Glavno jadro sem do sedaj puščal na barki, so mi pa v jadrarni priporočili, da bi ga bilo dobro odstraniti in prek zime odpeljati nekam na suho, sicer je nevarnost, da se razvije plesen.
Zanima me kako ravnate z jadri, jih prek zime puščate na barki?
Kaj je glavni razlog za razvoj plesni pri jadrih; so to nizke temperature, vlaga?
Jadra - plesen
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
-
al
sly napisal/-a:Malce off-topic. Če hočeš imeti jadra na suhem, to navadno pomeni, da jih je potrebno pripeljati domov...
Verjetno je že kdo vozil jadra čez mejo.
Kakšne imate izkušnje?
LP
Čez mejo vozim vse. In so mi težili, ko sem vozil jogije itd.. Pa sem jim pokazal pogodbo z marino in rekel, da pač pospravljam, kot vsi Nemci...
Brez težav.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Joško napisal/-a:...Ko enkrat fašeš plesen, jo zelo težko odstraniš.![]()
Ni problema Joško. Jadra je najbolje oprati verjeli ali ne z sledečo formulo:
- tekoče milo za roke 3dcl
- 0,3l-0,5l varikine (odvisno od plesni)
- voda 5-8l
Vzameš mehko krtačo za palubo in na OBE strani jader naneseš pripravljeno čistilno mešanico. Počakaš čim dlje le posušiti se ne sme nanos čistila. Po potrebi zopet podrgneš s krtračo dokler ne porabiš vse mešanice. Za čiščenje si vzemi najmanj tri ure časa da bo čistilo imelo čas delovati. Po končanem čiščenju jadra dobro speri z veliko vode. Lahko uporabiš tudi tlačni čistilec.
POZOR NIKAKOR OD preblizu in le z zmanjšanim pritiskom!!
KOMPLETNO VSO plesen sem odstranil le na ta način, prej pa sem imel nekaj let jadra zelena, ker jih po daljšem deževju nisem posušil. Sedaj jadra že oktobra snamem in jih po potrebi namestim, kar mi vzame le 15minut časa. Pospravljanje pa pol ure.
LP NT

.
Bo malo pameten in rekel, da se morate po mojem borit proti muljastim mahovom, ker za rast plesni v jadrih ni pogojev. Pri plesni so tudi značilne kolonije, ki se opazijo kot večji in manjši krogi. Na fotki se jih ne opazi.
Da plesen zraste, morajo obstajati določeni pogoji:
organske snovi, kot so sladkorji, celuloza, škrob, beljakovine in maščobe ( V jadrih ni hrane za plesen)
voda, ki je prisotna v obliki kondenza ali vodne pare
kisik;
zmerna temperatura (tudi ta jim ne ugaja, ker preveč niha).
Plesni so v bistvu gobe, gljive in ne mikroorganizmi, bakterije.
V končni fazi pa vse to ne spremeni dejstva, ker se morajo jadra pospravit na suho, sicer bodo umazana.
LP
.
prej pa sem imel nekaj let jadra zelena, ker jih po daljšem deževju nisem posušil
Bo malo pameten in rekel, da se morate po mojem borit proti muljastim mahovom, ker za rast plesni v jadrih ni pogojev. Pri plesni so tudi značilne kolonije, ki se opazijo kot večji in manjši krogi. Na fotki se jih ne opazi.
Da plesen zraste, morajo obstajati določeni pogoji:
organske snovi, kot so sladkorji, celuloza, škrob, beljakovine in maščobe ( V jadrih ni hrane za plesen)
voda, ki je prisotna v obliki kondenza ali vodne pare
kisik;
zmerna temperatura (tudi ta jim ne ugaja, ker preveč niha).
Plesni so v bistvu gobe, gljive in ne mikroorganizmi, bakterije.
V končni fazi pa vse to ne spremeni dejstva, ker se morajo jadra pospravit na suho, sicer bodo umazana.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti