2t Yamaha 25/40 - izguba moči

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Pe Dec 09, 2011 22:05

Da pokuri 2deci na 30 litrov je mogoče res malenost premalo, drugače je pa poraba olja orog 1%, kar bi predstavljalo 3deci na 30L. Mislim, da v tem ni problem. Motor je star in mu sam ne bi preveč zaupal glede tega auromixa, saj poznam kar nekaj primerov, ko so taki motorji zaribali. Vsekakor je najbolj ziher vlit olje kar v rezervar za gorivo. Pazi pa vseeno, da motor ne dobi preveč olja, ker potem boš pa imel problem s sajami, pregrevanjem itd.
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Dec 10, 2011 08:58

Yamahca ima če ni avtomix 1% kar je 3 deci na 30 litrov, je pa tako da avtomix pri glisiranju manj kuri olja kot pri počasnih obratih tako da mislim da to ne bo hudega.
Kako si pa zmeril ta 2 deci, saj avtomix kantica nima merilcev ob strani ali je to tako od oka:)
Fino je da dela, bi bilo pa fajn vedet zakaj ni delal, ker če se ti to zgodi v sezoni bo drek od dopusta.
Jaz bi ga vseeno peljal k rožeju naj vrže uč, daj raje 100 eur da ti kaj popedena ker če ne bo vedno loterija ko boš kam šel ali bo glisiral ali ne bo.Na morju moraš bit ziher.
Kakšen je curek, kdaj je bil menjan impeler?
če je slab kontakt kje bo hitro spet slab ko ne bo treba.
Meni npr ima števec za trim slab kontakt, dela dela dela 14 dni potem pa 3 dni noče delat pa potem spet delaldela 10 dni...
Če mal podrmlam žičke pod konzolo pa skoči gor ampak to ni bistvenega pomena za delovanje motorja, hočem povedati da je lahko premik žičke za mišji k.. lahko usoden.
Nočem te strašit samo jaz bi peljal k stručkotu pa se boš v sezoni mirno peljal pa še hitro ti ga bo sedaj porihtal ker strašne gužve verjetno nima, če pa crkne julija ga mogoče konec avgusta dobiš nazaj:)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Dec 16, 2011 08:29

Letos poleti me je na vsem lepem začel motor zezat na podoben način čeprav gre pri meni za 4T, 5hp Parsun, ki je pravzaprav kopija Yamahe. Vžgal je OK, ko se je segrel je na nizkih obratih deloval BP, ko pa sem dodal gas ni dosegel obratov, pričelo se je črno kaditi, svečka je bila mastna. Občutek je bil isti kot da je takrat izgubil kompresijo (zariban motor ali prepihano tesnilo na glavi ali okvara ventilov) ampak, ker je potem, ko se je motor ohladil zopet takoj vžgal in lepo deloval sem bil zmeden kaj lahko še pogledam. Zadnji mesec sem nekajkrat vzel motor v roke in poskušal razne zadeve. Rožej je med pogovorom omenil preveliko dizo!!! Še x-tič sem odprl vplinjač in ga pregledal v piko. Opazil sem, da nek gumi čepek ne nalega tesno ter, da je postal trd. Zamenjal sem ga in motor sedaj deluje popolnoma brezhibno. In včeraj zvečer je motor prvič po dolgem času deloval kot mora.

KJE JE BILA NAPAKA v mojem primeru?
Ko je bil motor hladen potrebuje bogatejšo zmes, zato je takrat deloval odlično. Šele ko se je segrel ni več dosegel obratov, začel je črno kaditi, trokiral je vendar ni ugasnil. Ko se motor segreje mu bogata mešanica ne paše in ker čepek ni dobro tesnil je nekaj goriva teklo skozi dizo obenem pa ko je bil podtlak večji (dodan plin) )pa še mimo čepka med dizo in razpršilcem. In takrat so se pričele težave. Na dopustu mi ni uspelo odkriti napake.
LP NT :D

Gumica levo stara desno nova
Slika

Vplinjač. Diza za MAX. Pod njo se nahaja diza za mirni tek. Se je ne vidi. Čepek je potreben zaradi strojne izdelave vplinača in preprečuje da bi gorivo teklo mimo dize v vplinjač.
Slika
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Dec 16, 2011 13:44

Tale čepek bi bila pa zadnja stvar na svetu na katero bi pomislil.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Dec 16, 2011 22:41

Tole je u bistvu automatski zaug. Kak ajnfah :) ko se motor segreje se čepek razširi(če se :) ) in zatesni odprtino in zmanjša dozo goriva.
gino11
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gino11 » Po Jan 02, 2012 15:38

Če boš deval več olja kot je predpisano bos porusil optimalno kompresijsko razmerje in seceda posledično "zaklal" motor!

Yamahi pase do 3% mesanica potem pa se lahko zacnejo tezave, ker so japonski motorji narejeni v res hudih tolerancah in elektronika optimizirana za idealno mešanico +/- 1%!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jan 02, 2012 20:10

kako pa lahko porusis kompresijsko razmerje z prevec olja?

Prevec olja samo po sebi ne unici motorja. Neposredno se pozna pri dimljenju motorja in manjsi moči motorja. Zaradi dimljenja se saje nabirajo na vseh kanalih in izpuhu. Teoretično bi se zaradi tega recimo lahko pregrel, vendar jaz tega se nisem videl. Videl sem, ko ga dusi do te mere, da ni več uporaben za delovanje.

Samo ciscenje teh saj je pa tezko, vcasih celo nemogoce!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jan 02, 2012 21:37

Yamahi pase do 3% mesanica potem pa se lahko zacnejo tezave, ker so japonski motorji narejeni v res hudih tolerancah in elektronika optimizirana za idealno mešanico +/- 1%!

Če gre za klasičen dvotakter, kjer moraš celo mešanico delat sam, mi ni jasno na kakšno elektroniko misliš to?
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Po Jan 02, 2012 21:48

Fant sicer misli na automix, vendar je tam tudi vse mehansko!
gino11
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a gino11 » To Jan 03, 2012 11:49

glens napisal/-a:Fant sicer misli na automix, vendar je tam tudi vse mehansko!

Nima veze za kaksno mesanico gre (ali je avtomix ali rocno). Pri veliki obremenitvi zaradi preveč olja, ni optimalnega zgorevanja in pride do prevelikih temperatur v zgorevalni komori (cilindru). Zadeva je le malce manj nevarna kot ce je olja premalo!!!

Elektronika je misljena, nastavitev vžiga pri modelih z vplinjaci.

Finta je ravno v tem da je avtomix narejen kot mora bit, čeprav niso vsi enako zanesljivi. Če pa poleg avtomixa dodajas olje v gorivo lahko imas problem!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 03, 2012 12:06

No glede na to, kolk enga hudiča glede potencialnih problemov z 2T mašinami sem slišal v zadnjem letu, se mi tudi ta razlaga zdi sprejemljiva.

LP
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » To Jan 03, 2012 12:37

Se posipam z pepelom... Ušlo mi je iz glave tudi ta posledica, pregrevanje!
O tem smo se ze menili, da se motor pregreva, ker ni "dovolj cistega bencina", ki bi spiral valj in bat... Vseeno pa mislim, da zaradi tega marine motor ne bi zaribal.
Sem pa osebno mnenja, ce ima motor avtomix, da se raje "investira! v le-tega, da bo zanesljiv...

Konec koncev je tudi bolj komot ce ni treba kar naprej mesati na roke...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost