AKUMULATOR

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Maj 05, 2010 00:26

Gaso napisal/-a:Bi pa navezal tvojo misel tudi na kakšne improvizatorje, ki sami pacajo svojo barko, mimo vseh izkušenj in že uveljavljene prakse, s tem samo ogrožajo sebe in druge.

Uf, prestrašili ste me.
Zadnjič me je razjezilo tole sračje gnezdo pod volanom in armaturno ploščo v moji "samogradnji", malo manj kot 6m dolgem gliserju z zunanjim motorjem:

Slika

Rad bi napravil nekaj reda. Porabnikov na čolnu ni dosti. Navigacijske luči, hupa, kalužna črpalka, inštrumenti in letos pride še Garminov GPS-fishfinder in vgradna VHF postaja. Akumulator navaden, svinčen, 100Ah. Kabli do akumulatroja so takile:

Slika

Glavno stikalo je blizu, manj kot meter stran in vse je tudi blizu zunanjemu motorju, do koder grejo originalni motorjevi kabli za zagon in polnjenje iz alternatrja.

Kablov nisem sam polagal, zgleda pa, da je glavni dovod do varovalk izveden z malo debelejšim prozornim kablom za zvočnike (se vidi na prvi sliki) in ne s čem namenjenem navtiki. Do inštrumentov gre originalna napeljava, ki je bila priložena motorju, le osvetlitev dodatnih inštrumentov je narejena po domače (spoji zaščiteni s pomečkanim izolir trakom...) Saj res tam ne teče omembe vreden tok, lepo pa vseeno ni.

Rad bi vedel kako je elektrika izvedena v industrijsko napravljenih čolnih. Si predstavljam, da tam ni vse kar takole na očeh, kot pri mojem. Ali so vsi ti goli spoji kako zaprti? Se dobi škatle za to ali kaj podobnega, če je potrebno ščititi pred vlago?

Če ima kdo sliko svoje inštalacije, naj jo prilepi sem. Mogoče me bo tako sram, da bom takoj naredil vrata ali pokrov za tole ;-)

Pravzaprav bi rad slišal komentarje o kaki očitni nevarnosti take inštalacije. Če bo treba, bom pač zamenjal vse kable in žice. Moram pa pohvalit, napeljava iz zadnjega v sprednji konec čolna je lepo speljana, nikjer ne visi, podprta in privezana vsakih 30cm.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 05, 2010 10:53

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:18, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 05, 2010 11:10

A imaš mogoče dva alternatorja?

Kupi vse stare CD-je hrvaške revije Burza nautike, je bilo dokaj kvalitetno vse razloženo.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 05, 2010 14:26

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:20, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Sr Maj 05, 2010 14:46

Iz tega sicer ni razvidno, imajo pa nekatere jadrnice dva alternatorja, glede na velikost tvoje sem mislil, da imaš mogoče dva, saj potem odpade jo razni diodni izolatorji ali cyrix itd... Če imaš le enega 55A mogoče ni neumno imeti še dodatnega, 55A je malo, za tvoje kapacitete baterij, pri mojem motorju Nanni 155HP ni bilo opcije dveh, kar je bila moja želja, zato pa sem potem skombiniral s Cyrix izolatorjem. Sem pa mnenja, da je najbolje imeti kar dva, če posebej za malo večja plovila.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Maj 05, 2010 15:09

...
Nazadnje spremenil al, dne Ne Jan 17, 2016 15:18, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 05, 2010 19:49

Francelj, ni ravno najbolje izvedena instalacija, je pa podobno sračje gnezdo v vseh ameriških plovilih. No ja, na enih je zadeva malce boljša, na drugih pa krepko slabnša...
Tole s kabli od zvočnikov je pa mogoče res malo sumljivo...

LP
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Sr Maj 05, 2010 22:58

Hvala Admin.
Sem ravno razmišljal zakaj nihče ne upa pokazati slike svoje inštalacije. Zdaj vem ;-)

Odločil sem se, da se bom lotil najprej odvečnih žic za osvetljavo inštrumentov in bom s tem tudi tiste spoje s čudnim izolir trakom spravil v red. Danes sem spraševal po trgovinah, kjer kakih posebnih kablov ali žic za navtiko ne poznajo. Bodo že dobre navadne z ustreznimi preseki, pa naprimer lepo speljane in spete pod armaturo.

Najbolj me je pravzaprav zanimalo ali lahko ostanejo spojke kar gole. Iz volanskega mehanizma je že večkrat curljalo olje po njih. To na srečo ne prevaja. Voda pa itak nima kaj iskati v kabini. Spoje s ževeljčki lahko izoliram in kolikor toliko zaščitim pred vlago, npr. s skrčnimi bužirkami. Vsaj na spojih ob kalužni črpalki zadaj in na senzorju nivoja goriva.

Ok, bom poslikal potem, ko bom to sračje gnezdo razčesal in počesal ;-)
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Maj 06, 2010 18:52

Kupil sem že dva rabljena čolna, na obeh je bila instalacija pravo sračje gnezdo, od nevarovanih žic 1,5mm2 do povsem korodiranih spojev.
Slika
Slika

Najprej sem odstranil staro instalacijo:
Slika

Za elektro omarico sem uporabil plastično nadometno dozo cca 20x30cm, ki jo dobiš v vsaki elektro trgovini. Nevarovan dovod (debela rdeča žica) je dodatno zaščiten s secaflex cevjo. Ostala instalacija je v PN ceveh ali pa v quadro kanalih.
V omarici je tisto na levi priključni blok 125A, ki sem da našel tu:
http://www.schrack.si/fileadmin/f/si/KA ... 9_0309.pdf
Od tu vodim žice do varovalk (avtomobilske varovalke) in do instalacijskega odklopnika (avtomatske varovalke) 50A. ki je namenjena za vinč. Od varovalk pa na sponke in do stikal in porabnikov. Vsi kabli so v uvodnicah.

Slika je med delom:
Slika

Tule pa je slika shunta (soupora) za A-meter. Zaprl sem ga v manjšo dozo in na oba priključka do A-metra dodal 5A varovalke.
Slika
Gotovo instalacijo moram pa še poslikati
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Maj 06, 2010 19:03

Ja... tako je če se sam lotiš, čeprav tako ni narejeno niti v novih plovilih. Če smem predlagat lahko nabaviš varovalke kot so avtomobilske ampak so avtomatske, skratka enake kot so avtomobilske ampak imajo mali avtomat na vrhu, da jo lahko vklopiš nazaj.. veliko manj dela in takoj vidiš katera ne dela.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
panter
Poročnik bojne ladje
Kraj: Škofja Loka
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a panter » Če Maj 06, 2010 20:15

Tudi sam se bom drug teden lotil elektrike na čolnu. Kakšne žice svetujete za povezavo od zbiralk do porabnikov. Jst razmišljam o finožičnih kablih 1,5mm v gumjastem ovoju. Bo to dovolj ali je potrebno kaj bolj specialnega dat v plovilo?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Maj 06, 2010 20:20

Izolacija je pomembna, najbolj pa je pomemben presek, ki ga določiš glede na moč porabnika, oziroma tokove, ki bodo tekli po vodnikih ter dolžino vodnika. To pa lahko najdeš v kakšnem elektro učbeniku....

Recimo za bowthruster gre 125 kvadrat :D ali pa še več!

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 06, 2010 20:43

Motorni lepo si se potrudil. Čestitam.
V omarice je priporočljivo montirati uvodnice le spodaj, izjemoma od strani in nikoli z vrha, ker bo kondenzirana vlaga spolzela po žicah.

Za kable lahko brez težav uporabiš PF žico, ki jo dobiš v vsaki elektro trgovini. Uporabi različne barve glede na namen. Za daljšo življensko dobo posmukaj konec žice in jo namaži z vazelinom za roke (dobiš v lekarni). Žica ne bo petegnila volka v notranjost.

Za varovalke lahko uporabite tudi čisto navadne AC 230V avtomatske varovalke TIPA C (počasne). Naj bodo še enkrat močnejše od maksimalnega toka DC porabnika.

Za bow thruster morajo biti aku baterije blizu, zato je absolutno dovolj tudi 50mm2 za dolžino do 1m in za moči do 5kW.

LP
Nikola Tesla
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Če Maj 06, 2010 22:27, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Če Maj 06, 2010 20:51

Meni so naštimali za Vetus 750N razdalja cca 5,5m 125 kvadrat! Misliš, da je preveč?

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Maj 06, 2010 20:53

Ni preveč za to razdaljo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti