudi laksi ki jih pluvamo-priznam-v morje) so očem večinoma nevidne, a morski organizmi jo "filtrirajo"..in na koncu mi na krožniku.
Po moje cigaretni filter iz papirja- torej celuloza in ni tako sporen, če se motim naj me kdo popravi. Sem že videl bisere sicer ne ribiče, ki so metali piksne v morje in lovili istočasno, kakšni HR ribiči tudi akumulator z barke. Včasih, ko se potapljam mi ni jasno kako kakšna reč pride na tisti kraj pod vodo. Vsekakor sem proti onesnaževanju, sploh namernemu, samo s to temo je potrebno začeti pri otrocih doma in potem v šoli in seveda biti sam dober vzgled.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Tobak in papir iz cigarete se razgradita razmeroma hitro - tudi kompostira se lahko, kot sem izvedel zadnjič pred mestno hišo 'zelene prestolnice Evrope'.
Čisto druga zgodba pa je filter - rekli so mi, da bi spadal med nevarne odpadke.
Sicer pa dobra tema.
Čisto druga zgodba pa je filter - rekli so mi, da bi spadal med nevarne odpadke.
Sicer pa dobra tema.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Filtri cigaret niso bombaž ampak plastika in so huda svinjarija.
Živali jih pomotoma jedo in zaradi tega lahko poginejo.
Tule si lahko pogledate kao iz filtra narediš nož:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew923kKf_v4
Jaz osebno koščkov laksa ali starih trnkov ne mečem v morje, ker je zame laks pač plastika.
Moja pravila:
Plastika: nikoli v morje ne glede na oddaljenost od obale. Med plastiko spadajo tudi plastificiran papir, tetrapaki itd.
Les in papir: blizu obale ne v morje, več kot 3 milje od obale pa v morje.
Organski odpadki (olupki, odrezki ostanki hrane, ...): V morje razen v zalivih, kjer jih lahko naplavi na obalo preden razpadejo.
Če le nisem tedne daleč od civilizacje ne mečem v vodo lupin agrumov, posebno, če so lupine špricane.
Vsebina črnega rezervoarja: V morje, če je dovolj odprto in pretočno. Tu odstopam od pravila 3 NM od obale. Seveda pa so tanki zaprti v marini, v zalivih kjer se kopa itd.
Steklo in konzerve: Jaz steklo in konzerve mečem v morje, ko je globina nad 100m. Steklenica postane skrivališče za mala bitja globin. Zame je steklo naravni materijal - kot kamen. Seveda vedno steklenico napolnem z vodo, da se potopi.
Olja: nikoli v vodo.
Če pod vodo najdem laks ali kose ribiške mreže (ali drugo plastiko) to stavham in vržem v košđ za smeti v kolikor je to mogoče.
Živali jih pomotoma jedo in zaradi tega lahko poginejo.
Tule si lahko pogledate kao iz filtra narediš nož:
https://www.youtube.com/watch?v=Ew923kKf_v4
Jaz osebno koščkov laksa ali starih trnkov ne mečem v morje, ker je zame laks pač plastika.
Moja pravila:
Plastika: nikoli v morje ne glede na oddaljenost od obale. Med plastiko spadajo tudi plastificiran papir, tetrapaki itd.
Les in papir: blizu obale ne v morje, več kot 3 milje od obale pa v morje.
Organski odpadki (olupki, odrezki ostanki hrane, ...): V morje razen v zalivih, kjer jih lahko naplavi na obalo preden razpadejo.
Če le nisem tedne daleč od civilizacje ne mečem v vodo lupin agrumov, posebno, če so lupine špricane.
Vsebina črnega rezervoarja: V morje, če je dovolj odprto in pretočno. Tu odstopam od pravila 3 NM od obale. Seveda pa so tanki zaprti v marini, v zalivih kjer se kopa itd.
Steklo in konzerve: Jaz steklo in konzerve mečem v morje, ko je globina nad 100m. Steklenica postane skrivališče za mala bitja globin. Zame je steklo naravni materijal - kot kamen. Seveda vedno steklenico napolnem z vodo, da se potopi.
Olja: nikoli v vodo.
Če pod vodo najdem laks ali kose ribiške mreže (ali drugo plastiko) to stavham in vržem v košđ za smeti v kolikor je to mogoče.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
evo kje je glavni problem
http://www.24ur.com/novice/svet/do-leta-2050-bo-v-morju-vec-plastike-kot-rib.html
http://www.24ur.com/novice/svet/do-leta-2050-bo-v-morju-vec-plastike-kot-rib.html
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti