Benetke - z malim čolnom

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

Benetke - z malim čolnom

OdgovorNapisal/-a francelj » So Sep 01, 2012 00:03

Pet let sem cedil sline, ko ste objavljali potopise:
Z jadrnico v Benetke
( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=benetke ),
Benetke z motorno barko
( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... e&start=15 ),
Benetke s kajakom
( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=benetke )
Benetke s trajekta
Benetke z NT
pa Benetke kar tako, teoretično...
( http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ht=benetke ).

Prejšnji teden sem se odločil, da znanje iz Morjeplovca uporabim na terenu in da bosta lahko Kasaudio in ttomi73 iz prve izvedela, če se pride do Benetk tudi s pet metrskim gliserčkom ;-) Saj še nista šla, ane?

Takole: čolnič s kabinico, 5,65m. Tukajle za ilustracijo zasidran v beneški laguni, na plitvini pred otokom Sv. Erazma, kamor se hodijo Benečani kopat.

Slika

Izpluli smo iz Izole, popoldan, šele okoli štirih. Pluli smo najprej proti Gradežu. Ker je bilo morje mirno in ker je bilo do Gradeža komaj dobre pol ure, smo obrnili na zahod z namenom, da zavijemo v tisto marino, kamor bomo pripluli do šestih. V temle priročniku
Slika
se nam je v tej razdalji najbolj dopadla marina Darsegna dell'Orologio v Caorlah. http://www.darsenaorologio.com/ , za rezervo pa je v Caorlah vsaj še ena, ki pa je malo dlje od starega mestnega jedra. Prostora je bilo navsezadnje povsod dovolj.

Marina Darsegna dell'Orologio v Caorlah. Za eno nočl smo plačali 38 EUR. skupaj z vodo in elektriko. Sanitarije so zelo urejene, osebje prijazno, ni pa v marini in bližnji okolici marine nobenega kafiča ali restavraciije. Čudno. Caorle so lepo mestece, živahno, z zanimivo formo vivo na obali in zelo staro cerkvijo. Za najbolj navdušene pa imajo še mestni muzej, ki je odprt od 20.00 do 23.30 ;-)
Slika

Vhod v marino, ki ga očitno lahko fizično zaprejo z vrati
Slika

Kanal do marine. Po takih kanalih se menda pride vse do Gradeža in dlje proti Tržiču (Monfalcone) in na drugo stran do beneške lagune. Dobro vedeti, če bi bilo morje zunaj preveč poskočno.
Slika

Pravzaprav, za Italijo se spodobi, da prišleka, ki prvič izpluje iz kake luke pospremi častna četa - labodov :-)
Slika

Vhod v beneško laguno.
Slika

in vauuuu, obljubljena dežela ;-)
Slika

Kaj dosti se z malim čolnom pred trgom Sv. Marka ne da početi. Valovi od vseh čolnobusov, taksijev, smetarjev, trajektov ... so prav zoprni in vsem smo bili seveda napoti. Še najlepše smo se srečali s tole grdobo, ki sploh ni povrzočila omembe vrednega vala, nas pa še zdaj boli vrat, ker smo hoteli videti kje tam zgoraj nam maha njihov kapitan ;-)
Slika

Marin je beneški laguni veliko. Najbolj atraktivna je takoj nasproti Markovega trga na otoku San Giorgio. Menda se je treba tam dogovoriti za privez pred prihodom. Nismo šli pogledat, če bi se za nas ubožčke, malčke mogoče vseeno našel prostor, ker menda nimajo stranišč, mi pa na našem čolnu tudi ne.
Slika

Doma smo si po spletu ogledovali še marino Diporto Velico Veneziano, ki pa baje tudi nima omembe vrednih sanitarij. Takoj zraven te gradijo veliko marino http://www.marinasantelena.com/, ki naj bi bila zgrajena že pred dvema letoma. Zgleda pa za zdaj še takole:

Slika

Dva dni pred odhodom sem od doma na spletni strani marine http://www.ventodivenezia.it/ na otočku Certosa, takoj preko kanala, poskušal rezervirati privez. Poskuse sem opustil, ko so mi v italianščini poslali čez 12 ur prošnjo za podatke o čolnu in posadki, ki sem jih poslal že prej, takoj ob prijavi.... Malo smo bili skeptični, pa smo vseeno poskusili in presenečenje je bilo popolno. Takoj za temle krajevnim znakom

Slika

in za temile večno stabilnimi koli
Slika

nas je pričakala lepa in velika tabla s turističnimi informacijami in zgodovino otočka v... slovenščini :-) Marina je bila napol prazna, gospa v recepciji je bila ultra prijazna in je govorila tekoče angleško. Moje rezervacije so se spomnili, čeprav niti ne bi bila potrebna. Načeloma sicer rezervirajo tudi po spletu, vendar je treba ob rezervaciji plačati 50%, kar pa je prek nakazil preko bank nekoliko nerodno. Za razliko od večine drugih marin, je treba dnevni privez plačati takoj ob prihodu, zato pa ne zadržijo dokumentov plovila in je načeloma mogoče med bivanjem v tej marini večkrat izpluti in ponovno vpluti na svoj vez. Simpatično, če bi si kdo rad uredil privez, potem pa s svojim plovilom obiskal pred nočjo še npr. Burano. Cena marine 35 EUR.

Slika

Na Burano nismo šli, ker sta se otroka raje odločila za kopanje v Benetkah. Voda je takoj za koli zelo plitva. Večina čolnov je imela zdrgnjen lak na peti motorja skoraj do propelerja. Verjetno ne uporabljajo sider, samo zarijejo se v mulj ;-)
Slika

Ponekod mulj gleda ven iz vode in ga Benečani takoj naselijo. Tile so prinesli stole, miza in žar prideta zvečer ;-)
Slika

Benetke so menda še vedno take, kot so nekoč bile. Srečali smo mladeniče, ki so vadili veslanje, da bodo gondoljerji, ko bodo veliki. V kanalih pa vendarle ne kraljujejo samo gondole. Gneča je precejšnja, spretnost domačinov, ki si na čolnih pripeljejo v hiše vse pohištvo pa občudovanja vredna. Za vsak slučaj je bil tule privezan še tale SeaHelp.
Slika

Na poti domov so nas takoj za izhodom iz lagune jezili precej visoki JV valovi. Vetra ni bilo, tudi v napovedi ga niso omenjali. Plovba je bila precej poskočna, zato smo po slabi uri in pogovoru z ribicami odnehali. Odpočili smo si v mali privatni marinici Eraclea mare. Po kakšni urici pa je bilo morje zunaj čisno mirno, kot da se ni nič zgodilo. Plovba do Izole skoraj dolgočasna.

Še nekaj številk:
Slika
Nazadnje spremenil francelj, dne Sr Sep 05, 2012 23:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Sep 01, 2012 00:18

Super reportaža.
https://medisken.si
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » So Sep 01, 2012 06:24

Zelo lepa in slikovita reportaža z obilo koristnih podatkov. Prav užival sem v branju. 8)
Morje da in morje vzame.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » So Sep 01, 2012 09:25

Lepo napisano :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
al

OdgovorNapisal/-a al » So Sep 01, 2012 09:43

Lepo! Si bil sigurno najboljši oči!
Všeč mi je tudi to, kar je še skiper1 napisal: uporabne informacije.
To se mi zdi, da res doda vsebino reportaži!
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » So Sep 01, 2012 10:03

lepa reportaža.kako se obnese tuš v premcu :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Sep 01, 2012 15:35

Odlično!!! Me je začelo vleči da drugo leto priplujem za kak teden v severni jadran... :D
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Sep 01, 2012 19:40

Pale, tuš dela odlično. V Benetkah je prišel zelo prav, ko sva s hčerjo prišla iz vode. Saj veš, tisto morje tam ne zgleda tako čisto kot v Dalmaciji. Povsem zamenjat pa resnih tušev v sanitarijah vseeno ne more.

Še za Admina, ki menda rad hitro vozi ;-)

Slika

Na Morjeplovcu in v 777 priročniku je večrat napisan podatek, da je hitrost v Beneški laguni omejena na 7 km/h. Naj bi imeli celo radarje in visoke kazni za prehitre. Zanimivo je, da domačini skoraj vsi glisirajo ali vsaj napol glisirajo. Celo čolnobus je precej hitrejši.

Adminu za tolažbo in da se bo lažje odločil za izlet v Benetke:
Slika

V resnici je velikih kanalih dovoljeno pluti 20 km/uro. Polizpodrivci in tisti malčiki, ki glisirate pri 11 vozlih; juhuuu, najhitrejši boste.
stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stanec » So Sep 01, 2012 20:12

Očitno ste imeli kar nekaj sreče z vremenom,predvsem pa z morjem.Ko smo se mi podali z jadrnicami, smo imeli na poti nazaj na tem delu zelo živahno morje in zato se mi zdi tako majhno plovilo, kar rizkantno za tako pot.
Ampak končalo se je uspešno in tudi zadovoljni ste,to pa je najvažnejše.
z vetrom v laseh
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » So Sep 01, 2012 20:30

Stanec,

priznam, da me je skrbelo, zato sem se tudi dolgo odločal in čakal na priložnost. Vremenska napoved je bila zelo dobra in stabilna že nekaj časa. Vseeno se je zgodilo, da smo naleteli na neke dolge in visoke valove brez vetra, ki pa so na srečo po kakšni uri prenehali.

Plovba v teh vodah je tvegana, ker se ni kam skriti, če pihne. Mi smo plulu ves čas ob obali, kjer je veliko malih marinic in vhodov v kanale. Imeli smo v rezervi tudi dan časa, če bi bilo treba pluti po kanalih.

Nisem imel namena spodbuditi množičnih obiskov Benetk z malimi gliserji. Sem pa vesel, da se to da in je ob upoštevanju zdrave pameti, predvsem pa sprotnih vremenskih napovedi, tudi prijetno in varno.

Aja, v Caorlah in Benetkah je na voljo Wifi internet. V Benetkah 8 EUR na dan, pokrite so praktično cele Benetke. Za Caorle cene ne vem. Da se ne boste zgovarjali, da niste pogledali najbolj sveže vremenske napovedi preden izplujete.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Sep 02, 2012 20:11

Hahaha, Francelj, za kakega divjaka me pa imaš. :wink: Saj po kanalih, zalivih in dragah znam jaz tudi pluti zelo počasi in se hitro zjezim nad kakega, ki gre 1 vozel preveč in zato dela nepotreben val! :wink:

Apak res je noro, še enkrat sem prebral vse skupaj in pregledal slike... Joj me mika!
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Sep 03, 2012 12:46

Kdaj gremo ;-)
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Sep 03, 2012 13:29

dBest...

ja Admin pol pa odveži tisti tvoj špiritus pa poženi v Istro na zimovanje pa v Benetke na pivovanje ;)
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Sep 03, 2012 14:02

francelj napisal/-a:Kdaj gremo ;-)

Zdravo,
tudi sam zelo podobno razmišljam, kot Stanec in Admin. Bili smo v Benetkah predprejšnjo soboto z ladjo Dora. Celo pot sem se spraševal, če bi si upal iti s svojim Saver 550 in si hkrati nekako vseskozi odgovarjal, da nikakor ne. No, sedaj vidim to reportažo, ki je mimogrede res odlična in me prekleto ima, da bi šel. Hkrati pa sem seveda pretiran ziheraš in bom verjetno preplul še kakšno miljo po preverjenih rutah in terenih. Še nikoli se namreč nisem znašel v kritični situaciji in ko se bom prvič bi rad imel ob sebi nekoga, ki ima več izkušenj, če mi slučajno panika prevlada nad razumom. Ne vem, mogoče kompliciram čisto preveč, ampak, nek kolega je pred časom izjavil, da je bolje biti živa reva kot pa mrtev heroj :lol:
In nekako je to res :wink:
Ampak kar se tiče reportaže pa čista 10 z moje strani, res si ob takih postih človek rad vzame čas in jih prebira znova in znova. Super, svaka čast in še veliko podobnih rut ti želim, Francelj!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 03, 2012 15:07

francelj Super!!!
Veliko koristnih podatkov in povezav.
Mi smo bili tudi letos, julija, z jadrnico, s spodnje strani, Ciogga, pa potem po kanalu do Benetk. Super izkušnja. Kar nisem mogel verjeti, kako se benetke zvečer umirijo, ko odidejo vsi cruserji in katamarani.
Reportaža še sledi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov