čoln pumpa

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

čoln pumpa

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Če Apr 08, 2010 07:09

Pozdravljeni morjeplovci

Včeraj smo naredili otvoritveno vožnjo z novim čolničkom -meteor 420 motor johnson 50 , čoln leti bolj kot sneta sekira - nenormalno ( admin mi je v prejšnjem prispevku napisal ,da je zateva kar hitra vendar to prisega vsa pričakovanja ) :D . Vendar se tu pojavlja problem , čoln začne tako pumpati ,da ga je skoraj nemogoče voziti razen na malih valovih (malo boljše ) . Zanima me kako bi se dalo zadevo popraviti . Predvidevam ,da je čoln odzadaj pretežek in bi ga moral uravnovesiti ( premakniti težo naprej) . Ali je možno ,da bi se zadeva spremenila s krilci na motorju , zglisira sicer brez problema vendar moraš biti z gasom nežen ker drugače gledaš samo nebo -postavi se pokonci kot pobesneli konj :twisted: .
Tu na forumo sem sicer prebral , da večinoma svetujete flape vendar ne bi rad vrtal v krmno steno ( stara , težak in agresiven motor )Trim - naklon motorja sem prestavljav vendar ni razlike .
Hvala za vse vaše predloge ,ki jih željno pričakujem , da zadevo uredim ,da se bomo lahko normalno vozili.

http://www.mojalbum.com/jozepacnik/coln ... o/17738466
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Apr 08, 2010 07:48

moj predlog je,da najprej probaš s krilci na motorju.Če imaš možnost vzemi širše.Ali je razlika če dva stopita proti premcu?
Probaj,Lojz
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Apr 08, 2010 08:02

Poizkusi najprej obremeniti kljun.Čimbolj v špico daj kaj težkega.Naprimer kakšne kanistre napolnjene z kremenčevim peskom ali pa par starih akumulatorjev(pazi, da ti ne izteče kislina) in malo kombiniraj z obtežitvijo, da dobiš tapravo.Če bo to delovalo bi bilo morda smiselno prestaviti rezervoar goriva v kabino.Vem ,da zna biti to moteče, vendar je očitno zadnji konec pretežak in prvi prelahek in bo treba spremeniti težišče.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Če Apr 08, 2010 08:16

Ja pomoje bo treba tank dat v premec.
Koliko pa leti zadevca? Pa a rabiš pomožnega gor?
LP, G
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Apr 08, 2010 09:37

Po mojem mišljenju, bi tudi poskusil snet rezervni motor in ga namestit in fiksirat čisto v kljunu. 25 kg manj vzadaj in več spredaj, je že 50 kg razlike. Nekaj bo že pomagalo, pa še najenostavneje je za prvi poskus.
LP
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Apr 08, 2010 13:48

Prvo kot prvo daj rezervoar, pa akumulator spredaj. Rezervni motor dol, ali v špico, kot ti je že predlagal atilone. Trim spusti bolj nizko, tako, da bo motor bolj v vodi. Šel bo nekoliko manj, vendar bo bistveno manj pumpal. Da pa bi si dajal dodatno težo na čoln, z raznim peskom kot je nekdo predlagal.... no ja, potem bolj, da zamenjaš motor in daš gor 30-40 KM:))..

Trim imaš verjetno bolj visoko, zato se tudi postavlja pokonci. Če imaš elektro trim, potem zglisiraj z globokim motorjem in ga kasneje dvigni. Ko sem imel Klička z 40 KM (podobna zadeva) je z dvema oseboma spredaj zglisiral v hipu brez postavljanja pokonci. Sem ga štopal 3s do končne hitrosti cca 35 vozlov.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Če Apr 08, 2010 14:01

Če hočeš krilca, jih imam naprodaj. Lahko ti jih tudi samo posodim in če boš zadovoljen jih vzameš. Meni se niso obnesla.
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Če Apr 08, 2010 18:10

Hvala za hitre odgovore . Med vožnjo sem rezervni motor imel spravljen spredaj . V drugi vožnji sem tudi tank postavil naprej (akumulator je ostal zadaj ) , bilo je malo boljše vendar še vedno kar divje . Upam , da bi z krilci in prestavitve teže stvar boljše delovala . Kar se pa tiče hitrosti je nisem meril , vendar po občutku zelo hitro ( hitrost mi ni tuja - voznik urgence ) .
L.p.
burst
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a burst » Če Apr 08, 2010 20:12

Zelo hitro :lol: to je bilo bolj podobno jahanju divjega konja :twisted: boš šel jutri ti v premec pa bom jaz peljal boš videl da bo šlo. :idea:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 08, 2010 21:32

Ima motor električni trim? Nekako se mi zdi, da je motor previsoko potriman, ker praviš, da je tudi pri izglisiranju močno dvignil premec...

Če ni power trima, potem poskusi motor spustiti za eno luknjo... Ponavadi je prava druga od spodaj, je pa to odvisno od kota zrcala, ki je lahko različen.

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Če Apr 08, 2010 21:40

hm čolniček je res lušten po moje leti k raketa :wink: .

Verjemi kar koli boš dajal spredaj kot utež bo bolj za silo samo prematevalo bo vse skupaj in ropatalo mogoče edino fiksi tank ,če se da ok v vsakem primeru boš res moral težo razporediti tudi spredaj.

Ampak edina rešitev so večji Flapi.
Motor previsoko postavljen poglej luknje.
Če daš velike Flape gor bo sigurno sigurno boljše in to bo edino pomagalo in ti ne bo žal verjemi pri .Pri krilcih sicer tudi nekaj dobiš samo pri izglisiranju mogoče prvo probaj izgubil boš samo v zavijanju čoln ne bo tako okreten z krilci ne bo pa panike.

Flape gor in bo veliko veliko bolje.
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Apr 08, 2010 21:43

Namontiraj flape. Moja izkušnja, Elan 495 je z dvignjenimi flapi pumpal tudi pri čisto mirnem morju, ko pa si jih malo pritisnil navzdol, je postal čisto drug čoln, brez pumpanja.
lp
Kontraadmiral
Kraj: KRANJ- VOLME

OdgovorNapisal/-a Wolf » Če Apr 08, 2010 23:17

Zdi se mi, da je motor večji kot čoln :lol:
S trimom in prerazporeditvijo teže se zadeva malo izboljša vendar ti zagotavljam da so edina učinkovita rešitev flapi. Nikar pa ne eksperimentiraj z večjimi krilci na motorju- sicer ti bo čoln glisiral pri nižji hitrosti- kar pa pri tem čolnu verjetno ni problem, osnovnega problema pa s tem ne boš rešil.

LP Iztok
KJER SE KOPNO KONČA SE ŽIVLJENJE ZAČNE
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Pe Apr 09, 2010 07:09

Če se ne motim je imel Lipnik lani na ruti isti problem in je ugotovil, da je pupalo čoln čeprav je stisnil motor do konca k steni. Sedaj pa je pod motor namontiral konusno ploščo in je s tem povečal kot krmne stene in posledično lahko motor spravi v še večji minus in potisne premec dol.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
mateo11
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a mateo11 » Pe Apr 09, 2010 08:15

Motor je brez električnega trima , trim je do konca stisnjen h krmni steni , tako , da mi ostane samo varianta z konusno ploščo .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta