Gaso napisal/-a:Bi pa navezal tvojo misel tudi na kakšne improvizatorje, ki sami pacajo svojo barko, mimo vseh izkušenj in že uveljavljene prakse, s tem samo ogrožajo sebe in druge.
Uf, prestrašili ste me.
Zadnjič me je razjezilo tole sračje gnezdo pod volanom in armaturno ploščo v moji "samogradnji", malo manj kot 6m dolgem gliserju z zunanjim motorjem:
Rad bi napravil nekaj reda. Porabnikov na čolnu ni dosti. Navigacijske luči, hupa, kalužna črpalka, inštrumenti in letos pride še Garminov GPS-fishfinder in vgradna VHF postaja. Akumulator navaden, svinčen, 100Ah. Kabli do akumulatroja so takile:
Glavno stikalo je blizu, manj kot meter stran in vse je tudi blizu zunanjemu motorju, do koder grejo originalni motorjevi kabli za zagon in polnjenje iz alternatrja.
Kablov nisem sam polagal, zgleda pa, da je glavni dovod do varovalk izveden z malo debelejšim prozornim kablom za zvočnike (se vidi na prvi sliki) in ne s čem namenjenem navtiki. Do inštrumentov gre originalna napeljava, ki je bila priložena motorju, le osvetlitev dodatnih inštrumentov je narejena po domače (spoji zaščiteni s pomečkanim izolir trakom...) Saj res tam ne teče omembe vreden tok, lepo pa vseeno ni.
Rad bi vedel kako je elektrika izvedena v industrijsko napravljenih čolnih. Si predstavljam, da tam ni vse kar takole na očeh, kot pri mojem. Ali so vsi ti goli spoji kako zaprti? Se dobi škatle za to ali kaj podobnega, če je potrebno ščititi pred vlago?
Če ima kdo sliko svoje inštalacije, naj jo prilepi sem. Mogoče me bo tako sram, da bom takoj naredil vrata ali pokrov za tole
Pravzaprav bi rad slišal komentarje o kaki očitni nevarnosti take inštalacije. Če bo treba, bom pač zamenjal vse kable in žice. Moram pa pohvalit, napeljava iz zadnjega v sprednji konec čolna je lepo speljana, nikjer ne visi, podprta in privezana vsakih 30cm.