POLOŽAJ IZVENKRMNEGA MOTORJA V VODI

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Avg 06, 2008 10:05

Prosil bi Vas za mnenje o položaju izvenkrmnega motorja ko je čoln privezan. Razlika med dvignjenim in spuščenim motorjem.

Po mojem mnenju je bolje imeti motor spuščen kot dvignjen, ker je sol bolj agresivna na zraku kot v vodi. Ali pač ne??? :?: :idea: :!:

LP Klemen
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Avg 06, 2008 13:28

odvisno od priveza.če je voda plitka in je nevarnost da peta udari po dnu je bolje da je dvignjen če je možnost imeti spuščen motor pač imaš spuščenega.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Sr Avg 06, 2008 16:07

Sam sicer prakticiram da ga dvignem,mi je enkrat svetoval model,ki se stem poklicno ukvarja.Nevem pa točno zakaj :?: -mislim,da stem načinom bolj pomagaš motorju in tudi cinkom :?
Ure dnevi leta tečejo....
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Avg 06, 2008 17:56

jaz osebno ga tudi povsod dvignem ne vem od kod mi to,tudi če ga imam na boji. :)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Avg 06, 2008 18:13

Če ga dvigujete ven, je precej več škode... Najhuje pa je, ko je recimo del motorja v vodi del pa zunaj, če ni prostora, da bi ga popolnoma dvignili...
No slaba stran tega, da je v vodi pa je ta, da se na njem nabirajo alge in školjke, ki se zunaj ne... So plusi in minusi, vendar tehnično gledano mora biti motor vedno popolnoma spuščen... Tudi hidravlični cilindri (batnice) so tako pospravljeni...

LP
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Avg 06, 2008 19:41

Jaz osebno tudi dvigujem motor v tistih 14 dneh ga ne bo hudič vzel, se mi je pa že obrestovalo, ko mi je v neurju vrglo gumico ven in ni peta tolkla po tleh! Če pa si stacioniran kje ob morju pa bi verjel da sol naredi manj škode, če je motor v vodi,sploh znotraj motorja(ni dotoka slanega zraka preko izpuha).
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

dvig motorja

OdgovorNapisal/-a morski volk » Sr Avg 06, 2008 21:15

Ravno pred tednom ali dvema sem v mandraču Novigrad videl modela kako ima dvignjen motor (močnejši Merc) vendar zaradi teže oziroma izvedbe krmne stene motor ni popolnoma gledal iz vode, ampak je bila v vodo potopljena približno polovica območja pod kavitacijsko ploščo. Na delu, ki je pod vodo so se že lepo prijele algice, medtem ko bo verjetno cink ob koncu sezone skoraj nerabljen.
Po mojem cink v takšni situaciji ne more opravljati svoje delo, kar je zelo slabo za motor.
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Če Avg 07, 2008 10:24

živijo!
..sej mi je kr malo neredono vprašat... kakšno funkcijo imajo cinki??
...hvala...

se mi cedijo sline ko prebiram kjse ste vsi bli in kako vam čolni delajo, moj je zaradi naraščaja letos kar pod lopo...
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Avg 07, 2008 10:40

https://medisken.si
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Avg 07, 2008 10:47

Gregor, ta razlaga pa je pametna, še sam sem se kar nekaj naučil. Hvala!
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Če Avg 07, 2008 14:12

fantje moji sem prebral vendar kot ekonomistu...:-(( je bolj malo jasno.

dobro, torej cinki preprečujejo korozijo. so torej cinki povezani (+,-) z akumulatorjem? cinke nam razžre kar pomeni da nase prevzamejo korozijo??

pa brez zamere in hvala!
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Avg 07, 2008 23:19

Malo v hecu ti bom razložil kot ekonomistu: cinki morejo bit, more ti jih žreti, ko ti jih nažre do cca polovice jih obvezno zamenjaj, kar te bo koštalo precej manj kot če ti bo požrlo ohišje motorja. Verjemi!
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Avg 10, 2008 16:37

Haha, Gregor, odlična razlaga. Pač morajo bit tam... Zakaj, pa piše na linku. Niso pa nič povezani z akumulatorjem.
Vse je v kemiji, ki bi jo načelno morali poznati vsi vsaj približno še iz osnovne šole, malo več pa iz srednje, tisti, ki ste delali tehnično smer. Gre se za to, da imajo različni materiali različen napetostni potencial in tako sta recimo aluminij in inox ščitena s cinkom, kar kot celota predstavla katodo in anodo... Material, ki je "manj kvaliteten" tako razpada... Zelo laično...

LP
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 14:07

Še o nogi motorja...

Spuščena je boljše. Zaradi pokritosti hidravličnih elementov. Če je pa nevarnost tolčenja po dnu (skalah, itd) pa gor. In če je dvignjena še vedno delno omočena, je to precej brezveze in je bolje dol.

Pa še nekaj iz prakse - če je motor v vodi, pa ga želite zaščititi pred zaraslostjo z algami in školjkami ga (v vodi) oblecite v taveliko črno vrečo za smeti in jo zavežite.
Preverjeno deluje na izvenkrmnih in vgrajenih. Vsaj na MerCruiserju in na Tomosu je delovalo.
dalvey

OdgovorNapisal/-a dalvey » So Avg 23, 2008 17:35

Rok-11,
Tale finta z vrečo za smeti je pa res izvirna in koristna, posebej če ne greš na plovbo par dni. Ni pretirano eleganten izgled pri kakšnem super gliserju, ampak če če je preverjeno, potem hvala za nasvet, si velja zapomniti.

Lp in mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta