Nakup gliserja s kabino do 6m
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Nakup gliserja s kabino do 6m
Pozdravljeni!
Na podlagi prebranega iz prejšnih podobnih tem (na tem forumu) in svojih finančnih zmožnosti razmišljam o nakupu gliserja s kabino, dolžine do 6m.
Uporaba plovila, bi bila predvsem enodnevni izleti, športne vragolije, mogoče kak ribolov, nasploh popestritev časa, ki ga preživljamo na vikendu na otoku Krk. Mogoče v lepem vremenu tudi kakšni večdnevni izleti.
Nakup Baylinerja nekateri odsvetujete, drugi ga pohvalite. Nekako mi je najbolj blizu Bayliner 2052 ali Bayliner 602c, možne tudi druge znamke...
Tukaj pa imam kar nekaj vprašanj:
Moč motorja za ta plovila? 135 konj ali 190?
Pri motorjih, je tudi tukaj razlika kot pri izvenkrmnih 2T in 4T, kaj priporočate.
Letnik? Male razlike med 2003 in 98 letnikom.. Pri avtomobilih je 2-4 leta otpimalen nakup... Kako je pri čolnih?
Ponudbo spremljam predvsem na www.mornar.net .
Kaj mislite o tej konkretni ponudbi: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=69280
ali
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=66610
Za vsakršni odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem,
mogoče celo kdo od vas prodaja kaj podobnega!
Lep pozdrav in mirno morje,
Boštjan
Na podlagi prebranega iz prejšnih podobnih tem (na tem forumu) in svojih finančnih zmožnosti razmišljam o nakupu gliserja s kabino, dolžine do 6m.
Uporaba plovila, bi bila predvsem enodnevni izleti, športne vragolije, mogoče kak ribolov, nasploh popestritev časa, ki ga preživljamo na vikendu na otoku Krk. Mogoče v lepem vremenu tudi kakšni večdnevni izleti.
Nakup Baylinerja nekateri odsvetujete, drugi ga pohvalite. Nekako mi je najbolj blizu Bayliner 2052 ali Bayliner 602c, možne tudi druge znamke...
Tukaj pa imam kar nekaj vprašanj:
Moč motorja za ta plovila? 135 konj ali 190?
Pri motorjih, je tudi tukaj razlika kot pri izvenkrmnih 2T in 4T, kaj priporočate.
Letnik? Male razlike med 2003 in 98 letnikom.. Pri avtomobilih je 2-4 leta otpimalen nakup... Kako je pri čolnih?
Ponudbo spremljam predvsem na www.mornar.net .
Kaj mislite o tej konkretni ponudbi: http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=69280
ali
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=66610
Za vsakršni odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem,
mogoče celo kdo od vas prodaja kaj podobnega!
Lep pozdrav in mirno morje,
Boštjan
Teh plovil je kar nekaj. Bayliner 2052 je kar v redu plovilo. V tem rangu je sicer med cenejšimi, recimo kak Crowline, Maxum, Sea Ray, Regal,...so (novi) nekoliko višji cenovni razred, tudi malce debelejši trup, večja teža (boljše plovne lastnosti, predvsem v valovitem morju), Stingray, Glastron, Baylainer so pač malce manj cenjeni čolni. Kot pa sem že omenil, bistvene razlike pa ni. Pri rabljenih čolnih pa se cene nekako izenačijo, tako, da bi jaz že izbral kakšno od prestižnejših znamk.
Motor bi ti predlagal vsaj 4.3L (190 ali 205 KM), 3.0L z 130 KM je malce premalo.
V tem razredu imaš največ izbire med 18ft in 20 ft čolni. Jaz bi ti predlagal 20 ft (malce čez 6m), zlasti, če se boste tudi sidrali in kopali iz čolna. Jaz sem imel oboje, neverjetno, kako se pozna ta 2 ft na vodi.
Pazi tudi, da nima čoln ploščadi na premci preveč nagnjene, oziroma, da je čim bolj ravna. Pri tej dolžini premec še kako pride prav, za sončenje,... Če je preveč nagnjena, je zelo težko hodit po njej, včasih celo nemogoče.
Sam sem zadnji dve leti kupoval drug čoln in iz izkušenj ti povem, da letnik pri čolnu niti ni tako pomemben. Ogledal sem si čolne, stare 8, 10 let, ki so bili v boljšem stanju, kakor čolni, stari dve, tri leta.
Pomembno je, kako je bil čoln, predvsem motor in pogon vzdrževan. 90% okvar na motorjih so posledica nepravilnega vzdrževanja in "šparanja" lastnikov.
Načeloma sem ugotovil, čolni, ki so bili že na prvi pogled vzdrževani, čisti, nepoškodovana notranjost, nezanemarjeni,... so imeli tudi motorje dobro porihtane. Kjer pa si najprej stopil v plesnobo, ko si odprl motorni pokrov, motor zarjavel, kalužnica mastna, na motorju rjava črta, do kod je segala voda v kalužnici,......od takega čolna samo daleč vstran.
Dobro je tudi, če imaš prikolico k takšnemu čolnu. Tako se rešiš stroška marin, čoln enostavno prepustiš zimovanju kje v bližini tvoje destinacije (cene se gibljejo okrog 200E za sezono). Ko prideš na dopust, ga pripneš za avto in odpelješ do prvega dvigala in spustiš v vodo.
Mislim pa tudi, da je sedaj primeren čas za nakup, saj so cene nekaterih kar padle za cca 20%, glede na pretekla leta.
Pa dosti sreče (to tudi včasih potrebuješ) pri nakupu
Motor bi ti predlagal vsaj 4.3L (190 ali 205 KM), 3.0L z 130 KM je malce premalo.
V tem razredu imaš največ izbire med 18ft in 20 ft čolni. Jaz bi ti predlagal 20 ft (malce čez 6m), zlasti, če se boste tudi sidrali in kopali iz čolna. Jaz sem imel oboje, neverjetno, kako se pozna ta 2 ft na vodi.
Pazi tudi, da nima čoln ploščadi na premci preveč nagnjene, oziroma, da je čim bolj ravna. Pri tej dolžini premec še kako pride prav, za sončenje,... Če je preveč nagnjena, je zelo težko hodit po njej, včasih celo nemogoče.
Sam sem zadnji dve leti kupoval drug čoln in iz izkušenj ti povem, da letnik pri čolnu niti ni tako pomemben. Ogledal sem si čolne, stare 8, 10 let, ki so bili v boljšem stanju, kakor čolni, stari dve, tri leta.
Pomembno je, kako je bil čoln, predvsem motor in pogon vzdrževan. 90% okvar na motorjih so posledica nepravilnega vzdrževanja in "šparanja" lastnikov.
Načeloma sem ugotovil, čolni, ki so bili že na prvi pogled vzdrževani, čisti, nepoškodovana notranjost, nezanemarjeni,... so imeli tudi motorje dobro porihtane. Kjer pa si najprej stopil v plesnobo, ko si odprl motorni pokrov, motor zarjavel, kalužnica mastna, na motorju rjava črta, do kod je segala voda v kalužnici,......od takega čolna samo daleč vstran.
Dobro je tudi, če imaš prikolico k takšnemu čolnu. Tako se rešiš stroška marin, čoln enostavno prepustiš zimovanju kje v bližini tvoje destinacije (cene se gibljejo okrog 200E za sezono). Ko prideš na dopust, ga pripneš za avto in odpelješ do prvega dvigala in spustiš v vodo.
Mislim pa tudi, da je sedaj primeren čas za nakup, saj so cene nekaterih kar padle za cca 20%, glede na pretekla leta.
Pa dosti sreče (to tudi včasih potrebuješ) pri nakupu
-
zlatizlatko
- Kapitan korvete
Lahko ti malo svetujem. Sam sem pogledal te čolne:
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=69307
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=69841
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=67922
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=65592
Vsi so se mi zdelo dobro ohranjeni, ampak precej razlike v ceni, čeprav so si bili precej podobni. Treba je malo trgovat. Z mano se prodajalec najprej sploh ni hotel pogovarjat o kakem popustu. Čez dva meseca me je sam klical in ponudil manjšo ceno, kot sem mu jaz prvič bil propravlen plačat.
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=69307
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=69841
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=67922
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=65592
Vsi so se mi zdelo dobro ohranjeni, ampak precej razlike v ceni, čeprav so si bili precej podobni. Treba je malo trgovat. Z mano se prodajalec najprej sploh ni hotel pogovarjat o kakem popustu. Čez dva meseca me je sam klical in ponudil manjšo ceno, kot sem mu jaz prvič bil propravlen plačat.
V glavnem ti je predhodnik odgovoril. Bayliner 2052 je optimalen nakup (cena/kvaliteta). Svetujem ti mlajšega od 1998, ker se je takrat manjal model (stari je preveč štirioglat). Motor vsekakor 4,3 l, zaradi športa (smučanje, tuba,...), ki ima moči na pretek in se ne matra, tudi ko je na krovu več ljudi in prtljage.
Pa tudi prodati ga ne bo problem. Npr. za letnik 1998 sem leta 2000 dobil 33.500 takratnih DEM. Danes ta isti čoln ni vreden veliko manj !
good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Hvala za vse odgovore.
Strinjam, se da vsak meter dolžine pomeni veliko, seveda se pozna tudi pri stroških.
Teža 2052 s prikolico naj bi bila pod 1500 kg!?
Letnik po mojem prepričanju mora biti nujno nad 2000, saj nameravam čoln imeti.
Nisem pa nikjer zasledil, ali so ti motorji 4 taktni, ali kako je s tem?
Poraba teh čolnov se giblje okrog 20 litrov/uro če sem prav seznanjen?
Čoln bo uporabljala predvsem 3 članska family. Se pravi pod 200 kg.
Nekje na forumu sem prebral, da so med nami tudi določeni serviserji, ki so pripravljeni iti zraven, da ti pregledajo čoln pred nakupom.
Ima kdo kako številko od koga?
Kaj pa tole:
http://www.avto.net/mornar2003//ad.asp?id=67136
Lp,
Bof
Strinjam, se da vsak meter dolžine pomeni veliko, seveda se pozna tudi pri stroških.
Teža 2052 s prikolico naj bi bila pod 1500 kg!?
Letnik po mojem prepričanju mora biti nujno nad 2000, saj nameravam čoln imeti.
Nisem pa nikjer zasledil, ali so ti motorji 4 taktni, ali kako je s tem?
Poraba teh čolnov se giblje okrog 20 litrov/uro če sem prav seznanjen?
Čoln bo uporabljala predvsem 3 članska family. Se pravi pod 200 kg.
Nekje na forumu sem prebral, da so med nami tudi določeni serviserji, ki so pripravljeni iti zraven, da ti pregledajo čoln pred nakupom.
Kaj pa tole:
Lp,
Bof
Dokler nisi privezan v marini, ti večja dolžina ne pomeni dodatnega stroška (razen registracije in dvigala). Pomeni pa vsak meter bistveno več udobja.
Vsakemu plovilu, pa če ima 10m, manjka kak meter
Vgrajeni motorji (večinoma so to Mercruiser ali pa Volvo penta) so vsi 4 taktni. To so po zasnovi kar precej zastareli, a vzdržljivi in zanesljivi motorji.
Poraba je tu nekje, kot si zapisal, odvisno od načina plutja (navadno se giblje med 15 in 25 litri)
Teža z prikolico pa, mislim presega 1500 kg. Večina teh čolnov je na ameriških enoosnih prikolicah. Te niso primerne za daljše transporte (eventuelno zapeljat čoln krajšo razdaljo, npr. od vikenda do dvigala), pe tudi registrirat jih pri nas ni mogoče. Za resen transport potrebuješ dvoosno prikolico, skupne mase okrog 2000kg.
Vsakemu plovilu, pa če ima 10m, manjka kak meter
Vgrajeni motorji (večinoma so to Mercruiser ali pa Volvo penta) so vsi 4 taktni. To so po zasnovi kar precej zastareli, a vzdržljivi in zanesljivi motorji.
Poraba je tu nekje, kot si zapisal, odvisno od načina plutja (navadno se giblje med 15 in 25 litri)
Teža z prikolico pa, mislim presega 1500 kg. Večina teh čolnov je na ameriških enoosnih prikolicah. Te niso primerne za daljše transporte (eventuelno zapeljat čoln krajšo razdaljo, npr. od vikenda do dvigala), pe tudi registrirat jih pri nas ni mogoče. Za resen transport potrebuješ dvoosno prikolico, skupne mase okrog 2000kg.
bof napisal/-a:Hvala za vse odgovore.
Kaj pa tole:
Lp,
Bof
Tako, kot ti je zlatko83, že napisal. Večji stroški so redki (nakup, marina).
Za ogled takega plovila ne rabiš mehanika (bolje pa je), ampak nekoga, ki je takšno plovilo že imel in je seveda tehnični tip. Ta, katerega link si pripopal, pa mi ne diši najbolje.
Mislim tudi, da imajo bowriderji večjo nosilnost ljudi glede na dolžino.
V takem primeru so bowriderji primernejša izbira. Tudi cena je ugodnejša in dobil boš novejše plovilo za enako vsoto.
Mislim tudi, da imajo bowriderji večjo nosilnost ljudi glede na dolžino.
Meni se cuddy zdi primernejši. Nosilnost čolna je navadno enaka, v bowriderju ja pač več prostora za potnike v premcu. Sicer pa plovila teh dolžin niso ravno namenjena prevažanju potnikov, polne kapacitete. Ko0lk vem, imajo v glavnem vse 20-ke nosilnost 6 ali 8 oseb, čeprav je to že poštena gužva. Normalno in kolikor toliko komot je 4-5 oseb.
Tudi sam imam vikend na morju. 20-ka cuddy je bil idealen. Dalo se je za silo prespat kak dan ali dva, sicer pa je bila kabina odlično skladišče za vso robo, ki so jo vlekli seboj žena in otroci in je ni bilo treba vsak dan tovorit do vikenda. Lepo zakleneš v kabino in drugi dan te tam čaka.
Tudi sam imam vikend na morju. 20-ka cuddy je bil idealen. Dalo se je za silo prespat kak dan ali dva, sicer pa je bila kabina odlično skladišče za vso robo, ki so jo vlekli seboj žena in otroci in je ni bilo treba vsak dan tovorit do vikenda. Lepo zakleneš v kabino in drugi dan te tam čaka.
Na to temo je bilo že veliko napisanega. Sam pa menim, da je edina prednost izvenkrmnega motorja v prostoru, ki ga pridobiš. Vse ostalo pa je na strani vgrajenega.
Poglej, večina gliserjev razreda 20 feetov, ima vgrajene motorje. Ker v navtiki ni zdravo izumljati tople vode, se drži preizkušenih stvari. Torej čoln 6-6,5 metra in Mercruiser 4,3 dobro ohranjen je garancija za miren dopust. Če pa imaš rad izzive pa se podaj v eksperimente. Če bi rad bil na dopustu mehanik, ti lahko posredujem naslov mojstrov, ki vgrajujejo Alfe v plovila !
Poglej, večina gliserjev razreda 20 feetov, ima vgrajene motorje. Ker v navtiki ni zdravo izumljati tople vode, se drži preizkušenih stvari. Torej čoln 6-6,5 metra in Mercruiser 4,3 dobro ohranjen je garancija za miren dopust. Če pa imaš rad izzive pa se podaj v eksperimente. Če bi rad bil na dopustu mehanik, ti lahko posredujem naslov mojstrov, ki vgrajujejo Alfe v plovila !
Sam svojega še iščem.
Tam enkrat do jeseni pa mi upam uspe.
Imam pa še eno vprašanje, ki se ga vsi nekako izogibajo odgovort, (drugače imam še en kup vprašanj).
Koliko naj pričakujem, da bo takle gliser imel porabo, pri potovalni hitrosti?
Sem prevelik optimist, če računam na do 20 litrov na uro, pri potovalni hitrosti?
Večina vas je tako ali tako na svojih plovilih.
Sam svojega še iščem.
Tam enkrat do jeseni pa mi upam uspe.
Imam pa še eno vprašanje, ki se ga vsi nekako izogibajo odgovort, (drugače imam še en kup vprašanj).
Koliko naj pričakujem, da bo takle gliser imel porabo, pri potovalni hitrosti?
Sem prevelik optimist, če računam na do 20 litrov na uro, pri potovalni hitrosti?
Ma povprečje pri potovalni hitrosti je skoraj brezveze računat. Raje glej povprečje na splošno. Midva z mojo na Stingrayu 5,90m, 190 KM, sva imela neverjetno 12,5 litra povprečje. Računaj na 15-20 litrčkov, pa boš lepo presenečen. Veliko je tudi počasne plovbe (tam do 1400RPM, kot me je nekdo na tem forumu podučil) in tam pije precej manj.
Pa sem se v štartu tud mal sekiral kolk bo to teklo lepih 30 litrov moje vožnje...
Pa sem se v štartu tud mal sekiral kolk bo to teklo lepih 30 litrov moje vožnje...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost