Webasto

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Nov 30, 2011 17:54

Je bližje servis Webasto v Ljubljani, Cesta v Gorice 4 (za Renault servisom)

Tam imajo vso tehnično dokumentacijo za posamezne znamke avtomobilov, tako da se pripelješ kar z avtom. In ves potrebni material je pri roki :D

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Nov 30, 2011 18:07

Joško,me pa res nekaj zanima in sicer kakšna je razlika med webastom,ki se montira v avto in tistim ki jih montiraš na barke. Sprašujem zato ker ima kolega en nov webasto iz audi-ja,pa mi ga da zelo poceni.

L.P.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Nov 30, 2011 18:32

V avtomobilih so običajno namontirani vodni grelci. Za vsak avto in model ima Webasto v ponudbi ustrezen grelec.

V barke se povečini montirajo toplo zračni grelci. Webasto ima v ponudbi 4 različne tipe in sicer
2 Kw, 3.9 Kw, 5.5 Kw in 9 Kw

Največ se vgrajujeta 3.9 in 5.5 Kw grelnika, odvisno od dolžine oz. volumna barke.
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Sr Nov 30, 2011 18:39

Joško hvala,mi je vse jasno,grelec za avto ne sodi v barko,ker si nimaš z njim kaj počet.

L.P.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Sep 14, 2012 07:44

Joško napisal/-a:Pale oprosti, čisto sem pozabil nate. Sliko poleg poglej pa ti bo vse jasno. Elektronike nimam na zalogi, bom pa jutri poklical na Webasto, če se njim še kaj valja po policah.
Na sodelovanje pa vsekakor lahko računaš, vedno. Marina Izola, skoraj vsak dan.

Pa lep pozdrav

joško zimaaaaaa :roll:
barossa45

OdgovorNapisal/-a barossa45 » Če Okt 18, 2012 21:41

Nisem siguren, če imate na barkah "timer-je", ampak jaz ga iščem za svoj avto. Sem vprašal že par zastopnikov, pa vsi hočejo 100€.Tako, da če ga ima kdo za prodat ali pa, če ve kje ga lahko dobim bi lepo prosil, če mi pove:)
Slika
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Okt 18, 2012 21:58

barossa45 napisal/-a:Nisem siguren, če imate na barkah "timer-je", ampak jaz ga iščem za svoj avto. Sem vprašal že par zastopnikov, pa vsi hočejo 100€.Tako, da če ga ima kdo za prodat ali pa, če ve kje ga lahko dobim bi lepo prosil, če mi pove:)
Slika

a propelerji ti pa delajo v redu??
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Nov 05, 2012 20:37

Joško, iz prispevkov vidim, da obvladaš.. mi lahko poveš kakšna je razlika med Air Top Evo krmilniki, saj sem zasledil, da imajo nekateri na spletu oznako MARINE, predvsem če gledam po Ebay.de, kjer jih imajo kar nekaj in cenovno so zelo sprejemljivi.

Mi lahko priporočaš okvirno moč za 47 čeveljno jadrnico (3 kabine in salon)? Sam sem imel v mislih Air Tip Evo 3900.

Pri razvodu vpihanega zraka sem prišel do ideje za dovod v kopalnico, pa tega nisem zasledil v nobeni shemi, ponavadi vsi vpihavajo samo v salon in kabine.

Hvala za morebitne nasvete.
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2012 22:36

Sprašuješ za grelnike ali krmilnike? Pomoje si se zatipkal...

Sam Webasto je pomoje čisto enak, je pa v kompletu marine zraven drugačen izpuh za čez trup barke s koaksialno cevjo... Vse ostalo je pomoje povsem enako.

Glede razvoda pa jaz bom spomladi montiral Webasto in ena šoba bo ZAGOTOVO v kopalnici, tako da pravilno razmišljaš!
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » To Nov 06, 2012 06:25

Kolikor mi je uspelo razvozlat ima marine tudi funkcijo prezračevanja v poletnih mesecih....
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
al

OdgovorNapisal/-a al » To Nov 06, 2012 06:56

DR.E napisal/-a:Kolikor mi je uspelo razvozlat ima marine tudi funkcijo prezračevanja v poletnih mesecih....

Kar (vsaj meni) zelo prav pride.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 06, 2012 19:40

Aha, torej je kljub vsemu govora o krmilniku oziroma termostatu... Eni imajo res dvojne komande, ali ogrevanje ali pa samo delovanje ventilatorja...

Me pa čudi, da pride to prezračevanje prav. A ni to vse skupaj malo zraka, ki cirkulira, če pa odpreš kakšno palubno okno pa kar pihne skozi? Ne vem, sprašujem s firbca. :lol:
al

OdgovorNapisal/-a al » To Nov 06, 2012 19:45

admin napisal/-a:Me pa čudi, da pride to prezračevanje prav. A ni to vse skupaj malo zraka, ki cirkulira, če pa odpreš kakšno palubno okno pa kar pihne skozi? Ne vem, sprašujem s firbca. :lol:

Grčija letos poleti. En dan ni bilo a ma nič vetra. Pa še vezan na obalo (tudi če bi kaj pihnilo, ni nujno da na špico in skozi okna notri)...
Vklopiš razpihovanje in je super. Zrak vsaj kroži.
Že občutek, da se nekaj premika in ne stoji pri 35C je super (zadeva je kar močna, kar se količine zraka tiče)

Poleg tega imam v kabini tudi tiste 12V fiksne ventilatorje.
Ti so tudi "zlata" vredni.

No ja klima bi bila... a to je že druga zgodba (pa da ne smetim teme).

Sem pa zadnjič vkolpil webasto in po nekaj minutah ugotivim, da ni toplega zraka. Sem si rekel... Joško javi se!
No, potem pa ugotovim, da sem pozabil prekolpit iz razpihovanja na gretje :roll:
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 06, 2012 23:13

Predvsem bi rad opozoril na nakupe preko spleta ali kar v nekaterih trgovinah. Namreč dogaja se, največ zaradi nevednosti, da kupiš 24 V grelnik namesto 12V, ali nekompleten paket, morebiti celo samo grelnik brez ostale opreme. Dokupovanje potrebne opreme je ponavadi kar dosti dražje kot komplet. Zelo v modi je tudi zavajajoče reklamiranje nekaterih ponudnikov grelcev: "Grelniki za plovila že za 800,00 euro"
Pri Webastu je v kompletu z oznako "Marine" sledeča oprema:
Grelnik
Nosilec grelnika
Izpušni nastavek, ki se montira na trup
Izpušna cev 1,5m
Upravljalni element
Dozirna črpalka 12V s filtrom
Instalacija za dozirno črpalko s konektorji
10m instalacija za grelnik, temperaturni sensor in upravljanje
Temperaturni sensor
Pribor za montažo (vijaki, matice, nosilci, vezice)

Preostala oprema, s katero sestaviš kompletno ogrevanje in jo je potrebno dokupiti:
Cevi fi 90, 80, 60, 55, razdelilni kosi za cevi, usmernik toplega zraka, izolacija izpušne cevi in je odvisno od dolžine in tipa barke, ter koliko kabin želimo ogrevati. Tu priporočam, da se ogrevajo vse kabine, tudi Wc, kjer lahko posušimo mokre oblike. V salonu, kjer se ob toplih večerih zadržuje družina ali prijetna družba pa vgradimo dva usmernika zraka.

Lahko vam napišem še katero orodje potrebujete. Jaz se na montažo ogrevanja pripeljem s kombijem.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » To Nov 06, 2012 23:32

DR.E napisal/-a:Joško
Mi lahko priporočaš okvirno moč za 47 čeveljno jadrnico (3 kabine in salon)? Sam sem imel v mislih Air Tip Evo 3900.

Pri razvodu vpihanega zraka sem prišel do ideje za dovod v kopalnico, pa tega nisem zasledil v nobeni shemi, ponavadi vsi vpihavajo samo v salon in kabine.

Hvala za morebitne nasvete.

Za tvojo jadrnico pride v poštev zračni grelnik AirTop 5500, EVO, ki pomeni pojačano moč delovanja. V osnovi je grelnik skoraj enak prejšnji generaciji, spremenjeno je samo upravljalni del z elektroniko.
Pri tej dolžini barke je potrebno biti pozoren na pravilno dimenzioniranje cevne instalacije, sicer lahko kasneje med obratovanjem pride do napak in zaustavitve gretja.
Da pojasnim: količino zraka, ki jo ventilator grelnika zajame, jo mora tudi potisniti naprej po ceveh. Če se to ne zgodi, zrak ostaja v grelniku, posledično prihaja do pregrevanja in zato na izgorevalni komori temperaturni sensor javi napako in zaustavi napravo.

Funkcijo ventiliranja imajo vsi novejši tipi grelnikov in je zelo uporabna v vročih poletih mesecih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 7 gostov